Nuttige vernedering voor NEC

VfL Bochum 4, NEC 0. De uitslag van de oefenwedstrijd afgelopen zaterdag was rampzalig. De timing voor de veegpartij was perfect. De tijd van zweven is in Nijmegen weer even voorbij.


Spectaculair was de oefencampagne van NEC tot nog toe niet geweest. Indrukwekkend wel. Het gemak waarmee middenveld en defensie overeind bleven tegen sterke buitenlandse tegenstanders maakte het gebrek aan aanvallende hoogstandjes meer dan goed. De ploeg deed achterin weer denken aan het elftal dat ruim twee jaar geleden volkomen onverwacht Europees voetbal haalde en zeventien keer de nul hield.


Toen er afgelopen woensdag tegen Iraklis Saloniki zelfs voorin veel leuks te zien was, dachten velen dat NEC klaar was voor de competitie. VfL Bochum bewees zaterdag het tegendeel. De uit de 1. Bundesliga gedegradeerde ploeg van keeper Rein van Duijnhoven legde eenvoudig het probleem van dit NEC bloot. Onder druk toonde de Nijmeegse ploeg ineens weer de onvolwassenheid, die de afgelopen seizoenen zoveel punten kostte.


Na rust kende NEC zijn beste periode, had de ploeg de vroege openingstreffer van de Braziliaan China weg moeten poetsen en werd er niets weggegeven. Maar na de 2-0 van opnieuw China stortte de Nijmeegse ploeg op een zelden vertoonde manier in elkaar.


Zelfs de spelers die deze oefencampagne de meeste indruk maakten, Peter Wisgerhof, Jeffrey Leiwakabessy en Jonas Olsson, zwalkten als verdwaalde kinderen in de Efteling over het veld. Geen idee waar te lopen. Lachend vonden de Duitsers telkens de vrije man en het was aan de sterk keepende Gábor Babos te danken, dat alleen Edu nog twee keer scoorde.


De defensieve wanorde had ongetwijfeld te maken met het systeem waarin trainer Cees Lok zijn team vanaf de twintigste minuut liet voetballen.


“We hadden afgesproken dat als een tegenstander 4-4-2 zou spelen met een ruit op het middenveld, wij 3-4-3 zouden proberen. Dit was daarvoor een mooie kans”, zei de trainer.


Dus haalde Lok al na twintig minuten Muslu Nalbantoglu naar de kant – ‘Dat had niks met die jongen te maken, maar met het systeem’ – en kwam Boutahar in het veld. Achterin pakte Leiwakabessy de linkerzone, Olsson het centrum en Wisgerhof de rechterkant, afwisselend bijgestaan door Rob Wielaert, Edgar Barreto en Tininho.


“Dat ging best goed”, constateerde Boutahar na afloop. “Vooral na rust hadden we een paar goede aanvallen. We scoorden alleen niet.”


Door de omzetting kreeg NEC inderdaad de veel beter gestarte Duitsers onder controle. Barreto, Tininho, Wielaert en Bart van den Eede waren dichtbij een doelpunt. Maar de laatste twintig minuten was de concentratie om het vreemde systeem goed uit te voeren ineens weg.


“Dat mag natuurlijk niet gebeuren”, vond Boutahar. “Maar misschien zijn zij toch iets verder dan wij. Voor Bochum begint de competitie volgende week al. Er zijn vandaag een aantal dingen gebeurd waar we goed naar moeten kijken. De fouten die zijn gemaakt, mogen niet voorkomen. Daardoor staat er nu een hele geflatteerde uitslag op het bord. Maar gelukkig gebeurt dit nu.”


Boutahar kreeg voor het eerst een kans, nadat woensdag bleek dat hij momenteel niet bij de eerste elf zit.


“Tuurlijk ben ik daar teleurgesteld over, dat is elke gezonde sportman. Ik vond het ook verrassend, vooral omdat ik vorig seizoen toch goed ben geëindigd. Maar de competitie begint pas over twee weken. Niemand is zeker van zijn plaats en dat is goed, want het houdt iedereen messcherp.”


Van scherpte was in de begin- en eindfase van de wedstrijd niets te zien. “Dit was een harde les”, zei Lok. “Het is lullig dat de doelpunten vallen door drie persoonlijke fouten en een makkelijk gegeven penalty, maar zij waren ook wel beter. We hebben bij vlagen heel slecht gespeeld, maar ook een paar goede dingen laten zien.”


Experiment mislukt? “Nee”, vond Lok. “Dit levert zoveel inzicht op, de volgende keer dat we zo spelen zal het een stuk beter gaan. We zullen dit systeem alleen gebruiken als we het gevoel hebben dat we veel sterker zijn. Dat waren we vandaag niet.”


Vfl Bochum – NEC 4-0 (1-0).


2. China 1-0, 73. China 2-0, 88. Edu 3-0 (pen.), 89. Edu 4-0.


Opstelling NEC: Babos; Nalbantoglu (20. Boutahar), Wisgerhof, Olsson, Leiwakabessy; Wielaert, Barreto, Tininho; Prent (64. Denneboom), Van den Eede, Niedzielan.


Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan