NEC laat De Graafschap kansloos

Nog geen drie maanden geleden was het verschil tussen NEC en De Graafschap drie punten. Nu achttien en dat is gezien de wedstrijd van zondag (3 – 0) nog een magere afspiegeling.


De Graafschap is helemaal klaar voor de eerste divisie. Het voetbal van de Achterhoekers is niet om aan te zien, schandalig hard en totaal ideeënloos. De agressie die in de ploeg zit, is van het verkeerde soort en spelplezier is al helemaal ver te zoeken.


Nee, dan NEC. In Nijmegen werd twee maanden geleden nog bang naar beneden gekeken. Maar acht wedstrijden en veertien punten verder doet de ploeg in weinig meer denken aan een zorgenkindje. Met de opgeleefde Saïd Boutahar, Tininho, Andrzej Niedzielan en Edgar Barreto werd na Feyenoord ook De Graafschap over de knie gelegd.


Zo sprankelend als een week eerder was het zondag niet, maar dat was ook niet mogelijk tegen een ploeg die schopte naar alles wat bewoog. De Graafschap maakte tegen NEC liefst 27 overtredingen en liet alle andere eredivisieploegen daarmee achter zich. Zelfs de uit de hand gelopen schoppartij tussen Vitesse (24 overtredingen) en Ajax (23), de nummers twee en drie op de lijst van dit weekend, kende bravere ploegen.


Daarom deed het geklaag in het Doetinchemse kamp over scheidsrechter Van Egmond nogal belachelijk aan. De Graafschap voelde zich gepakt bij de snelle 1-0. Na een ingestudeerde vrije trap van NEC bokste Graafschap-keeper Jimmy van Fessem de bal weg voor de inkomend Patrick Pothuizen. De twee kwamen met elkaar in botsing en de doelman bleef geblesseerd liggen. Bart van den Eede zag dit niet en kopte de opnieuw ingebrachte bal binnen: 1-0 na tien minuten.


Een uiterst knullig doelpunt, waarbij De Graafschap zich inderdaad bestolen kon voelen. Maar daarna werd de ploeg slechts gematst. De scheidsrechter was veel te coulant voor Dave Bus, Sven Vandenbroeck en Magno, die hij allemaal met rood van het veld had moeten sturen. Bovendien onthield hij NEC zeker één, en misschien wel twee strafschoppen.


De Doetinchemse woede was die van een ploeg die het ook niet meer weet. Dankzij de nederlaag van Den Bosch bij RKC heeft de ploeg nog steeds kans om de nacompetitie te ontlopen, maar bij De Graafschap lijken weinig mensen daar nog in te geloven. Zeker nu komende zondag in de laatste wedstrijd thuis tegen Vitesse misschien wel vijf spelers ontbreken. Garry de Graef, Dave Bus en Sven Vandenbroeck zijn geschorst, Jhonnie van Beukering en huurling Ricardo Sousa geblesseerd.


De laatste twee moesten tegen NEC al binnen het halfuur hinkend naar de kant. Het maakte de zware missie definitief kansloos. Van Fessem hield De Graafschap nog lang in de wedstrijd, maar ook hij moest buigen toen Boutahar in de 42ste minuut een afgeslagen hoekschap binnen schoot.


Een dik kwartier na rust rondde Boutahar een fraaie actie van Romano Denneboom doeltreffend af en was de wedstrijd definitief beslist. De voor Van Beukering gekomen Loic Loval kreeg nog een reuzenkans om tenminste iets positiefs voor De Graafschap te doen, maar zijn van dichtbij ingeschoten bal werd knap gepakt door Dennis Gentenaar.


Daarmee wees de doelman zichzelf en reservekeeper Albert van der Sleen een goede dienst. NEC-trainer Cees Lok wilde de twee vertrekkende keepers best tijdens de wedstrijd in het zonnetje zetten, maar alleen als zijn ploeg drie doelpunten voor zou staan.


Dus mocht Gentenaar een kwartier voor tijd naar de kant. De publiekswissel zorgde voor een van emotie trillende Goffert en deed de toeschouwers veel meer dan de 3-0 zege op de zwakke Gelderse buur.


Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan