Veerkrachtig NEC ronde verder

In Nijmegen heerst weer even cupkoorts. NEC bereikte gisteravond ten koste van NAC de laatste zestien van het bekertoernooi. Na verlenging (2 – 2) was NEC beter met de strafschoppen.


De ontmoetingen tussen NEC en NAC hebben iets speciaals, zeker als de twee clubs elkaar in de beker tegenkomen. De rivaliteit dateert van 1973 toen ze elkaar in de finale ontmoetten. De Nijmeegse ploeg was destijds licht favoriet, het was evenwel de ploeg uit Breda die het zilveren kleinood in de prijzenkast mocht zetten.


De ‘kleine klassieker’ van gisteravond was lange tijd nauwelijks om aan te zien. NEC heeft dit seizoen grote problemen als het op eigen veld speelt, en dat was gisteravond niet anders. NAC was de betere ploeg, toch hield de thuisploeg zich op basis van strijdlust en teamgeest staande. Ook al omdat de pupillen van Lok een vroege voorsprong in de schoot kregen geworpen.


De openingstreffer kwam op het conto van Bart van den Eede, maar meer nog op dat van Kurt Elshot. De Bredase back leverde de bal in en moest daarna in de achtervolging op Leiwakabessy. Die hield even in zodat Elshot hem wel in de rug moest lopen: penalty.


Dat buitenkansje liet Van den Eede zich niet ontgaan tegen zijn feitelijke werkgever: 1-0.


NAC moest daarna zijn defensieve stellingen verlaten, maar de bezoekers durfden het niet aan het vizier helemaal open te gooien. Daarom duurde het tot een kwartier voor tijd voor de gelijkmaker op het scorebord kwam. Die kwam op naam van Pierre van Hooijdonk, die doeltreffend uithaalde na een mooie kaats van Sikora: 1-1.


Beide ploegen leken een verlenging te willen voorkomen, want daarna ging bij beide teams de handrem eraf. Het extra halfuurtje kwam er toch, hoewel Jenner na een zware fout van Leiwakabessy nog een keer oog in oog met Babos kwam te staan.


De Hongaar, ook al met een NAC-verleden, zonk de moed in de schoenen toen hij halverwege de tweede verlenging opnieuw het onderspit moest delven. Mendes da Silva mocht vanaf eigen helft vertrekken en de leeg gespeelde Leiwakabessy kreeg het gaatje niet meer dicht: 1-2.


Niet voor het eerst dit seizoen bewees NEC over veel veerkracht te beschikken. De thuisploeg krabbelde op en riposteerde binnen twee minuten, opnieuw uit een dood spelmoment. Barreto, goed op dreef, schoot een vrije trap hard langs de muur. Doelman Van Zwam kon de bal niet controleren, waardoor Olsson een eenvoudige rebound kreeg: 2-2.


Doelman Babos leek in de penaltyreeks de held van Nijmegen te worden toen hij de derde Bredase pingel (van Elshot) pakte. Even later miste ook Wisgerhof zodat de partijen andermaal gelijk stonden. Bij de uiteindelijke beslissing hoefde Babos niet in actie te komen. Van Gessel schoot de zesde NAC-pingel royaal naast. Het was het startschot voor een vreuge-explosie die deed denken aan die mooie zondagmiddag in Waalwijk toen NEC Europees voetbal haalde.


In de volgende ronde treft de Nijmeegse ploeg het AZ van Louis van Gaal. De wedstrijd wordt gespeeld in Alkmaar.


NEC: Babos; Wielaert (91. Nalbantoglu), Wisgerhof, Olsson, Leiwakabessy: Barreto, Van der Doelen, Takak (59. Boutahar), Tininho; Grot, Van den Eede (Denneboom).


NAC: Van Zwam; Elshot, Zwaanswijk, Van Gessel, Vidmar; Jenner, Mendes da Silva (113. Penders), Slot, Vonlanthen (70. Diba); Van Hooijdonk, Sikora.


Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
Reageer op de DTH Facebook pagina