Geluk blijft trouwe bondgenoot Ajax

Als zelfs NEC-fans met recht kunnen scanderen dat Ajax schuldig is aan ‘anti – voetbal’ dan is het wel heel beroerd gesteld met de landskampioen. Gisteren won de ploeg miraculeus met 0 – 1 van een oppermachtig NEC. Dankzij geluk én een opponent die zich inmiddels wekelijks in eigen voet schiet.

De vacature ‘hoofdcoach van Ajax’ is van oudsher een van de meest begerenswaardige banen in het Nederlandse profvoetbal. Maar kandidaten voor die functie zullen zich steeds nadrukkelijker achter de oren krabben en afvragen hoe eervol het anno 2005 nog is om straks interim-coach Ruud Krol op te volgen. De voormalig record-international boekte gisteren zijn derde overwinning op rij, maar zelfs die klinkende cijfers kunnen de erbarmelijke staat waarin Ajax verkeert niet camoufleren.


Er gaat momenteel onvoorstelbaar veel mis bij de inspiratieloze en minimalistische landskampioen die vooralsnog blijft bloeden voor het feit dat de voorbije seizoenen onder coach Ronald Koeman goedbeschouwd geen van de vele Ajax-talenten werkelijk doorgroeide.


Het was gistermiddag in De Goffert zowaar de wereld op zijn kop. Ajax werd door NEC – nota bene een ploeg die serieus in nacompetitiegevaar verkeert – anderhalf uur over de knie gelegd. Het was de Nijmeegse formatie die domineerde, prima kansen creëerde, slechts één mogelijkheid weggaf, een strafschop miste en als enige ploeg vermaak bood.


Toch won Ajax dat zich – niet voor het eerst dit seizoen – ‘lucky’ toonde. Het onrecht was zelfs dusdanig groot dat er na afloop Amsterdamse bestuursleden waren die beleefd de uitgestoken handen van hun Nijmeegse collega’s weigerden. Bij zo’n gestolen overwinning passen geen felicitaties, zo oordeelden de Ajax-notabelen.


De landskampioen had in De Goffert ook het geluk dat het met NEC een opponent trof die dit seizoen bijna wekelijks de grootste vijand is van zichzelf. Hoe sterk de Nijmeegse ploeg ook acteert en hoe overtuigend een overwicht soms is, scoren doet NEC ontluisterend weinig. Tegen Ajax bleken zes uitstekende mogelijkheden niet toereikend en werd die ene beslissende tegengoal zomaar op een presenteerblaadje aangeboden.


Gisteren was het NEC-verdediger Arjan Ebbinge die zich na vijftig minuten onbegrijpelijk vrijgevig toonde door binnen het strafschopgebied een riskante sliding in te zetten op Hatem Trabelsi. Doelman Dennis Gentenaar keerde in eerste instantie de slappe penalty van Wesley Sneijder, maar uiteindelijk was het Hedwiges Maduro die in de tweede rebound alsnog raak mikte.


Nauwelijks drie minuten later scoorde NEC dan eindelijk. Andrzej Niedzielan tikte van dichtbij een schot van Romano Denneboom binnen, maar de Pool zou volgens arbiter Vandevelde buitenspel hebben gestaan. De lezing van de Belg was, op z’n zachtst gezegd, dubieus. Zoals ook het klassieke goedmakertje dat de Vlaming in de 74ste minuut aan de thuisclub schonk. Julien Escudés duwtje in de rug van Edgar Barreto was ruim voldoende voor Vandevelde om opnieuw een strafschop toe te kennen. Rob Wielaert knalde vervolgens hard op de vuisten van doelman Bogdan Lobont die zes minuten eerder het veld was ingekomen voor de met een lichte hersenschudding uitgevallen Maarten Stekelenburg.


Die jeugdige doelman leverde in De Goffert het overtuigende bewijs dat hij helemaal (nog) niet zo goed is als bondscoach Marco van Basten de natie wil doen geloven. De goalie maakte een onzekere indruk en kwam in de 68ste minuut te laat uit zijn doel en mede daardoor hard in botsing met de gespierde torso van Romano Denneboom. Groggy en met blauwe lippen werd de doelman afgevoerd.


Ook na die botsing bleef NEC de bovenliggende partij, maar scoren blijft nu eenmaal een levensgroot Nijmeegs probleem. Het is voor coach Cees Lok bijkans om gek van te worden. Sinds hij de baas is op De Goffert komt NEC door de bank genomen aanmerkelijk beter voor de dag. Toch blijven de punten die nodig zijn om voorgoed te ontsnappen aan de gevarenzone voortdurend uit. “Toch kan ik de jongens weinig kwalijk nemen”, aldus Lok. “We hebben heel goed gevoetbald en voldoende kansen gecreëerd om Ajax te verslaan. Daar kun je negatief over doen, maar ik zie het positief. Als we op deze manier blijven voetballen, moet de ban een keer gebroken worden. Dat kan niet anders.”

Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan