NEC geeft overwinning onnodig uit handen

Sommigen hadden het na NEC – FC Den Bosch (2 – 2) over pech voor de thuisploeg. Het Nijmeegse kamp gelukkig niet. Spelers en trainer zochten de schuld voor het late puntverlies terecht bij zichzelf.

Wat is dat toch met voetballers? Zit je prima in de wedstrijd, kom je terecht op voorsprong, besluit je het roer maar eens om te gooien. FC Den Bosch kwam er in De Goffert na een sterkte start tachtig minuten lang niet aan te pas. Het kwam drie minuten na rust weliswaar op voorsprong door een schuiver van Berry Powell, maar dat was het soort toevalstreffer waar er ieder weekend een paar van te noteren zijn.

Daarna hoefde NEC niet eens goed te spelen om via Tininho (een knap schot) en Bart van den Eede (een fijne volley) volkomen terecht op voorsprong te komen. De Belg scoorde tien minuten voor tijd en leek zijn oude ploeg daarmee de knock-out toe te dienen. De nummer laatst van de eredivisie werkte weliswaar aandoenlijk hard, maar was totaal ongevaarlijk.

Hoe anders was dat in de slotfase. Tuurlijk ging Den Bosch achterin een-op-een spelen en alles op de aanval gooien. Maar dat had alleen maar in het voordeel van NEC moeten zijn. Als de ploeg had doorgevoetbald als daarvoor had een derde, of misschien wel vierde Nijmeegse treffer haast niet uit kunnen blijven.

Maar dat deed NEC dus niet. Ineens stond Andrzej Niedzielan moederziel alleen in de spits, werden hoekschoppen kort genomen en probeerde spelers opzichtig om treuzelend seconden te pakken. Het kostte Niedzielan al snel een gele kaart, en dus een schorsing voor de wedstrijd vrijdag tegen Roda JC, maar de gevolgen werden nog veel ernstiger.

In blessuretijd tijd was het Arjan Ebbinge, blijkbaar in slaap gesukkeld door het lage tempo, die de bal veel te lang bij zich hield. Joost Volmer, een verdediger nota bene, pikte de bal van zijn voet en schoot in. Dat De Goffert opgelucht door kon ademen was alleen te danken aan de attente Dennis Gentenaar, die de bal stopte.

De rest van het team bleek niet wakker geschud door het moment van onachtzaamheid. De rekening kwam in de slotseconden. De verdediging trad slap op en ineens lag de bal voor de voeten van Charlie van den Ouweland. Zijn schotje stuiterde richting linkerpaal, pakte de binnenkant en hobbelde net over de lijn. Als ballen konden praten, had dit exemplaar uitgeschreeuwd: eigen schuld, dikke bult!

Gelukkig hadden de spelers ook in de gaten dat ze de schuld bij zichzelf moesten zoeken. “De scheldwoorden vlogen door de lucht in de kleedkamer”, zei een teleurgestelde Cees Lok. “Over pech werd niet gesproken.”

De NEC-trainer weet de nederlaag niet aan het beroerde slot, maar zag het al in de eerste seconde misgaan. “Bij zwakke wedstrijden zie je vaak dat het begin slecht is, de fase rond de rust ook en een ploeg beroerd eindigt. Dat gebeurde vandaag ook. De aftrap was al slecht.”

Door het gelijkspel liet NEC na een belangrijke stap te zetten richting de nieuwste doelstelling: plek twaalf. Die levert bij de verdeling van de televisiegelden (waarbij de plek op de ranglijst meespeelt) een dikke ton meer op dan plaats vijftien.

Maar veel belangrijker is natuurlijk de naam van NEC in voetballand. Die is door het tweede teleurstellende seizoen op rij, met het ontslag van Johan Neeskens als gevolg, flink aangetast. Dat is vervelend bij het lokken van spelers en sponsors. En was misschien ook wel de reden voor NEC om na de late voorsprong te schakelen naar z’n achteruit.

Bron: De Gelderlander