Alarm, alarm, het nieuwe NEC komt eraan

Voor Emile Ratelband valt er momenteel bij NEC geen droog brood te verdienen. De Nijmeegse burger heeft zoveel moed, dat het bijna eng is. Was gisteren de eerste training van een topseizoen?


Alarm, alarm, het nieuwe NEC komt eraan. Het is twaalf uur en de herrie is oorverdovend. Eerste maandag van de maand, dus tijd om het luchtalarm te testen. De lawaaipaal staat midden op sportpark De Dennen waar NEC deze week traint (inmiddels traint men weer bij De Eendracht red.) en binnen twee seconden is wel duidelijk dat het ding werkt.


Aan NEC mankeert op het eerste oog ook niets. Alles en iedereen rond de club straalt een positivisme uit dat – twee dramatische seizoenen achter de rug – doet denken aan een weduwe die na jaren van diepe rouw weer op vrijersvoeten is. Het plezier dat de ploeg de laatste maanden van vorig seizoen in zijn greep kreeg, heeft de hete zomerweken overleefd. Jongens, we gaan lekker voetballen!


De voortekenen zijn gunstig. Allereerst is de groep fit. De pijntjes zijn achtergebleven in warme oorden en zelfs de buitenlandse sterren stralen, nu de doffe waas van moeheid en blessures ontbreekt. Edgar Barreto heeft eindelijk een paar voetballoze weken achter de rug en de kwetsbare ballerina Andrzej Niedzielan danst pijnvrij over het diepgroene gras. “De meeste spelers kunnen nog twintig tot dertig procent beter dan vorig seizoen, dat hebben ze zelf aangegeven”, constateert een tevreden trainer Cees Lok.


Met hem is nog een initiator van de on-Nijmeegs vrolijke kijk op het leven genoemd. In december kreeg Lok een onvolwassen, angstige groep voor zijn neus, waarmee hij in een paar maanden tijd al flinke progressie boekte. Nu kan hij de spelers ook in de voorbereiding naar zijn hand zetten. Lukt dat de jonge trainer en blijft hij zijn gehoor boeien, moet dat tot goede resultaten leiden.


Zijn eerste goede zet van het seizoen heeft Lok alweer gedaan. Zondag verzamelden spelers en begeleiding zich met aanhang op Rhenense Grebbeberg. Met een dagje Ouwehands Dierenpark plus barbecue kende het nieuwe seizoen een ontspannen start. De sfeer was prima geweest en omdat iedereen al was bijgepraat is het op deze onverwacht zonnig begonnen maandag trainen geblazen.


Geen lome opening dit keer, waarbij iedereen wat plichtmatig in de rondte drentelt, maar lekker spelen met een bal en afsluiten met een partijtje dat – voor zover het iets zegt – een paar aardige dingen laat zien. NEC heeft een paar heerlijke voetballers, die elke verdediging gek kunnen spelen. Saïd Boutahar scoort zijn tweede doelpunt na een heuse hogeschoolaanval.


Verder maakt Guillano Grot duidelijk dat hij meer kan dan opvallende (rode) schoenen aantrekken. De aanvaller – bij De Treffers weggeplukt ‘voor de breedte’ – maakt een scherpe indruk. Hij straft twee te korte terugspeelballen van Chaimil Mormon, als enige overgeheveld van Jong NEC, genadeloos af.


De derde nieuweling is de man die het goede gevoel bij de supporters nog extra oppoetst. Gábor Babos is een waardig opvolger van clubheld Dennis Gentenaar. De van Feyenoord gehuurde Hongaar is – dagje dierenpark en eerste training achter de rug – blij met zijn keuze. “Ik kon ook terug naar NAC. Maar ik had een goed gesprek met Lok, waar ik een heel postitief gevoel aan overhield. Daarna hoefde ik niet lang na te denken.”


Na een jaar ellende bij soapclub Feyenoord wentelt Babos zich nu in een bad van Nijmeegse ontspannenheid. “De sfeer is anders dan bij Feyenoord”, houdt de keeper zich op de vlakte. “We zijn leuk begonnen. Ik voel me lekker en ben heel optimistisch. Het is een leuke spelersgroep, een goede mix van jonge en ervaren spelers.”


Babos, die getrouwd is met een dochter van voormalig NEC-trainer Sandor Popovics, weet dat hem een zware taak wacht. “Gentenaar is hier een legende, maar ik vind het leuk om hem op te volgen. Ik ben een ander type keeper, maar ik weet zeker dat ik hier goed ga presteren. Ik wil er met deze groep het maximale uithalen.”


Babos krijgt vooral te maken met Raymon van Emmerik, die als tweede keeper Albert van der Sleen opvolgt. De 24-jarige keeper kent zijn taak. “De situatie is vrij duidelijk. Gábor is de eerste keeper en aan mij de taak om hem scherp te houden.”


Van Emmerik trainde vorig seizoen als derde keeper regelmatig mee met de selectie. “Daardoor ben ik er al ingegroeid. Het is mooi dat ik nu een plekkie ben opgeschoven, maar binnen de ploeg is mijn rol niet echt veranderd.”


Naast de wisselingen op keepersgebied is de selectie van NEC amper gewijzigd. Met Frank Demouge, Pascal Heije, Charles Kazlauskas en Thijs Hendriks verdwenen vier spelers die afgelopen seizoen nauwelijks speeltijd kregen. Naast Grot en Mormon is NEC alleen nog bezig met een Zweedse verdediger.


Tot slot nog een aardig gegeven om het postieve gevoel te ondersteunen. NEC gaat volgende week op trainingskamp in Garderen. Dat deed de ploeg twee keer eerder. In de zomer van 2000 in het eerste seizoen onder Neeskens, waarna de ploeg als langste in de eredivisie ongeslagen bleef en op een keurige twaalfde plek eindigde. In 2002 streek NEC opnieuw neer op de Veluwe en weer mocht het resultaat er zijn: NEC haalde Europees voetbal. Tsjakka! De bal rolt weer bij NEC, dat gisteren de eerste training afwerkte. Keeper Gábor Babos was een van de weinige nieuwe gezichten in de Nijmeegse selectie. De Hongaar komt terecht bij een club waar na twee slechte jaren de blik weer omhoog gaat.

Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan