Gábor Babos: ‘Clubrecord is mijn antwoord’

Dennis Gentenaar is sinds gisteren niet meer de NEC – doelman die het langst achtereen zijn doel schoonhield. Gisteren tekende Gábor Babos uit tegen Roda (0 – 1) voor een nieuw clubrecord. Al 676 minuten onpasseerbaar.

De meegereisde NEC-supporters hadden gisteravond in het Parkstad Limburgstadion 59 minuten geen enkele reden tot juichen gehad. In niets leek NEC op een ploeg in vorm. Het spel was bedroevend, Roda JC eenvoudigweg de bovenliggende partij. Toch begon de Nijmeegse aanhang toen de klok eenmaal minuut 58 achter zich had gelaten uitgebreid doelman Gábor Babos toe te zingen. De keeper stak als bedankje zijn rechterhand in de lucht. De Hongaar had het record van Dennis Gentenaar, dat pas twee jaar en bijna tien maanden oud was, alweer uit de geschiedenisboeken verdreven.

Na afloop bleef Babos – ondanks dat hij in de catacomben bijna werd bedolven onder felicitaties – bescheiden als altijd. Natuurlijk was deze nieuwe mijlpaal ‘zeker ook de verdienste van de hele ploeg’. En uiteraard had hij ‘zonder al die teamgenoten nooit dit record kunnen breken’. Maar de intense grijns op zijn gelaat verried dat de doelman genoot als zelden tevoren.

“Dit is echt ongelooflijk. In de aanloop naar deze wedstrijd ben ik er door heel veel mensen in Nijmegen op gewezen dat ik tegen Roda JC clubhistorie kon schrijven. Ik kan het wel ontkennen, maar dat legde voor mij toch extra druk op dit duel.”

In de eerste helft moest Babos gisteren driemaal ingrijpen om een achterstand te voorkomen. Eenmaal zat hij mis en raakte Roda-aanvaller Andres Oper de paal. NEC kreeg in 93 minuten uiterst moeizaam voetbal welgeteld één mogelijkheid. Pardoes schoof Saïd Boutahar na 72 minuten de winnende treffer binnen. Babos: “Het lijkt wel of alles in deze periode bij ons meezit. Ik hoorde dat NEC hier sinds 1982 niet meer heeft gewonnen. Dit voelt ontzettend goed. Voor de ploeg, maar zeker ook voor mij persoonlijk.”

De Hongaar is er het type niet naar om na te trappen, maar het zat hem deze zomer bij zijn komst naar NEC absoluut niet lekker dat hij na een moeizaam seizoen bij Feyenoord van eerste doelman werd gedegradeerd tot een werknemer die op huurbasis naar een andere club mocht uitzien. “Zie dit record als míjn antwoord”, aldus Babos gisteravond. “Ik ben naar Nijmegen gekomen om het plezier in het voetbal dat ik bij Feyenoord was kwijtgeraakt, terug te vinden. Je zult begrijpen dat dit me is gelukt.

Het lijkt op dit moment niet op te kunnen bij ons. Deze periode doet me steeds sterker denken aan het seizoen (2002-2003, red) waarin ik met NAC Europees voetbal bereikte. We hadden toen een hele goede, hechte vriendenploeg waarin op een gegeven moment een soort van onoverwinnelijkheid sloop. Dat is nu met NEC eigenlijk ook het geval.”

In datzelfde seizoen 2002-2003 ging NEC eveneens Europa in. Mede dankzij doelman Dennis Gentenaar die 644 minuten op rij geen tegendoelpunt hoefde te incasseren. De bij leven in Nijmegen – al legendarische keeper verbrak daarmee destijds een clubrecord dat Harry Schellekens op 14 maart 1976 had scherpgesteld tot 610 minuten. Gentenaar volgde gisteren Roda – NEC zoals hij doorgaans bij elk ander uitduel van zijn voormalige ploeg pleegt te doen: via de tv. Dat de reservedoelman van het Duitse Borussia Dortmund zijn nog jonge record kwijt zou kunnen raken aan Babos, omschreef de Nijmegenaar eerder op de dag als ‘best jammer’. “Van mij mag die reeks nog wel een tijdje blijven staan”, aldus Gentenaar. “Maar dit betekent natuurlijk ook dat het voorspoedig gaat met NEC. En dat doet mij natuurlijk áltijd goed”