De Pers: NEC – Vitesse

Eredivisie: NEC en Vitesse in evenwicht
Spitsnet.nl

Voor het eerst in zeven seizoenen heeft Vitesse een punt overgehouden aan de uitwedstrijd bij streekgenoot NEC. Na zes achtereenvolgende nederlagen voor de Arnhemmers, eindigde het duel in de Goffert zondag in 1-1.

Ook al doorbrak Vitesse daarmee een negatieve reeks, veel schiet de ploeg niet op met het punt. Een overwinning was, met het oog op het bereiken van Europees voetbal, welkom geweest. FC Twente (45 punten), Vitesse (ook 45 punten) en SC Heerenveen (44 punten) lijken het tot het einde van de competitie spannend te maken.

“We hebben welgeteld een kwartier goed gespeeld”, vond Vitesse-trainer Sturing. “En dat waren de eerste vijftien minuten. Dat is veel te weinig voor Vitesse. Daarom kan ik wel leven met een gelijkspel.” Collega Lok sloot zich daarbij aan. “Pas na de 0-1 speelden we met meer druk naar voren. Daar had Vitesse het moeilijk mee. Ook kregen we veel steun van het publiek, maar dat is altijd zo in wedstrijden tegen de rivaal uit Arnhem.”

Rivaliteit

Die rivaliteit is eigenlijk pas ontstaan halverwege de jaren negentig. Vitesse promoveerde in het seizoen 1989-1990 naar de eredivisie. Onder leiding van voorzitter Karel Aalbers groeide de Arnhemse club uit tot een stabiele subtopper met af en toe zelfs een uitschieter naar boven. NEC was voorbij gestreefd en mocht zich opeens niet meer de nummer 1 van Gelderland noemen.

Vooral de laatste jaren zijn de derby’s tussen NEC en Vitesse beladen. Zondag was de sfeer in de uitverkochte Goffert opnieuw gespannen. Na zes minuten maakte Amoah al de openingstreffer, na een voorzet van Jansen.

Na een kwartier nam NEC de regie over en kwam na een ruim half uur verdiend op gelijke hoogte door Niedzielan. Na rust maakte het bij vlagen aardige voetbal plaats voor strijd. Gescoord werd er niet meer.

NEC-Vitesse precies één helft leuk
VI.nl

Nog nooit was de derby NEC-Vitesse in een gelijkspel geëindigd, en dus was er zondagmiddag in een druilerige Goffert sprake van een primeur. Geen van beide ploegen slaagde erin om het teleurstellende treffen naar zich toe te trekken: 1-1.

Die teleurstelling sloeg vooral op de tweede helft, toen zowel NEC en Vitesse er plotseling een waar foutenfestival van maakte. Passes kwamen niet meer aan, misverstanden volgden elkaar in rap tempo op en het balverlies was legio.

En dat terwijl de zeventiende editie van de derby (in Nijmegen) nog wel zo veelbelovend was begonnen. Dat was vooral de verdienste van de Arnhemmers, die een sterke start kenden en NEC in het hol van de leeuw hun wil oplegden.

De beloning daarvoor kreeg de ploeg van Edward Sturing al in de zevende minuut, toen een fraaie aanval Michael Jansen in de buurt van de Nijmeegse achterlijn deed belanden. Jansen zette goed voor, waarna Matthew Amoah kon scoren, 0-1.

NEC kon daar aanvankelijk maar weinig tegenover stellen en kwamen pas in het laatste kwartier van de eerste helft wat onder de druk van Vitesse uit. Het was ook in die fase dat Andrzej Niedzielan de gelijkmaker aantekende, 1-1.

Dat Nijmeegse eindschot beloofde veel voor de tweede helft, maar de toeschouwers kwamen bedrogen uit. Wat beide ploegen na de pauze te berde brachten had weinig met goed voetbal meer te maken en was zelfs een derby onwaardig.

Matige derby eindigt onbeslist
Vitesse.org

Het snelle doelpunt van Matthew Amoah werd door Vitesse zondagmiddag geen passend vervolg gegeven. NEC kreg de meeste en beste kansen, maar verder dan de gelijkmaker van Niedzielan kwam de ploeg niet. Het matige duel leverde beide ploegen een punt op: 1-1

De derby kende een boeiende opening met in de eerste vijf minuten drie pittige overtredingen van de thuisploeg. Het leverde alleen spits Van den Eede een gele kaart op. Vitesse wist hier in de 6e minuut passend op te antwoorden door op voorsprong te komen. Een mooie aanval vanaf de linkerkant leidde tot een voorzet van Michael Jansen. Matthew Amoah schoot de bal met links laag en onhoudbaar achter doelman Gentenaar.

Na het doelpunt vergat Vitesse te voetballen en werd NEC steeds gevaarlijker. Waren het eerst slechts dreigende momenten via vrije trappen en corners, in de 17e minuut moest de punt van Theo Janssen’s schoen een snelle uitbraak via Niedzielan en Van den Eede voorkomen. Op het half uur moest Aleksandar Rankovic tweemaal handelend optreden in de eigen zestien meter. Twee minuten later was het echter wel raak. Uit een corner belandde de bal via Tininho weer in het strafschopgebied en de Pool Niedzielan tikte de bal van dichtbij hard in: 1-1.

Net als voor rust begon ook de tweede helft boeiend. NEC kreeg in die beginfase vele corners en invaller Igor Gluscevic schoot al na 35 seconden voorlangs het doel van Wapenaar. Na tien minuten in de tweede helft zakte het niveau aanzienlijk en werd het duel meer spannend dan goed. Vitesse was nog eenmaal gevaarlijk nadat Janssen met een dieptepass Hersi bereikte. Zijn schot ging over het doel. Pas in de slotfase was het NEC dat het nog eenmaal probeerde en kreeg Niedzielan de beste kans van de tweede helft, maar zijn inzet werd door Peter van den Berg van de lijn gewerkt.

Na negentig minuten, twee extra speelminuten en zes gele kaarten eindigde de matige derby in een 1-1 gelijkspel. De gele kaarten van Theo Janssen en Peter van den Berg leveren beide spelers een schorsing op voor het duel volgende week tegen Heerenveen.