Niedzielan is nu pas echt in vorm

De echte topvorm was er lange tijd niet bij Andrzej Niedzielan. Maar wie de spits van NEC gisteren tegen Feyenoord (2 – 0 winst en een doelpunt) aan het werk zag moet concluderen dat hij op stoom komt.

Andrzej Niedzielan stak zijn handen fier de lucht in. De stadionspeaker van NEC, Gerry van de Velden, had zojuist bekend gemaakt dat de Poolse international door het publiek tot man van de wedstrijd was gekozen. Zichtbaar gelukkig door de uitverkiezing en de verdiende 2-0 zege op Feyenoord liep Niedzielan het veld af. ”We hebben vandaag zeker niet slecht gespeeld”, zei de spits enigszins bescheiden. ”Het voetbal was van een behoorlijk niveau.”

Door blessures kwam Niedzielan sinds zijn komst in januari vorig jaar, lang niet alle wedstrijden in actie. Daardoor haalde hij nooit het niveau waar men bij NEC op had gehoopt. De laatste weken lijkt de spits echter op stoom te komen. Ook in de wedstrijd van gisteren tegen Feyenoord was een stijgende lijn in het spel van de Pool te zien.

Niet alleen NEC speelde zijn beste wedstrijd van het seizoen, ook Niedzielan was niet eerder zo goed. Met een fraaie kopgoal, zijn derde treffer in de laatste vijf competitiewedstrijden, en een paar mooie individuele acties werd hij terecht tot man van de wedstrijd gekroond. ”Ik denk dat iedereen heeft kunnen zien dat ik de laatste wedstrijden in een uitstekende vorm verkeer.”

De NEC-Feyenoord van dit seizoen leek niet op de vorige editie (1-2). Op twee elementen na. Het weer en een goed spelende Niedzielan. Net als vorig jaar werd het duel onder slechte weersomstandigheden afgewerkt. Kwam gisteren de regen met bakken uit de hemel, vorig jaar was het veld in De Goffert bedekt door een dun laagje sneeuw.

Niedzielan lijkt juist onder slechte weersomstandigheden tot grote hoogte te stijgen. Vorig jaar scoorde hij met zijn verkeerde rechterbeen via een schitterende stift de 1-0. Toen mocht het niet baten. Gisteren scoorde hij eveneens een doelpunt. Ditmaal was de treffer wel goud waard. De kopbal zorgde ervoor dat Feyenoord definitief knock-out werd geslagen. ”Vies? De regen was heerlijk. Veel zon en dertig graden is voor mij pas slecht weer. Mede door dit weer heb ik vandaag zo goed gevoetbald. Je moet niet vergeten dat ik uit het oosten van Europa kom.”

Toch was Niedzielan na afloop vooral blij voor de ploeg. ”Iedereen zat altijd maar te zeuren over ons spel. Als we goed speelden, verloren we de wedstrijd. En als we wonnen, was het vertoonde spel onvoldoende. Het was nooit goed. Daarom ben ik blij dat we vandaag goed gevoetbald hebben én de drie punten in eigen huis hebben gehouden.”

Toch leek NEC-Feyenoord na 45 minuten een beetje op de wedstrijden van PSV en AZ eerder deze week: NEC speelde mooi voetbal, kreeg veel kansen, maar vergat het af te maken. ”We speelden in de eerste helft erg goed. Maar we misten veel te veel kansen. Ik geloof dat we er een stuk of vijf hebben gehad. Na twintig minuten had het al 3-0 moeten staan in ons voordeel. In de rust heeft de trainer tegen ons gezegd dat het niet normaal was dat we nog niet gescoord hadden. Hij gaf ons de opdracht mee om in de tweede helft wel te scoren. Gelukkig maakten we het af.”

Naast Niedzielan had ook Romano Denneboom een groot aandeel in de twee doelpunten van de Nijmegenaren. ”Het was heel belangrijk voor mij dat ik die voorzet gaf waaruit Andrzej de 2-0 scoorde. Ik had natuurlijk een aantal grote kansen gemist. Gelukkig leverde één van mijn acties nog een penalty op. Maar het is altijd lekker voor je zelfvertrouwen als je direct betrokken bent bij een doelpunt.”

Bij vlagen speelde NEC Feyenoord ook in de tweede helft compleet van de mat. Volgens de Pool was het spel van de Nijmegenaren zo goed omdat de wil om te winnen erg groot was. ”Voetbal is een teamsport. Als je wilt winnen moet je een hele wedstrijd scherp zijn en voor elkaar willen werken. Vanmiddag was die wil aanwezig.”

Maar waarom is die strijd en scherpte niet te zien in wedstrijden tegen kwalitatief veel mindere tegenstanders als FC Den Bosch? Niedzielan moest het antwoord op deze vraag schuldig blijven. ”Ik heb er geen verklaring voor. Dat is het probleem van dit seizoen. Tegen de grote clubs spelen we goed en tegen de ‘kleintjes’ lukt het vaak niet. Het moet eigenlijk niet uitmaken tegen wie je speelt. Of het nou Ajax, Feyenoord of RBC Roosendaal is: je moet altijd scherp zijn.”

Door zijn goede spel van de laatste wedstrijden speelt Niedzielan zich nadrukkelijk in de kijker van andere clubs. Maar over zijn toekomst wil de spits zich nog niet uitlaten. ”Na afloop van het seizoen kijk ik wel verder. Ik wil eerst het seizoen goed afsluiten. We moeten nog twee wedstrijden in de competitie spelen, tegen de Graafschap en Heerenveen. Die wil ik allebei winnen.”