Hotseknotsen in De Goffert

NIJMEGEN – De aanhang van NEC waande zich gistermiddag bij een wedstrijd in de oude Goffert, een jaar of tien geleden. De Nijmeegse ploeg en tegenstander RBC namen hun toevlucht tot een potje onvervalst degradatievoetbal. De thuisclub bleek net iets meer bedreven in het hotseknotsen dan de hekkensluiter uit Roosendaal: 3 – 1.


Na afloop wist eigenlijk niemand een adequate verklaring te vinden voor het droevige gestuntel, door RBC-coach Dolf Roks als ‘een draak van een wedstrijd’ gekarakteriseerd. Zijn vakbroeder Cees Lok hield het op de spanning die de acteurs op het veld in de greep hield. “We hebben al een paar keer complimenten gekregen voor ons goede spel maar stonden we wel met lege handen. Vandaag was het omgekeerd; het spel was niet om aan te zien, maar gelukkig hebben we wel drie punten. En nu maar hopen dat dit bevrijdend werkt.”


In Nijmegen dacht men voorgoed verlost te zijn van de strijd om het naakte bestaan. Lok beschikt over een spelersgroep die moeiteloos in de middenmoot mee moet kunnen draaien. Toch stonden gistermiddag de nummers zeventien en achttien van de eredivisie tegenover elkaar.


Wat RBC betreft geen verrassing, de Roosendaalse ploeg stond voor de aanvang van de voetbaljaargang al te boek als een geheide degradiekandidaat. NEC werd wat hoger ingeschat, zelf mikken de Nijmegenaren op de play-offs, maar de vele blessures in de voorhoede deden de productiviteit de laatste weken geen goed.


Voor het eerst sinds de competitie-ouverture tegen FC Utrecht kon Lok zijn reguliere voorhoede weer opstellen. Een mooie opsteker voor het zespuntenduel tegen de rode-lantaarndrager. Omdat zowel Romano Denneboom als Andrzej Niedzielan scoorde, wierp de terugkeer van de oude frontsoldaten cijfermatig ook wel vruchten af. Voetballend was het echter niet om aan te zien. Een euvel dat overigens het hele elftal parten speelde.


De thuisclub begon nog wel aardig aan de klus. Na een vloeiende combinatie (voorzet Tininho, terugleggen Bart van den Eede) kopte Denneboom van dichtbij over. Even later zette de snelle rechtsbuiten NEC toch op voorsprong. Denneboom schudde zijn wel erg naïef verdedigende opponent Roumani af en trok ongehinderd naar binnen. Doelman Volders had geen verweer tegen de schuiver met links: 1-0.


NEC’s eerste voorsprong sinds 20 augustus (FC Twente) had gek genoeg een verlammend effect op de thuisploeg. Lok: “Ineens verdween het overleg in ons spel. Het was niet meer dan logisch dat RBC vlak voor rust gelijk maakte.”


De 1-1 kwam van de voet van Ali Elkhattabi. Na een afgeslagen RBC-aanval liep zowel Jonas Olsson als Peter Wisgerhof zonder omkijken naar voren, waardoor de goaltjesdief moederziel alleen voor Babos de hoek voor het uitzoeken had: 1-1.


De Roosendaalse vreugde duurde maar kort. In de extra tijd nam NEC opnieuw de leiding. Na een voorzet van Tininho liet RBC-speler Jorge Acuña zich in de luren leggen door Niedzielan. De Pool scoorde simpel en vond het daarna nodig de arme Chileen te bespotten. Half RBC moest er aan te pas komen om Acuña van dwaze wraakacties te weerhouden.


De gefrustreerde Brabanders keerden na rust met het mes tussen de tanden terug op het veld. Vooral de enkels van NEC-middenvelder Jasar Takak kregen het flink te verduren. De zwak debuterende scheidsrechter Janssen spaarde de bezoekers lang, maar ontkwam er uiteindelijk niet aan een van de RBC’ers (Frits Paap) weg te sturen.


Met een man meer kwam de zege voor NEC niet meer in gevaar, ook al bleef het spel erbarmelijk. De Nijmeegse formatie kreeg zelfs kansen op een grote overwinning. Van de vele countermogelijkheden werd er uiteindelijk slechts één benut. Invaller Guilliano Grot liet kort voor tijd zien dat hij steeds dichter tegen een basisplaats aan komt te zitten: 3-1.


Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
Reageer op de DTH Facebook pagina
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan