Overleden paus doet ‘vijanden’ samen bidden

Het hoofd van Andrzej Niedzielan was de laatste dagen meer bij de overleden paus dan bij de derby tegen Vitesse. Dinsdag en woensdag was de spits zelfs in Polen om met zijn familie te bidden. Hij trof een land in verwarring.


“Ja, ik ben heel blij dat ik geweest ben.” Andrzej Niedzielan is net als 95 procent van de Polen katholiek. Het overlijden van paus Johannes Paulus II heeft diepe indruk op hem gemaakt. “Hij is de bekendste man van Polen. Hoe groot is de kans dat ik ooit nog een Poolse paus meemaak?”


Na de dood van de paus merkte Niedzielan dat Karol Wojtyla hier een stuk minder populair is dan in zijn vaderland. “Toen hij was overleden, wilde ik televisie kijken. Maar al snel werd er weinig meer over hem uitgezonden. Ik hoorde ook dat het de meeste mensen hier niet zoveel doet. Dat snap ik, maar daarom was het voor mij belangrijk om naar Polen te gaan.”


Daar was de sfeer totaal anders. Niedzielan merkte dat het leven in Polen compleet is stilgevallen. “Bijna alles is dicht. Iedereen praat alleen maar over de paus en denkt de hele dag aan hem. Alle mensen zijn op straat of in de kerk. Je hebt daar nu een heel ander gevoel dan in Nederland, en dat wilde ik ook beleven.”


De Poolse international was zelfs van plan om de opgebaarde paus in de Sint Pieterskerk in Rome de laatste eer te bewijzen. “Maar omdat het er zo druk is, zou dat te veel tijd kosten. Daarom ben ik naar mijn familie in Zary geweest. We zijn naar de kerk gegaan en hebben gebeden.”


Terug in Nederland is Niedzielan weer vooral bezig met de derby tegen Vitesse komende zondag. Maar zelfs daarin ziet hij een verbinding met de dood van de paus. “In Warschau heb je Legia tegen Polonia. En in Krakow is Wisla tegen Cracovia nog heviger. Normaal zijn die wedstrijden vergelijkbaar met NEC – Vitesse. Maar nu bidden de supporters samen in het stadion. En hebben ze afgesproken nooit meer te vechten.”

Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan