Lok kiest niet voor namen, maar voor beste team

NEC – trainer Cees Lok heeft momenteel meer vertrouwen in Alexander Prent dan Romano Denneboom. Dat bleek gisteren tijdens en na de met 2 – 0 gewonnen oefenwedstrijd tegen het Griekse Iraklis Saloniki. Ook Saïd Boutahar zat de hele wedstrijd op de bank.


Lok had afgelopen zondag al aangekondigd dat hij tegen de Griekse nummer zeven met zijn basis zou beginnen. Na afloop gaf hij aan dat hij inderdaad speelde met het team dat de komende wedstrijden vertrouwen van hem krijgt.


De gelukkigen beloonden de trainer met de beste oefenwedstrijd uit de voorbereiding. Tegen een team met zes internationals in de geledingen werd slecht één kans weggegeven. De Nijmeegse ploeg bestookte vooral na rust constant het vijandelijke doel.


Lok heeft daarom geen enkele reden zijn ploeg te wijzigen voor de volgende oefenwedstrijd, komende zaterdag tegen Vfl Bochum. Dat betekent dat achterin de weer indrukwekkende Jonas Olsson speelt voor Arjan Ebbinge, op het middenveld Tininho voor Boutahar en voorin Prent de voorkeur krijgt boven Denneboom en Rutger Worm.


Ook de speelwijze is duidelijk. Lok probeerde het systeem dat aan het einde van vorig seizoen erg succesvol was met twee controlerende middenvelders (Barreto en Tininho) en Boutahar ervoor. De keus viel op de variant met één controlerende middenvelder (Barreto) en Wielaert (rechts) en Tininho (links) daar iets voor.


“Eigenlijk is die manier van spelen aanvallender”, probeerde de trainer nog.


Dat is onzin; het middenveld bestaat nu uit drie middenvelders met een defensieve achtergrond, maar de keuze van Lok is goed te begrijpen. Met dit middenveld en de sterke laatste linie staat de organisatie als een huis.


Dat bleek ook weer tegen de Grieken. Achterin staat misschien wel het sterkste centrum uit de NEC-geschiedenis. Peter Wisgerhof lijkt met de week beter en wanneer Olsson zijn huidige niveau vasthoudt is hij ondanks de flinke transfersom die NEC voor hem betaalde een koopje geweest. De rust die de lange Zweed met zijn 22 jaar al uitstraalt is bijna eng en gisteren bewees hij opnieuw voetballend en dus aanvallend een aanwinst te zijn.


Naast het superduo staan twee backs, die weliswaar klein zijn, maar kleine hondjes kunnen ook hard bijten. Geen enkele aanvaller verheugt zich op een middag tegen Muslu Nalbantoglu of de voetballend enorm gegroeide Jeffrey Leiwakabessy.


Het al behandelde middenveld is prima qua inzet en organisatie. Het mist de brille van een Boutahar in vorm, maar de technicus kent een prutvoorbereiding en dan is hij van weinig waarde. Datzelfde geldt in nog grotere mate voor Denneboom. Zijn invalbeurt van gisteren was alweer veel beter dan die van afgelopen zondag, maar hij moet momenteel een speler voor zich dulden die net terug is van een maandenlange revalidatie en nog maar één keer per dag mag trainen.


“Ik heb alle spelers die op de bank zitten individueel mijn keuze uitgelegd”, zei Lok. “Sommigen hadden daar vragen over en wilden een minuut of tien doorpraten. Anderen zeiden alleen dat ze zouden zorgen dat ik straks niet om ze heen kan. Prima.”


NEC speelde een zeer degelijke wedstrijd tegen Iraklis Saloniki. Alleen Nalbantoglu liet Fortuzi één keer ontsnappen, maar zijn schot werd gekeerd door Gábor Babos en Papapostolou schoot de rebound over.


Op dat moment stond de Nijmeegse ploeg al volkomen terecht op een 2-0 voorsprong. Uit twee handjes vol kansen, werd twee keer gescoord. Beide keren kwam het doelpunt uit een spelhervatting. Na een dik halfuur tikte Van den Eede een vrije trap van Barreto met de voet binnen. Na ruim een uur waren de rollen omgedraaid. Van den Eede kopte een hoekschop door, waarna Barreto binnen kon werken.


“Het was een goede tegenstander hoor”, onderstreepte Lok. “Zes internationals en je kon zien dat die jongens konden voetballen. Maar we hebben ze geen kans gegeven. Dit was duidelijk onze beste oefenwedstrijd tot nu toe.”


Daar was Wielaert het mee eens. “In eerdere wedstrijden hebben we ook hele goede fases gehad, maar nu hebben we het ook afgemaakt. Eerder gaven we nog weleens makkelijk een voorsprong weg en dat is heel zuur. Als ploeg moet je het karakter hebben om een voorsprong mee naar huis te nemen. Je merkt dat die over-mijn-lijk-mentaliteit er bij ons steeds meer inkomt en dat is erg belangrijk.


Wielaert is dus een van de spelers, die de strijd op het middenveld, de sterkst bezette linie, voorlopig heeft gewonnen. “Ik heb door verschillende oorzaken een paar mindere seizoenen gehad. Maar op mijn favoriete positie van rechtermiddenvelder en als ik honderd procent vertrouwen van de trainer krijg, kan ik van grote waarde zijn.”


Wielaert wist dat Boutahar en Barreto dit seizoen zijn voornaamste concurrenten zouden zijn. “Toch heb ik de concurrentie niet gevreesd. Ik kijk alleen naar mezelf. Ik weet dat ik deze voorbereiding alles heb gegeven en als dat niet goed genoeg was geweest, had de trainer met goede redenen moeten komen. Anders was ik erg teleurgesteld geweest.”


Nu is de middenvelder vol vertrouwen. “Bijna op elke positie hebben we een dubbele bezetting met gelijkwaardige spelers. We kenden vorig seizoen al een stijgende lijn en die zetten we door. De organisatie staat heel goed. Je ziet ook dat het steeds beter gaat. De speelwijze is niet meer het idee van een enkeling, maar je ziet dat het hele team hetzelfde denkt.”


NEC – Iraklis Saloniki 2-0 (1-0).


33. Van den Eede 1-0, 61. Barreto 2-0.


Opstelling NEC: Babos; Nalbantoglu, Wisgerhof, Olsson, Leiwakabessy; Wielaert (83. Van der Doelen), Barreto, Tininho; Prent (72. Denneboom), Van den Eede, Niedzielan (87. Worm).

Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan