Oefenpotje dat het gezicht op nuilen zet

NEC – FC Litex (1 – 1) was een oefenwedstrijd uit het boekje: niet om aan te zien. Vanaf woensdag is dat hopelijk anders. Dan speelt trainer Cees Lok met zijn waarschijnlijke basiselftal.

Lachend verlieten de meeste toeschouwers gisteren in de late middag sportpark Zuid in Groesbeek. Het was niet het goede voetbal dat de lippen deed krullen. Wie de fans diep in de ogen keek, zag de typisch Nijmeegse nuilblik, die cynisme en een soort tevreden gelatenheid uitdrukt. Een gevoel van ‘het was weer helemaal niks, hoera we zijn weer begonnen’.

Nou zijn oefenwedstrijden bijna nooit het aankijken waard. De meeste historische nietspotjes, danken hun plek in de geschiedenisboeken aan geweld (Feyenoord in Den Helder bijvoorbeeld) en niet aan goed voetbal. Nou was het in Groesbeek een aanslag, die de mensen de illusie op een leuke middag al na dik zes minuten ontnam. De Marokkaanse international Abdelkrim Kissi maakte een schandalige overtreding op Edgar Barreto en scheidsrechter Kuipers stuurde hem volkomen terecht van het veld.

“Dan weet je dat ze alleen op de counter gaan spelen”, zei NEC-trainer Cees Lok. “Dat is moeilijk voetballen. Het is niet erg om een keer tegen tien man te spelen, maar nu gebeurde het wel erg vroeg. Vaak zie je dat het halve elftal daarna denkt wel wat rustiger aan te kunnen doen. Dat gebeurde nu gelukkig niet, maar in de eindfase waren we niet scherp.”

NEC creëerde in de 84 minuten elf-tegen-tien bijna niets. “Bart (van den Eede, red.) maakte een goede indruk”, zag Lok. “Verder was de scherpte voorin niet aanwezig. Dat komt ook omdat we veel duurtraining gedaan hebben. We gaan vanaf nu aan de scherpte werken.”

Nou was de tegenstander niet zomaar het eerste de beste ploegie uit Bulgarije. FC Litex eindigde vorig jaar als vierde, speelt UEFA Cup-voetbal en heeft vijf internationals. De ploeg oefende eerder deze maand tegen de Belgische kampioen Club Brugge (1-1), Tweede Bundesligaclub Rot Weiss Oberhausen (4-0 winst) en de Turkse middenmoter Rizespor (2-1 winst). Prima uitslagen dus.

Ook tegen NEC presenteerde de ploeg zich ondanks de vroege tegenvaller goed. Trainer Ljubo Petrovic, die in 1991 met Rode Ster Belgrado de Europa Cup I pakte, zag zijn ploeg redelijk eenvoudig overeind blijven. Bovendien kwamen de Bulgaren er een aantal keer gevaarlijk uit. Maar bij NEC zag het er achterin ook prima uit. Jonas Olsson heeft zich ogenschijnlijk makkelijk aangepast aan zijn nieuwe omgeving en was misschien wel de beste man aan Nijmeegse kant. Defensief sterk, ijzingwekkend rustig en opbouwend aardig. Zo stond de Zweed na 68 minuten aan de basis van het Nijmeegse doelpunt. Na koeltjes een Bulgaarse aanvaller te hebben omspeeld, stuurde hij Alexander Prent de diepte in. Die keek goed, legde terug op Tininho en de Braziliaan schoot binnen: 1-0.

Een mooi moment voor Prent, die er na zijn lange revalidatie dit seizoen weer bij is. “Aan de ene kant gaat het goed, want ik kom weer aan voetballen toe. Aan de andere kant merk je aan bepaalde dingen dat je nog niet op je oude niveau zit”, gaf de aanvaller zijn gemoedstoestand weer. “Ik mis scherpte en automatismen. Alles lijkt ineens weer nieuw. Tijdens de revalidatie heb je geen tegenstanders, die kort op je zitten.”

Prent merkte wel verbetering. “Ik ben in de drie weken dat ik nu train enorm gegroeid. Ik train momenteel één keer per dag. We bekijken met de medische staf wanneer ik vaker kan gaan trainen. Eigenlijk vind ik het wel goed gaan. Tegen de amateurs van NEC durfde ik nog geen actie te maken en gaf ik de bal meteen af. Nu zoek ik al mensen op.”

Toch is de mentale schade van zijn blessure nog niet helemaal verdwenen. “In de aannames ben ik te gehaast. Ben ik toch bang dat ik een trap van achteren krijg. Ik kaats ook vaak als mensen ’tijd’ roepen. Dat heeft daar ook mee te maken. Maar het gaat elke week beter. Als de competitie begint, moet ik er staan.”

Prent kreeg nog een enorme kans. Op 25 meter van een leeg doel viel de bal plotseling voor zijn voeten. “Ik had last van overconcentratie, dacht dat het een niet te missen bal was. Dan mis je hem natuurlijk wel. Daar was ik echt verbaasd over.”

Prent schoot de bal over en naast. Hij gaf wel meer ballen te hard. Iets wat voormalig NEC’er Mike Zonneveld ook maandenlang deed nadat hij terug was na zijn revalidatie. “Je hebt je benen zo getraind, dat het nu moeilijk is de bal goed te plaatsen”, zei Prent. “Er zit zoveel kracht in je poten, dat het allemaal wat ongecontroleerd wordt. Maar dat had niks te maken met het missen van die kans. Ik moet gewoon rustiger worden.”

Lok vond de wedstrijd zinvol. Vooral het tegendoelpunt van Borislav Hazurov, drie minuten voor tijd, was nuttig. “Muslu (Nalbantoglu, red.) wil er op dat moment nog overheen. Vervolgens leidt Romano (Denneboom, red.) balverlies en spelen zij het goed uit. Dat was de les van de wedstrijd.”

Een wedstrijd waarin Lok veel spelers liet opdraven. Dat zal woensdag tegen Iraklis Saloniki (om 19.00 uur op het veld van De Treffers) anders zijn. “Dan laat ik in grote lijnen de groep spelen waar ik ook in de competitie mee wil beginnen”, zei Lok. “Dan hoop ik ook meer automatismen te zien.”

Benieuwd met welke gezichtsuitdrukking de toeschouwers woensdag sportpark Zuid verlaten.

NEC-FC Litex 1-1 (0-0).
68. Tininho 1-0, 87. Hazurov 1-1.
Rode kaart: Kissi.

Opstelling NEC: Babos; Nalbantoglu, Wisgerhof, Olsson, Leiwakabessy (46. Valencia); Barreto, Boutahar (46. Tininho), Van der Doelen (46. Wielaert); Worm (46. Denneboom), Van den Eede (76. Grot), Niedzielan (46. Prent).


Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan