Nipte zege maakt Lok niet blij

NEC heeft de laatste oefenwedstrijd in de zomer met 1 – 0 gewonnen van FC Zwolle. De magere zege stemde trainer Cees Lok allerminst tevreden. “Er zijn een hoop dingen duidelijk geworden.”

NEC startte al dramatisch. Zwolle was agressiever en gevaarlijker. Het stemde Lok erg verdrietig, want hij had zijn ploeg duidelijk gemaakt dat hij een goede uitslag neer wilde zetten. Dat deed hij eerder alleen tegen Iraklis Saloniki en toen speelde NEC een prima wedstrijd.

Gisteren was dat niet het geval, al herstelde de Nijmeegse ploeg zich wel. Na rust was bij vlagen weer het NEC van twee weken geleden te zien, soeverein achterin en soms dreigend. Toch was Lok ook niet blij met de tweede helft. “We speelden veel te onrustig. De afspraak was dat we wisselend druk zouden zetten en in zouden zakken. Maar we bleven de hele tijd komen. Dan krijg je een onrustig wedstrijdbeeld en geef je hun de kans om er een paar keer gevaarlijk uit te komen.”

Dat probeerde het prima voetballende Zwolle – met oud-NEC ‘er Ivo Rossen in de basis – een paar keer, maar echt gevaarlijk werd de ploeg niet meer. Het gevaarlijkste moment voor het Nijmeegse doel kwam al na elf minuten. De razendsnelle Dion Esajas profiteerde van een misverstand tussen Jonas Olsson en Gábor Babos. Hij leek te scoren, maar met een knappe sliding kon de Zweedse verdediger zijn fout herstellen.

Hierna was het vooral NEC dat kansen kreeg. Diederik Boer – de eerste keeper met negen vingers in de geschiedenis van het betaalde voetbal – tikte na twintig minuten een vrije trap van Edgar Barreto uit de kruising. Elf minuten later was het wel raak. De bal bleef hangen na een hoekschop van Andrzej Niedzielan en Bart van den Eede, ja hij weer, schoot binnen.

Waar de Belgische spits sinds hij is teruggekeerd van zijn enkelblessure een scherpe indruk maakt en al vier keer scoorde, is het met zijn Poolse collega voorin een stuk slechter gesteld. Niedzielan is dan wel topscorer van de voorbereiding, maar scoorde vijf van zijn zes doelpunten in de eerste twee oefenpotjes tegen de kleintjes Quick 1888 en de amateurs van NEC. In de zeven serieuze wedstrijden wist hij alleen tegen Gaziantepspor het net te vinden.

Logisch dus dat de topaankoop ietwat gefrustreerd rondliep, maar wat Niedzielan twee minuten voor rust deed was oliedom en onacceptabel. Toen Zwolle- aanvoerder Remco Schol veel misbaar maakte toen de Pool weer eens kermend naar de grond ging – ‘Wat is er nu weer aan de hand joh’ – sprong de kleine aanvaller als door een wonder overeind, gaf zijn belager een forse duw, om meteen weer kermend ter aarde te storten. Want Niedzielan wist meteen dat hij rood had gezien als het een wedstrijd om het ‘echie’ was geweest. Nu bleef het bij geel.

“Zijn reactie sloeg nergens op en daarom heb ik hem in de rust gewisseld”, zei Lok. “Je weet dat scheidsrechters altijd de reactie bestraffen. Hij had wel een tik gehad, maar dit moet je niet doen.”

Met Guillano Grot voor Alexander Prent en Denneboom op links voor Niedzielan begon NEC de tweede helft. De invallers zorgden voor enorm veel dreiging. “Mijn acties wilden niet echt lukken, maar ik ben niet ontevreden”, zei Grot. “Ik had last van vocht in mijn knie en dit is een goede test. Is de knie morgen dik, zit er iets fout. Ik had wel wat pijn, maar speelde toch lekker.”

Grot speelde op een voor hem vreemde positie. “Ik ben niet gewend op rechts te spelen, maar Muslu (Nalbantoglu, red.) heeft me goed gecoacht. Na tien minuten had ik het door.”

Grot beseft dat hij in principe op de bank zal zitten. Iets dat voor die andere invaller, Denneboom, niet geldt. De grillige speler toonde eindelijk dat hij moet spelen. Want ook al deed Prent het voor rust prima, Denneboom was beter. Cees Lok noemde zijn invalbeurt dan ook in het korte lijstje positieve punten, waaronder ook ‘NEC hield de nul’.

NEC: Babos; Nalbantoglu, Wisgerhof, Olsson, Leiwakabessy; Wielaert, Barreto, Tininho; Prent (46. Grot), Van den Eede, Niedzielan (46. Denneboom).