Van het Europese NEC is weinig terecht gekomen

NEC beschikt over een van de beste selecties in de laatste dertig jaar. Sterker in ieder geval dan de ploeg die in 2003 Europees voetbal haalde. Van dat team zijn nog drie spelers over. Met de meeste afvallers liep het niet zo goed af.


De assist was Zico Tumba en het doelpunt van Jarda Simr. Het zijn namen uit het verleden, die NEC op die historische lentedag Europa inschoten. Duizenden kilometers scheiden het trio nu, slechts twee jaar later. Van elkaar en van NEC. Wat is er geworden van het oersaaie, maar zo succesvolle team?


Patrick Ax
Waarschijnlijk zal het halen van Europees voetbal met NEC straks het hoogtepunt uit de loopbaan van dit ooit zo grote talent blijken te zijn. Een enorme tegenvaller is Ax ook na zijn vertrek bij NEC in 2004 gebleven. Zelfs bij degradant De Graafschap raakte hij zijn basisplaats kwijt. Deze voorbereiding probeert trainer Gert Kruys hem nota bene als linksback. Tot nu toe met weinig succes.


Frank Demouge
Was na een fantastisch debuutjaar voorbestemd om tot in lengte van jaren in de spits bij NEC te spelen. Een Nijmeegse jongen, zo goed, zo aardig, de supporters konden hun geluk niet op. Maar toen de blessures kwamen en Demouge twee mindere seizoenen kende, bleef er niets over van de euforie. De club besloot het contract van de aanvaller, mede wegens zijn blessuregevoeligheid, niet te verlengen. Demouge moet nu bij FC Eindhoven bewijzen dat hij fysiek nog mee kan en dat zijn lievelingsclub een grote fout heeft begaan.


Dennis Gentenaar
De man die haast in zijn eentje NEC Europa in keepte. Was één grote magneet. Evenaarde logischerwijs nooit meer het internationale topniveau van dat legendarische jaar. Is daarom nu tweede keeper bij Borussia Dortmund, in plaats van eerste doelman bij een aansprekende club uit een van de grote competities.


Dejan Govedarica
De Serviër was met zijn ervaring een sleutelspeler in de Europese jacht van NEC. Kende daarna een veel minder seizoen en belandde op de bank. Was ongelukkig in stilte. Rookt nu zijn peukjes bij oude liefe Vojvodina Novi Sad. Speelde daar vorig seizoen vijftien wedstrijden. Of hij er nog steeds speelt? ‘Yes, yes, Govedarica is Novi Sad’, aldus de woordvoerster van de Servische club.


Youssouf Hersi
Als huurling van Ajax was Hersi snel populair in Nijmegen. Een groot deel van het publiek baalde daarom flink toen het lichtgewicht naar Heerenveen vertrok, al maakte de naam van zijn opvolger, Saïd Boutahar, veel goed. Misluke in Friesland en schokte Nijmegen met overgang naar Vitesse. Kende daar een dramatisch seizoen en lijkt komend jaar vooral de bank warm te moeten houden.


Danny Hesp
Haalde als aanvoerder van NEC Europees voetbal, maar speelde het niet. Vertrok boos uit Nijmegen, omdat hij niet terug wilde in salaris. Ging voor nog minder geld tegen degradatie voetballen bij RBC. Is net gestopt en mocht tijdens zijn afscheidswedstrijd in Roosendaal tussen de vriendenteams van Hesp en de ook afscheid nemende Eric Hellemons dik dertig NEC-supporters begroeten. Gaat zich als directeur van de VVCS inzetten voor het salaris van andere spelers.


Gorgi Hristov
Presteerde na zijn pikstart zelden goed. Toch bleven velen in hem geloven. Ook een paar investeerders, die de portemonnee trokken om hem nog een extra seizoen de kans te geven zijn klasse te tonen. Het bleek weggegooid geld. Belandde na zijn gedwongen vertrek uit Nijmegen bij FC Zwolle, waar hij sterk startte, maar opnieuw zwaar geblesseerd raakte. Kreeg begin dit jaar een kans bij Dunfermline, maar kwam in negen wedstrijden niet tot scoren.


Dennis de Nooijer
Was belangrijk voor het halen van Europees voetbal, maar praatte zichzelf het seizoen erna uit het elftal. Vond dat trainer Johan Neeskens moest kiezen tussen hem en Frank Demouge. Dat deed hij. De Zeeuw belandde op de bank. Vertrok in de winterstop naar Sparta. Schakelde vervolgens met die club NEC uit in de kwartfinale van het bekertoernooi. Toch was de terugkeer naar de club waar hij groot werd geen succes. Beëindigde zijn loopbaan bij FC Dordrecht en kwam daar vooral in het nieuws door geruzie. Gaat zich nu bezighouden met zijn voetbalschool in Zeeland.


Mike Owusu
De donkere Zweed speelde weinig in zijn twee seizoenen NEC. Maakte wel een bijzonder jaar mee en sloot af met een feestje. Ging terug naar het Zweedse Trelleborgs FF. Speelde afgelopen seizoen in Denemarken als huurling bij Nykøping FA. Is nu weer terug bij Trelleborgs, maar zit niet eens bij de selectie.


René van Rijswijk
Was ook in het succesjaar vooral invaller en scoorde niet. Dat deed hij in zijn laatste wedstrijden voor NEC ineens wel, twee keer liefst. Ging daarna naar Cambuur, de club waar hij zijn grootste succesen kende. Was daar ook basisspeler. Schoot afgelopen seizoen weer niet echt met scherp. Opnieuw bleef de score van de cultfiguur op twee staan.


Resit Schuurman
Resit Schuurman was een van de steunpilaren onder het Europese Nijmeegse huis. Zakte daarna zover terug dat NEC hem vorig seizoen ruilde voor FC Twente-verdediger Patrick Pothuizen. De stomverbaasde speler ging akkoord en kende als rechtsback een aardig seizoen in Enschede.


Jarda Simr
Held voor het leven in Nijmegen. Hij was het die NEC in de laatste seconden van de competitie Europa inschoot en heeft daarom het eeuwige leven. Presteerde verder weinig bij NEC. De club was daarom dolblij dat het Poolse Amica Wronki de middenvelder afgelopen winter wilde hebben. Scheelde toch weer een paar maanden salaris.


Zico Tumba
Kon zijn mooie lach weinig tonen in Nijmegen. Mocht drie jaar lang weg, maar diende zijn contract gewoon uit. Kreeg te maken met racistische toeschouwers en wilde niets meer met profesioneel voetbal te maken hebben. Speelde afgelopen jaar bij Sete net boven de Spaanse grens en promoveerde met die ploeg naar de tweede divisie. “Moest een beetje bruin worden en kon daar een project met kinderen doen.” Is nu terug in Noord-Frankrijk in Avion. Voetbalt op het hoogste amateurniveau bij Dunkerque, heeft een Afrikaanse winkel en gaat in september weer met kinderen werken. Hopelijk weten die de lach vaker tevoorschijn te toveren.


Erik Wegh
Speelde vijf wedstrijden in het gloriejaar en bracht zijn totaal voor NEC daarmee op veertien. Was nooit dichtbij een basisplaats. Vertrok naar AGOVV waar hij een van de bepalende spelers was. Vorig seizoen kreeg hij na de winterstop last van een knieblessure. Lijkt dit seizoen door de grotere concurrentie op de bank te belanden.


Mike Zonneveld
NEC liet hem na zijn zware blessure niet naar NAC gaan. Toen zijn contract een jaar geleden afliep, ging Zonneveld alsnog naar Breda. Schoot daar ineens aan de lopende band vrije trappen binnen.


Johan Neeskens
Het Europese avontuur betekende het einde van zijn succesperiode met NEC. Een moeizaam seizoen volgde en afgelopen winter werd Neeskens zelfs ontslagen. Sindsdien bleef het stil rond de wereldnaam. Zijn zaakwaarnemer bood hem nog wel tevergeefs aan bij RC Genk.


Spelers die niet in actie kwamen tijdens het seizoen dat NEC Europees voetbal haalde:


Marc Peters: Verruilde in de herfst van 2003 NEC voor De Treffers. Stond daar in het begin niet in de basis, maar speelde onder zijn vader wekelijks in het kampioensjaar van de hoofdklasser.


Ivo Rossen: Belandde via FC Dordrecht bij Go Ahead Eagles. Kende daar een prima seizoen en verdiende een transfer naar FC Zwolle.


Albert van der Sleen: Omdat de rugproblemen van Gentenaar verleden tijd waren, kwam de veteraan alleen nog een paar minuten in actie tijdens de laatste thuiswedstrijd tegen De Graafschap. Kreeg een mooi afscheid van de supporters en is nu keeperstrainer bij Eindhoven.


Gary Spier: Ging naar de amateurs van Spakenburg. Speelt komend seizoen bij de amateurs van Ajax.


Henry Timmer: Bleek niet het gehoopte keeperstalent. Probeerde het nog in de eerste klasse bij OBW. Speelt komend seizoen bij derdeklasser DTS.


Bron: De Gelderlander (bericht van 30 juli jl.)

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan