‘Voor het mooie is hij net een koppie te klein’

Wat is er mis met Dennis Gentenaar? Eerst hielpen de magneten in zijn handschoenen NEC Europa in, daarna werd hij gekozen tot keeper van het jaar en aan het eind van dit seizoen is hij transfervrij. Toch rammelen er weinig clubs aan de poort.

Nee, zelf snapte Dennis Gentenaar er afgelopen zomer ook weinig meer van. Twee topseizoenen had hij achter de rug en hij was net gekozen tot keeper van het jaar. En toch was er nul komma nul concrete belangstelling van aantrekkelijke clubs. Telkens als Feyenoord of PSV een keeper zochten, viel zijn naam. De telefoon ging nooit.


Gentenaar greep in. Hij verving zijn zaakwaarnemer Edwin Olde Riekerink voor Rodger Linse, ondermeer de man achter de transfer van Ruud van Nistelrooij naar Manchester United. Maar ook nu blijft de serieuze belangstelling voorlopig beperkt tot NAC en een Turkse topclub. Wat is de verklaring?


Piet Schrijvers, oud-keeper van ondermeer Ajax en het Nederlands elftal: “Gentenaar is een goede keeper, maar voor het mooie is hij net een koppie te klein. Wat ik daarmee bedoel? Hij is aan de kleine kant. Als je een kop groter bent, heb je iets meer uitstraling. Als eerste indruk zeg je bij hem toch: ‘Beetje kleine keeper’. Terwijl het voor hem geen probleem is, want hij vangt het op met zijn sprongkracht. Toch hebben vooral topclubs liever een stevige, grote keeper. Zelf was ik zwaar ja, maar ook ik compenseerde dat met mijn sprongkracht. En voor een keeper is het erger om klein te zijn, dan zwaar. Ik was 1.86 (Gentenaar is 1.80, red.).”


“Misschien moet Gentenaar wel genoegen nemen met een club als NAC. Een club als Utrecht zou ook goed bij hem passen. Daar heb je die Terol en dat is toch geen jongen die punten voor je pakt. Of het buitenland natuurlijk. Het Midden-Oosten bijvoorbeeld, voor het geld.”


Joop Hiele, oud-keeper van Feyenoord en het Nederlands elftal en nu keeperstrainer bij PSV: “Bij PSV hebben we vorig seizoen een paar opties bekeken. En daarbij kijk je eerst in eigen land. De keuze die je dan maakt heeft niet alleen te maken met kwaliteiten, maar ook met zaken als leeftijd. Wij zijn toen tot de conclusie gekomen dat we eerst naar iets anders gingen kijken.”


“Gentenaar heeft natuurlijk een magistraal seizoen gehad toen hij met NEC Europees voetbal haalde. Maar het is met NEC natuurlijk maar één jaar echt goed gegaan. Ik heb veel respect voor waar de club vandaan komt, maar dat kan voor Gentenaar een minpunt zijn. Als je een aantal jaren achter elkaar om prijzen strijdt, moet je een bepaald niveau halen. Hij heeft ook de pech gehad dat het Nederlandse voetbal op het moment dat hij zo magistraal stond te keepen het financieel meest moeilijke jaar ooit doormaakte. En hij had nog een doorlopend contract. Je zag dat clubs toen terugvielen in oude gewoontes en eerder een middenvelder of een centrumspits dan een keeper namen. Daar is hij echt de dupe van geweest.”


Stefan Postma, verdiende in 2002 een transfer van De Graafschap naar Aston Villa waar hij op de bank zit: “Het zijn moeilijke tijden om een club te vinden. Dat zie ik aan mezelf. Ik heb mijn laatste wedstrijd voor Aston Villa wel gekeept en wil weg. Maar echt interessante clubs zijn lastig te vinden. Het is ook een kwestie van op het goede moment op de goede plek zijn. De hoofdscout van Aston Villa kwam kijken naar Marcus Allbäck toen ik een geweldige wedstrijd keepte. Mijn zaakwaarnemer (Piet Buter, red.) heeft toen meteen mijn cv opgestuurd en ze zijn me toen nog een paar keer komen bekijken. Ik maakte toen net een geweldige serie. De laatste wedstrijd van het seizoen kwam Graham Taylor, die toen trainer was, zelf kijken. We speelden gelijk tegen PSV en ik werd gekozen tot man van de wedstrijd. Daarna werd ik nog man van het seizoen en kreeg ik alle prijzen uitgereikt die er bij De Graafschap maar te winnen waren. Dat geluk moet je hebben.”


“Voor een transfer naar Engeland speelt wel mee dat Gentenaar niet zo groot is. Als je geen 1.90 bent, kom je eigenlijk niet in aanmerking. Hier verwachten ze echt dat je bij elke bal komt. Zelfs ik had daar met mijn 2 meter 1 problemen mee in het begin. Ballen waarbij je in Nederland gewoon blijft staan, moet je hier hebben. Bij de eerste wedstrijden bleef ik weleens staan, maar dan word je afgemaakt. De volgende keer kom je eruit, anders kun je weg, zeggen ze dan. Nou, dan ga je wel.”


“Ik denk wel dat Gentenaar het prima zou doen in bijvoorbeeld de Franse of Spaanse competitie. Hij is een fantastische lijnkeeper en kan goed meevoetballen. En wat ook belangrijk is, ik ken hem alleen maar als een geweldige gozer.”


Postma heeft een nieuwe aanbieding van Aston Villa naast zich neergelegd. De 28-jarige doelman wil graag terug naar Nederland omdat hij zich goed genoeg acht voor Oranje. Hij wil zich de kans geven het wereldkampioenschap in Duitsland te halen.


Vijf Nederlandse clubs hebben geïnformeerd, waaronder NEC. Maar na het horen van de vraagprijs van ongeveer een half miljoen euro was de interesse vanuit Nijmegen meteen over. Nu Aston Villa de prijs verder laat zakken, wordt er misschien opnieuw gepraat.

Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
Reageer op de DTH Facebook pagina