Cees Lok start met Tininho als linksbuiten

NEC zal vanavond tegen winterkampioen AZ aantreden met Tininho als verrassende linksbuiten. De Braziliaan werd vooralsnog bij NEC ingezet als middenvelder en incidenteel verdediger.


“Toch denk ik dat Tininho zeker ook op de positie van linksbuiten voor ons van waarde kan zijn. Hij heeft loopvermogen en een aardige voorzet in de benen”, zo zei Cees Lok gisterochtend. De coach probeerde het afgelopen zondag in het oefenduel tegen Mönchengladbach nog met Boutahar als hangende linksbuiten. “Onder die wedstrijd staat een dikke streep. In dat duel zijn veel ‘dingen’ duidelijk geworden die voor verbetering vatbaar zijn.”


Het ‘nieuwe’ NEC is vooralsnog een vat vol vraagtekens. Lok staat met zijn ploeg dwingend voetbal voor, met drie spitsen. Vanavond zal blijken hoe dat uitpakt tegen de nummer één van de eredivisie.


“Ik weet ook nog niet precies hoe we er werkelijk voorstaan, maar hoop dat we tegen AZ bij vlagen spelen zoals we dat voor ogen hebben. Ik hoop ook dat de mensen ons de tijd gunnen. Natuurlijk weet ik dat AZ op allerlei fronten veel verder is dan onze ploeg. Toch vind ik het geen nadeel dat we die formatie nu ontmoeten. Ik heb er ook met de spelersgroep over gesproken en de vraag gesteld: ‘Was het voor ons beter geweest om AZ pas na een duel of zes te treffen?’ Ik denk van niet. Het is voor die ploeg maar de vraag hoe goed ze uit de winterstop komen. En die vraag geldt natuurlijk ook voor ons.”


Lok – ‘We gaan voor de winst, dat doen we altijd’ – maakte gisteren geen geheim van zijn basisopstelling. Achterin kiest de coach (van rechts naar links) voor een defensie met Muslu Nalbantoglu, Rob Wielaert, Peter Wisgerhof en Jeffrey Leiwakabessy. Op het middenveld geeft Lok de voorkeur aan het driemanschap Edgar Barreto, Saïd Boutahar en José Valencia die vooralsnog de voorkeur krijgt als linkshalf. Onder Neeskens was de oud-Ajacied nog eerste keus als linksback. In de voorhoede krijgt Tininho assistentie van spits Andrzej Niedzielan en rechtsbuiten Romano Denneboom.


Voor Bjorn van der Doelen is er dus vanavond geen plek in NEC’s basiself. “En dat is natuurlijk balen en kloten”, aldus Van der Doelen. “Maar ook niet echt verrassend meer. Je zag het al een tijdje aankomen. De trainer heeft me bij zich geroepen en eerlijk zijn argumenten verteld. Dat waardeer ik. Het is ook een heel andere situatie dan toen ik bij Twente op de bank moest zitten. Het is vervelend dat ik nu op de reservebank zit, maar de trainer zoekt momenteel naar een nieuw systeem en kiest nu voor deze basis. Wie weet is dat binnenkort anders.”


Voorzitter Hans van Delft heeft een ‘goed gevoel’ over de tweede competitiehelft. “Vooral het trainingskamp op Gran Canaria stemde mij tevreden. Ik zag weer lachende trainers. Er werd weer hard gewerkt. Als je ook ziet hoeveel jonge spelers op dit moment deel uitmaken van de selectie dan is dat voor mij een genot om naar te kijken. Cees wil nu eindigen zo tussen plek tien en twaalf. En dat is logisch als je ziet dat we veertiende staan. Dan is het geen realiteit meer om voor Europees voetbal te gaan. So what? Ik blijf zeggen dat Europees voetbal nooit een verplichting is geweest. Voor geen enkele trainer. Maar we blijven vooruit kijken en zeggen ook dat het echt niet de bedoeling is dat NEC pas over twintig jaar weer meedoet om Europees voetbal.”

Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
Reageer op de DTH Facebook pagina