De Pers: NEC – Ajax

Ajax op wenkbrauwen ook langs NEC
VI.nl

Overtuigend is het allemaal niet, maar de resultaten zijn goed. Ook in De Goffert was Ajax niet in goeden doen, NEC werd wel verslagen (0-1).

Ruud Krol had vooraf al gezegd dat NEC een lastige opgave was. De interim-coach van Ajax kreeg zijn gelijk. Vooral in de eerste helft bezorgde NEC Ajax de nodige problemen. Het was aan keeper Maarten Stekelenburg te danken dat de Amsterdamse ploeg niet ging rusten met een achterstand. Vooral Romano Denneboom werd door de Ajax-goalie van een doelpunt afgehouden.

Kort na rust nam Ajax toch de leiding. Na 37 competitieduels op rij zonder kreeg de Amsterdamse formatie weer eens de kans zich te onderscheiden vanaf elf meter. Arjan Ebbinge had een overtreding op Hatem Trabelsi moeten bekopen met een strafschop.

Wesley Sneijder liet de buitenkans liggen. De middenvelder schoot op het lichaam NEC-doelman Dennis Gentenaar die in de rebound alsnog moest capituleren. Hedwiges Maduro was namelijk attenter dan de Nijmeegse tegenstanders; 0-1. De middenvelder is al de twintigste doelpuntenmaker in de selectie van Ajax.

Dat NEC met lege handen in De Goffert achterbleef mocht het zichzelf verwijten. Een kwartier voor het einde kreeg NEC dé kans op de gelijkmaker toen Julien Escudé zich vergreep aan Edgar Barreto.

Maar evenals zijn NEC-collega Gentenaar stopte Bogdan Lobont de toegekende strafschop die door Rob Wielaert werd genomen. De Roemeense doelman had halverwege de tweede helft zijn opwachting gemaakt als vervanger van Stekelenburg, die na een botsing met Denneboom niet verder kon.

De blessure was de enige schade die Ajax in Nijmegen leed. Want hoe moeilijk het resultaat tot stand kwam, voor de achtste keer op rij werd een uitwedstrijd gewonnen. Bovendien zijn de drie duels sinds het vertrek van Koeman in winst omgezet.

Stekelenburg en Lobont redden Ajax-punten
Voetbalzone.nl

Bogdan Lobont mocht in de 69ste minuut de geblesseerde Maarten Stekelenburg vervangen en deed het net zo goed als zijn voorganger. Waar de Nederlander Ajax twee keer behoedde voor puntverlies bij NEC, deed de Roemeen dat door een strafschop te keren: 0-1.

Veel soeps was het niet, wat de Amsterdammers lieten zien. Tegen de degradatiekandidaat werd zeer matig gevoetbald. Na de 0-1 van Maduro, die in de rebound een gemiste strafschop van Sneijder binnenschoot, was het de thuisploeg die in Nijmegen de kansen kreeg.

Romano Denneboom kreeg twee goede mogelijkheden op de gelijkmaker, maar de aanvaller wist niet te scoren. Ajax hield stand en het elftal van Ruud Krol en Tonny Bruins Slot blijft kans maken op het kampioenschap. Zeker met Ajax – PSV volgende week zondag in de ArenA op het programma.

Zwaarbevochten zege Ajax op NEC
Nieuws.nl

Ajax heeft tegen NEC zijn achtste uitwedstrijd op rij gewonnen in de Holland Casino Eredivisie. De Amsterdammers wonnen in Nijmegen op het tandvlees met 0-1. Hedwiges Maduro tekende voor de treffer, die tot stand kwam na een gemiste strafschop van Wesley Sneijder. NEC faalde via Rob Wielaert een kwartier voor tijd ook vanaf elf meter.

Ajax ging dankzij Maarten Stekelenburg zonder tegendoelpunt de rusten. De doelman moest twee maal redding brengen op een inzet van Romano Denneboom. Na rust werd Hatem Trabelsi in de 51ste minuut door Arjan Ebbinge gevloerd in het strafschopgebied van NEC, waarop Ajax voor het eerst in 38 wedstrijden een penalty kreeg. Dat is één duel minder dan het clubrecord dat werd gevestigd tussen 19 april 1964 en 29 augustus 1965.

Wesley Sneijder ging achter de bal staan, maar zag zijn inzet gekeerd door Dennis Gentenaar. Maxwell leek te scoren in de rebound, maar zijn schot werd van de lijn gehaald. Hedwiges Maduro, afgelopen week door bondscoach Marco van Basten opgenomen in de voorselectie van Oranje, kreeg de bal vervolgens voor zijn voeten en joeg de bal onder het motto ‘drie keer is scheepsrecht’ tegen de touwen. Hij is de twintigste speler van Ajax die dit seizoen tot scoren komt. De Amsterdammers moesten het vanaf de 68ste minuut doen zonder Stekelenburg, die na een botsing met Denneboom van het veld werd gedragen. Zijn vervanger Bogdan Lobont bleek echter goud waard voor de bezoekers. De Roemeen stopte een strafschop van Rob Wielaert in de 75ste minuut, nadat Julien Escudé in het zestienmetergebied een overtreding had gemaakt op Edgar Barreto. De overwinning van Ajax kwam daarna niet meer in gevaar.