Nieuwe jas zit NEC als gegoten

NEC kruipt langzaam richting middenmoot. De ploeg van trainer Cees Lok boekte gisteravond zijn tweede zege op rij. Het zwakke Heracles kon totaal geen vuist maken en had het uitsluitend aan Nijmeegse slordigheid te danken dat het niet tegen een monsternederlaag aanliep: 0 – 2.

Vanwege de voortdurende blessureperikelen bij zijn voorwaartsen hakte Cees Lok in de aanloop naar het duel tegen Heracles de knoop door; hij besloot af te stappen van zijn favoriete speelwijze met drie spitsen en te switchen naar een systeem met twee aanvallers. Geen wilde gok, want NEC speelde dit seizoen al eerder in uitwedstrijden 4-4-2. Lok had al gezien dat zijn pupillen zich thuis voelen in dat concept.

Ook gisteravond liet NEC zien dat het nieuwe jasje de ploeg als gegoten zit. Daarbij werd de Nijmeegse ploeg stevig in het zadel geholpen door een ware bliksemstart. Al na ruim zes minuten hadden de bezoekers de buit binnen. In de derde minuut was het Edgar Barreto die met een fantastische afstandsknal de score opende. De Paraguyaan, amper hersteld van een hamstringblessure, ving een opgeslagen bal op en haalde zonder na te denken uit. Het schot was doelman Pieckenhagen te machtig, ook omdat er een flinke ‘zwabber’ in zat: 0-1.

Drie minuten later moest de Duitse goalie andermaal capituleren. Ditmaal na een vlotte NEC-aanval over de rechterflank. Jasar Takak haalde achterlijn en zag dat Andrzei Niedzielan moederziel voor het Almelose doel stond. De voorzet was op maat, de afronding een koud kunstje: 0-2. Het was alweer de derde goal op rij voor de Poolse goaltjesdief.

Voor NEC was het scenario ideaal, voor de thuisploeg was de Nijmeegse dubbelslag een kleine ramp. Heracles, door velen gezien als degradatiekandidaat nummer één, presteert tot nog toe boven verwachting. De ploeg van Peter Bosz stond tot gisteravond zelfs in het linkerrijtje en wist dit seizoen zowel PSV als Ajax een gelijkspel af te dwingen. De Almelose equipe heeft echter één groot manco: het team is absoluut niet in staat het spel te maken. “Tegenhouden is nou eenmaal gemakkelijker dan creëren”, vond Bosz niet zonder cynisme.

Voor NEC was het daarna een koud kunstje. De Nijmegenaren vingen de fantasieloze aanvallen moeiteloos op en kregen zeeën van ruimte voor de tegenstoot. Loks manschappen verzuimden echter de frustraties van een mislukte seizoensopening in één klap van zich af te spelen. De trage Heracles-defensie was geen partij voor de snelle Nijmeegse spitsen Niedzielan en Grot. Maar vooral de laatste toonde zich allerminst koelbloedig. Hij kreeg alle gelegenheid om zijn seizoenstotaal (twee doelpunten) te verdubbelen of zelfs te verdrievoudigen.

Omdat NEC hardnekkig weigerde Heracles het genadeschot toe te dienen, kon de thuisploeg in de tweede helft zelfs nog wat druk ontwikkelen. Tot uitgespeelde kansen kwam het niet, al moest doelman Babos een paar keer handelend optreden om zijn veste schoon te houden. Tegen de inzet van de meegeslopen Jansen was ook de Hongaarse goalie machteloos. Maar het schot ging voorlangs, als wilde de vleugelverdediger onderstrepen waarom Heracles al vijf wedstrijden niet gescoord heeft.