Lok: ”Wij hebben hun zwakke punten genadeloos blootgelegd”

Verliezen mag, ook als je Feyenoord heet. Maar de manier waarop de Rotterdammers zich gisteren door NEC lieten afslachten, was ontluisterend. De 2 – 0 nederlaag kreeg zelfs de eigen supporters stil.


‘Het Legioen’ is het koosnaampje voor de fanatieke Feyenoord-aanhang. Verdiend door altijd luidruchtig hun club te steunen en veel misbaar te maken in slechte tijden. Maar zelfs daarvoor konden de Rotterdamse supporters het laatste kwartier geen puf meer opbrengen. Zo leeg waren ze door de voetballes die hun club kreeg.

De lethargische houding van de supporters gaf de sfeer bij Feyenoord goed weer. Niemand heeft nog zin. Geen seconde was te zien dat de spelers revanche wilden nemen voor de wanvertoning van vorige week tegen Heerenveen. Er was gisteren maar één ploeg die voetbalde en dat was NEC.

“Dat Feyenoord zo speelt komt mede omdat wij hun zwakke punten genadeloos hebben blootgelegd”, zei Cees Lok na afloop.
De winnende trainer had gelijk. Door het gehuil over het rampzalige Feyenoord en het gespeculeer over de falende Ruud Gullit ging verloren hoe goed de thuisploeg had gevoetbald.

Vanaf de eerste seconde werd agressief vooruit verdedigd en was het positiespel indrukwekkend. Dat leverde voor de rust een kansenverhouding op van 8-1 (!) in Nijmeegs voordeel. Tel daar de 5-1 uit de tweede helft bij op en de constatering dat Feyenoord nog blij mocht zijn met 2-0 blijkt terecht.

Het was daarom opmerkelijk dat de persconferentie een beminnelijke Gullit liet zien. Lachend beantwoordde hij alle vragen over zijn toekomst bij de Rotterdamse club. Die is er nog, vond de trainer. “In dit soort wedstrijden ben je ook al met volgend seizoen bezig”, zei hij, daarmee doelend op de wanprestatie van veel spelers.

Door blessures en schorsingen ontbraken gisteren Kalou, Castelen, Ono, Gibbs en Ghaly. “We zijn niet in staat gebleken die jongens te vervangen”, zei Gullit. “Je hoopt dat de mensen die normaal niet veel spelen laten zien dat je ongelijk hebt. Dat is niet gebeurd. Het was beschamend wat we lieten zien. De manier waarop we verloren, irriteert me nog het meest. Je krijgt het gevoel dat niet iedereen erbij is de laatste wedstrijden. Dat mensen denken: ‘Ik ga toch weg hier’. In het shirt van Feyenoord moet je meer doen dan veel spelers vandaag hebben gedaan.”

Toch zag Gullit geen reden om conclusies te trekken uit de tweede wanvertoning op rij. “Drie weken geleden speelden we nog om de tweede plaats en een plek in de bekerfinale. Die hebben we in de laatste minuut weggegeven. Toen is er een knak gekomen. Ineens waren veel jongens geblesseerd of ziek. Als we morgen een finale zouden spelen, waren er dan vandaag ook vijf afwezigen geweest?”
Door alle absentie startte Leonardo voor het eerst dit seizoen in de basis en maakte de achttienjarige jeugdinternational Tim Vincken zelfs zijn debuut. De rechstbuiten kwam er tegen Leiwakabessy niet aan te pas. “Ik vond het erg voor Tim”, zei Gullit. “Hij werd totaal niet geholpen door zijn ploeggenoten.”

Bij NEC hielp iedereen elkaar. Lok: “Of het de beste wedstrijd van het seizoen was? Tegen Ajax speelden we ook zo, maar verloren we met 0-1. En het resultaat hoort erbij, dus ik denk het wel. Er stond vandaag geen slechte NEC’er op het veld.”

Door blessures van Ebbinge en Tininho kon Lok maar één publiekswissel doorvoeren. De keus viel op Saïd Boutahar, die onlangs nog door de trainer op de bank werd gezet. Lok: “Hij was vandaag het creatieve aanspeelpunt dat hij kan zijn. We botsten, omdat hij vaak onnodig nog een extra mannetje uit wilde spelen. Als hij dat niet doet, is hij van veel meer waarde. Dat ziet Saïd ook als hij de videoband bekijkt. Hij is een intelligente jongen en heeft de boodschap duidelijk begrepen.”

Gek genoeg vielen de doelpunten niet uit een fraaie aanval. Saïdi speelde na zeventig minuten terug, maar de bal bleef hangen op het natte veld. Denneboom was attent, omspeelde Babos en werd aangetikt door de keeper die Feyenoord tot dat moment in de wedstrijd had gehouden. Van den Eede benutte de strafschop: 1-0.

Vier minuten voor tijd liet Basto zich aftroeven door Denneboom. Niedzielan kopte de perfecte voorzet mooi binnen. En waar De Goffert feestte, bleef het Feyenoord-vak stil. Voor hun was de wedstrijd allang voorbij.

Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan