NEC verliest en wint ook ’n beetje

NEC verloor gisteren volkomen terecht van Roda JC: 1-0. Toch hield de ploeg iets over aan de verre reis naar Kerkrade. Net als eerder bij AZ liet de ploeg een helft lang zien goed te kunnen voetballen.

Er was weinig lef voor nodig om te voorspellen dat NEC puntloos terug zou komen uit het diepe zuiden. Koningin Beatrix zat pas 2,5 jaar op de troon toen de Nijmeegse ploeg voor het laatst een competitiewedstrijd wist te winnen in Kerkrade. Bovendien heeft Roda eindelijk de grote vorm te pakken. Eigenlijk is het gezien de selectie een schande dat de ploeg, die vijf van de laatste zes wedstrijden won, al maanden slechts nog een statistische kans heeft op Europees voetbal.

Wat dat betreft kan het NEC de hand schudden. Dat de Nijmegenaren een teleurstellend seizoen doormaken is al een half jaar bekend. Nu de ploeg veilig lijkt, is de blik daarom vooral op de toekomst gericht. En wat dat betreft kan de wedstrijd van gisteren nog waardevol blijken.

NEC begon gisteren in hetzelfde systeem als in de eerste wedstrijd na de winterstop uit bij AZ. Toen sleepte het een verrassend en verdiend punt weg bij de koploper. Nu was het voetbal tot de rust goed en werd de ploeg in de tweede helft overlopen.

Toch lijkt de speelwijze met een diepe spits, een nummer tien er vlak achter, twee aanvallende spelers hangend op de flanken en twee defensieve vlak voor de verdediging, geschikt om vaker te hanteren. NEC heeft veel voetballers in de ploeg en die voelen zich er duidelijk lekker bij. Trainer Cees Lok was zeer tevreden over de eerste helft. “Dit is het voetbal waar we naartoe moeten werken. Alleen moet het worden afgewisseld met de lange bal.”

Daar koos NEC pas voor toen Roda JC het spel dicteerde, waardoor Bart van den Eede voorin vooral een vertragende factor was. Toch vond Lok dat zijn type speler prima past in de ploeg. “Bart is ons aanspeelpunt. Hij moet kaatsen en iemand anders moet er overheen komen.” De kansen die NEC voor rust kreeg waren vooral het gevolg van goed voetbal. Na zes minuten was Romano Denneboom nog het dichtst bij een doelpunt. Maar zijn inzet verdween via het been van de Noorse international Pa Modou Kah net naast het doel.

Roda kwam via Sergio bijna op voorsprong. Dennis Gentenaar, die onzeker begon, maar zich geweldig herstelde, liet een vrije trap van Boldizsar Bodnar los, maar stopte de inzet van de Braziliaan met zijn benen.

Na rust was er nog maar één ploeg die voetbalde. Roda speelde geweldig en het was dat Muslu Nalbantoglu een kopbal van Kah van de lijn haalde en Gentenaar fantastisch keepte dat de wedstrijd spannend bleef. De 1-0 viel na 77 minuten toen Sergio vanaf twintig meter via de paal binnenschoot. Bij NEC ontbrak daarna de energie voor een slotoffensief. “Eigenlijk speelden we vanavond in een 4-3-3-systeem, waarbij we iets inzakken”, zei Lok.

“Dat zijn twee speelwijzen die de ploeg moet leren beheersen. Dat we er in de tweede helft met dezelfde organisatie niet aankomen, komt door de individuele kwaliteiten van Roda. Zij hebben gewoon een fantastische ploeg.”