De Pers: Excelsior – NEC

NEC speelde in Rotterdam met 1-1 gelijkt tegen Excelsior. De wedstrijd eindigde bijna zoals die begon. Dit zijn de berichten in de pers over dit duel;

Elf Voetbal:
Excelsior en NEC delen punten na knotsgekke slotfase

Excelsior en NEC bewaarden de opwinding op Woudestein tot de blessuretijd. De Nijmegenaren leken in de 91e minuut de drie punten mee te nemen, maar via een zeer discutabele strafschop kwamen de Rotterdammers alsnog langszij: 1-1.

Brett Holman, nota bene een oud-Excelsior-speler, was de schlemiel. Hij kreeg de bal al dan niet tegen zijn arm in het strafschopgebied, maar voor scheidsrechter Ed Janssen was het voldoende aanleiding om de Kralingers in de 93e minuut nog een strafschop te geven. Invaller Marinus Dijkhuizen schoot deze via doelman Gabor Babos raak. Het was niet de eerste keer dit seizoen dat Excelsior diep in blessuretijd een punt pakte. Ook tegen Vitesse was dat het geval.

Een groot aantal supporters maakte de goal van Dijkhuizen al niet meer mee. Zij verlieten Woudestein namelijk gelijk na de 0-1 van linkspoot Ferne Snoyl (foto) die met rechts via de binnenkant van de paal scoorde. Mario Been leek bij zijn terugkeer (vorig jaar leidde hij Excelsior naar de titel in de eerste divisie) dus drie punten mee te punten, maar daar stak Dijkhuizen een stokje voor.

De thuisploeg eindigde het duel overigens met tien man. Sebastiaan Steur kreeg zes minuten voor tijd een zeer twijfelachtige tweede gele kaart nadat hij een bal wilde blokken en Peter Wisgerhof licht raakte. Toen trainer Ton Lokhoff daarna verhaal ging verhalen bij scheidsrechter Jansen, werd ook hij van het veld gestuurd.

Dit alles vormde de spectaculaire slotfase van een verder weinig opwindend duel dat gedoemd was in 0-0 te eindigen.

De Gelderlander:
Excelsior en NEC gelijk na hectisch slot

Na een hectische slotfase hebben Excelsior en NEC zaterdagavond beide een punt overgehouden aan de onderlinge confrontatie op Woudestein: 1-1. Tot ver in de tweede helft stevende het duel op 0-0 af, maar in blessuretijd vielen twee doelpunten.
Nadat Sebastiaan Steur (Excelsior) met rood naar de kant was gestuurd, leek Ferne Snoyl de gasten aan de overwinning te helpen. Een Nijmeegse handsbal in blessuretijd bezorgde Excelsior echter een strafschop, die Marinus Dijkhuizen dankbaar benutte.

NEC-Nijmegen.nl:
N.E.C. laat winst uit handen glippen

Excelsior en N.E.C. speelden zaterdagavond met 1-1 gelijk in een winderig stadion Woudenstein. Het was geen beste wedstrijd, waarin Excelsior voor rust iets beter was en N.E.C. na rust. De wedstrijd kende een tumultueuze slotfase. Eerst werd Excelsior-speler Steur van het veld gestuurd met zijn 2e gele kaart. Excelsior-trainer Lokhoff was het met die beslissing niet eens en werd even later ook naar de tribune verwezen wegens aanmerking op de scheidsrechter. In de eerste minuut van blessuretijd leek het drukkende N.E.C. de winst te pakken toen Ferne Snoyl na een fraaie aanval scoorde op aangeven van Andrzej Niedzielan: 0-1. Vlak voor het eindsignaal werd de winst weggegeven toen Excelsior een erg makkelijk gegeven strafschop kreeg wegens een vermeende handsbal van Brett Holman. Dijkhuizen nam de penalty. Gábor Babos kreeg zijn hand nog tegen de bal, maar doordat hij op zijn verkeerde been stond rolde de bal toch over de doellijn: 1-1.

Trainer Mario Been, die terugkeerde bij de club waar hij vorig seizoen zo succesvol was, wijzigde zijn team ten opzichte van de bekerwedstrijd tegen FC Twente op drie posities. Voorin kreeg Rutger Worm de voorkeur boven Andrzej Niedzielan en Edgar Barreto en Chris Eagles keerden terug ten faveure van Patrick Pothuizen en Dominique Kivuvu. Bij Excelsior begon N.E.C.-huurling Guillano Grot in de basis, oud-N.E.C.’er Jarda Simr ontbrak wegens een blessure.

De eerste helft was het aanzien nauwelijks waard. Beide teams speelden in een laag tempo en grossierden in slordigheden. Uitgespeelde kansen waren er aan beide kanten niet, het enige gevaar kwam via schotjes van afstand.

Tijdens de rust bleef Chris Eagles achter in de kleedkamer, Andrzej Niedzielan was zijn vervanger. N.E.C. voetbalde met meer overtuiging, het tempo ging ook omhoog en het spel speelde zich voornamelijk af op de helft van de thuisploeg. Een grote kans was er voor Andrzej Niedzielan. Na een goede combinatie met Brett Holman kwam de Pool vrij voor doelman Zwarthoed. In plaats van de verre hoek te kiezen schoot Niedzielan op de doelman. Verder waren er nog kleine kansjes voor Worm en Holman en werd een fraaie poging van afstand van Edgar Barreto gepakt door Zwarthoed. Omdat Excelsior helemaal niet meer gevaarlijk werd voor de goal van Babos leek het duel op een doelpuntloos gelijkspel af te stevenen.

Zes minuten voor tijd kwam Excelsior met tien man te staan toen Steur na een overtreding op Peter Wisgerhof zijn tweede gele kaart ontving van arbiter Janssen. Trainer Lokhoff was het hier duidelijk niet mee eens en kon even later ook op de tribune plaatsnemen wegens te hevige protesten op de leiding. In de eerste minuut van blessuretijd scoorde N.E.C. via Ferne Snoyl de 0-1 en leek het de overwinning veilig te stellen. Excelsior perste er daarna nog een wanhoopsoffensief op wat resulteerde in de discutabele strafschop. Dijkhuizen faalde niet en beroofde N.E.C. van twee punten.

Al met al was een gelijkspel over de gehele wedstrijd gezien wel terecht te noemen, al was N.E.C. natuurlijk wel erg dichtbij de volle buit. Eigenlijk mag je dat niet meer uit handen geven. De manier waarop de winst nu werd weggeven was uiterst ongelukkig.

Volgende week zaterdag krijgt N.E.C. een nieuwe kans op winst. Dan komt een andere Rotterdamse ploeg, Sparta, op bezoek in het McDOS Goffertstadion.

Voetbal International:
Tien man Excelsior naar een punt tegen NEC

Lange tijd leek het nergens op wat Excelsior en NEC het publiek op Woudestein voorschotelden. In de slotfase sloeg de vlam alsnog in de pan. Met tien man pakte Excelsior in blessuretijd een punt.
Het duel ontbrande pas nadat Sebastiaan Steur (Excelsior) in de 84ste minuut zijn tweede gele kaart kreeg en van het veld moest. Dat lot was ook coach Ton Lokhoff beschoren die zich ontzettend opwond over die beslissing van scheidsrechter Ed Janssen.

Waar Lokhoff wellicht voor vreesde toen zijn ploeg met tien kwam te staan, geschiedde ook. Na voorbereidend werk van Andrzej Niedzielan tikte Ferne Snoyl de 0-1 binnen en leek NEC er als een dief in de nacht met drie punten vandoor te gaan.

Met tien man ging Excelsior toch nog op zoek naar de gelijkmaker. Die moed werd beloond. Na een handsbal wees arbiter Janssen naar de stip. Invaller Marinus Dijkhuizen zette zich achter de bal. Doelman Gábor Babos kreeg nog een vuist tegen de bal, maar deze verdween toch in het doel: 1-1.

Omroep Gelderland:
Dramatisch gelijkspel voor NEC: 1-1

NEC is er zaterdag niet in geslaagd om te winnen van Excelsrio. In een verschrikkelijk slechte wedstrijd scoorde NEC laat, maar incasseerde het toch nog de gelijkmaker: 1-1.

De eerste helft op Woudestein was het aanzien nauwelijks waard. Het duel voltrok zich in een zeer laag tempo, zonder dat zich een serieuze kans voordeed. NEC oogde ongeinspireerd, maar zette Excelsior bij vlagen wel aardig vast.

Alleen Chris Eagles slaagde er in een keer richting doel te schieten. Zijn inzet ging via een verdediger over. Excelsior was evenmin echt gevaarlijk.

Na rust voetbalde NEC met meer overtuiging. Excelsior kwam amper nog van eigen helft, terwijl de ploeg van trainer Mario Been steeds dichter bij doelman Zwarthoed in de buurt kwam.

Rutger Worm en Edgar Barreto legden aan van afstand, maar kenden weinig fortuin. De grootste kans was na een uur voor Niedzielan. Hij schoot vrijstaand op doelman Zwarthoed.

In blessuretijd leek NEC toch te winnen toen Ferne Snoyl 0-1 maakte. Een minuut later was het alweer gelijk. Holman kreeg de bal op zijn sleutelbeen. De scheidsrechter zag hands en gaf een penalty die werd benut door Dijkhuizen.