ADO Den Haag moet zich schamen

Meestal heerst er in een kleedlokaal van een verliezende voetbalploeg doodse stilte na afloop.


Na de afstraffing bij NEC (5-0) had de ruimte van de gasten, in dit geval ADO Den Haag, meer weg van een kippenhok met een hoop geschreeuw en gebulder. Daarin had de trainer het hoogste woord en die had deze keer geen behoefte zich in te houden.

De woede van Frans Adelaar was ook een uur na de wedstrijd nog niet gezakt: „Ik ben boos, héél boos. Ik stoor me vreselijk aan het feit dat we drie goals weggeven in elf minuten. Waarvan twee reboundgoals. Niemand, maar dan ook helemaal niemand van ons loopt mee. Daar ben ik van geschrokken. Dat neem ik de ploeg kwalijk. ”

De vierde nederlaag op rij na Roda JC, FC Utrecht en AZ trof de Hagenaars als een mokerslag. „Dit is een dreun”, beaamde Adelaar. „Het contrast met de wedstrijd tegen AZ is groot.”

ADO Den Haag oogstte in de midweekse match in Alkmaar veel lof vanwege het dominante en overtuigende spel, maar de ploeg vergat tegen het AZ-tiental te renderen. Vier dagen later leverde de ploeg een regelrechte wanprestatie.

In de eerste helft hield ADO nog gelijke tred met NEC, óók qua score (0-0). Hoewel de Nijmegenaren sensationeel startten met inzetten van Denneboom en ???, was de beste kans voor de bezoekers. Edwin de Graaf stuurde Wesley Verhoek op de rechterflank weg. De jongeling, die opnieuw de voorkeur kreeg boven Elia, stond oog in oog met ballenvanger Babos, maar gaf ’m af aan Kolkka.


Juist dat illustreerde de mengelmoes van onzekerheid en gebrek aan scherpte. Verhoek had zelf moeten scoren of beter moeten afleggen. Overigens leed Verhoek, samen met Youssef El-Akchaoui, het meeste balverlies van de middag. In de verdediging zat ’t sowieso niet lekker. Jan Paul Saeijs en Daniël Rijaard ontbraken vanwege blessures, waardoor gelegenheidsrechtsback Edwin de Graaf opnieuw werd opgeofferd.


De Zoetermeerder maakte met zijn spel pijnlijk duidelijk zich doodongelukkig te voelen als verdediger, waardoor die positie zorgen baart. Omdat Adelaar heeft aangegeven het tandem Rankovic/Van der Leegte op het middenrif in ere te houden, valt de Serviër -toch ook gehaald als rechtsback- als alternatief weg.


Blijft over: Rijaard, en díe is geblesseerd, zij het niet ernstig. Adelaar heeft nog ruim een week de tijd voor de transfermarkt sluit iets te doen. Ole Tobiasen komt deze week op proef, maar een telefoontje naar Arnhem kan uitkomst bieden. Je kunt van Stijn Vreven zeggen wat je wil, maar niemand hoeft hem op scherp te zetten.

Wankelde laatste linie gistermiddag bij voortduring, op het middenveld werd ook al de slag verloren. Boutahar, Barreto, Van der Doelen en Tininho heersten, waarbij Tininho tegen zijn nieuwe werkgever al had kunnen scoren in de eerste helft. Doelman De Vries redde.

Arme Dorus. Die moest vijfmaal vissen en zette de teller van tegengoals in acht dagen tijd op elf. De Beverwijker kon er amper iets aan doen. Hij keerde dertien minuten na de rust zelfs een penalty van Niedzielan, maar ontstak in woede toen geen van zijn ploegmakkers zich bereid toonde even mee te lopen en invaller Jones profiteerde. Het was de 2-0 en die goal maakte Adelaar nóg furieuzer.


Zeven minuten daarvoor was namelijk ook niemand in de achterste linie attent geweest toen Niedzielan vanaf links uithaalde, De Vries zich strekte en wegstompte, maar Barreto eenvoudig kon intikken: 1-0.

Toegegeven, bij de twee reboundgoals, zoals Adelaar ze noemde, stonden de Hagenaars te dutten, maar feit blijft dat de Nijmegenaren wél zo ver mochten opkomen. Nadien verergden Denneboom (64ste minuut), nogmaals Jones (74ste) en Niedzielan (90ste) het leed van de Hagenaars, die in aanvallend opzicht welgeteld twee schoten afleverden.

Als de wanprestatie in Nijmegen een voorbode is voor de reeks wedstrijden die nog gaan komen, dan heeft ADO Den Haag werkelijk een probleem.

PSV (thuis), SC Heerenveen (uit), NAC (thuis) en Ajax (thuis) vullen een pittig programma. Bijkomend nadeel is het gegeven dat een aantal spelers van ADO qua kaarten op scherp staan. Zondag ontbreekt Van der Leegte al. De Hagenaars kunnen zich wel vasthouden aan het grillige karakter van de ploeg.


Op een povere partij volgde tot dusver ook wel een aardige uitschieter, zie PSV-uit (qua spel), zie Feyenoord (qua spel en resultaat), zie AZ (qua spel). Mischien dat deze nare middag in Nijmegen nog ergens goed voor is geweest.

Bron: AD Sportwereld

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan