NEC laat pover PSV ontsnappen

Naar het voetballen, er zijn slechtere manieren om de feestdagen door te komen. Zeker als je een spektakelstuk krijgt voorgeschoteld als NEC – PSV (0 – 2).


Bobby Robson zei het al: ‘Football is a cruel game’. De oude Britse voetbalfilosoof deed zijn uitspraak in de tijd dat hij PSV coachte. Zijn ploeg werd die avond ernstig benadeeld door het lot, gistermiddag waren de schikgodinnen zwaar op de hand van de Eindhovenaren, die zonder Alex en Farfán aantraden. De ploeg van Guus Hiddink werd in De Goffert bijna anderhalf uur lang achteruit gedrukt door een ijzersterk NEC. De landkampioen jatte echter de punten, de thuisploeg werd met een schouderklopje afgescheept.


NEC liet gisteren zien dat het pijnlijke vertrek van trainer Cees Lok professioneel is verwerkt. De spelers hebben de handen ineengeslagen. Dat bleek afgelopen woensdag al in het bekerduel tegen AZ, tegen PSV speelde de ploeg van de interim-coaches Ron de Groot en Wilfried Brookhuis zelfs zijn beste wedstrijd van het seizoen.


Een en ander heeft ook te maken met een tactische wijziging. Het onder Lok succesvolle twee-spitsenconcept is ingeruild voor een verkapt systeem met drie aanvallers, waarbij Tininho als ‘hangende’ linksbuiten opereert. Dat model stelt NEC in staat om na balverlies de tegenstander op te jagen en vast te zetten. AZ werd er door in verlegenheid gebracht, PSV wist zich gistermiddag zelfs helemaal geen raad met de agressieve forechecking. De Eindhovenaren namen bij vlagen zelfs hun toevlucht tot ordinaire ‘icings’, lukrake trappen naar een ver verwijderd niemandsland.


Bij PSV zullen ze de spreekkoren in De Goffert (‘antivoetbal’) snel zijn vergeten. De equipe heeft de koppositie immers weer stevig in handen. Omdat NEC verzuimde zijn overwicht in cijfers uit te drukken, kunnen de Eindhovenaren zelfs de schijn ophouden dat ze het kerstklusje in Nijmegen professioneel en efficiënt klaarden,


De thuisploeg had al na anderhalve minuut de leiding horen te nemen, toen Denneboom oog in oog met doelman Gomes verscheen. De overigens geweldig spelende aanvaller zag zijn ‘getelefoneerde’ inzet gestopt door de Braziliaanse goalie die zijn ploeg nog een paar keer knap op de been hield.


Even later nam PSV de leiding. NEC-verdediger Olsson dacht rustig te kunnen uitverdedigen, maar vergiste zich in de felheid van Koné. De Ivoriaan ontfutselde de lange Zweed de bal en schoot via diens been raak: 0-1.


Daarna had PSV niet erg veel meer in de melk te brokkelen, al moest doelman Babos twee keer handelend optreden bij acties van Koné. De gelijkmaker lag echter veel meer voor de hand. Voor rust was Barreto met een knap schot tegen de paal nog het dichtst bij succes. Na de hervatting verzuimde NEC nog een handvol grote kansen te verzilveren. Vooral Tininho trok zich de haren uit het hoofd toen hij acht minuten voor tijd een vrije kans om zeep hielp.


Zelfs met twee verse spitsen (Grot en Worm) kreeg NEC niet waar het recht op had. Integendeel, in de slotminuut strooide Beasley nog wat zout in de wonden door een voorzet van Culina achter Babos te koppen: 0-2.


Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan