Zakelijk PSV schrikt niet van kwetsbaar NEC

Marco van Basten liet in zijn contract opnemen dat hij verplicht is Oranje aanvallend te laten acteren. Heerenveen – trainer Gert – Jan Verbeek beweert zelfs vermaak boven resultaat te prevaleren. En dat Co Adriaanse met AZ rekening houdt met, wat hij noemt, ‘de pleziergraad’ van het publiek is nu zelfs tot Griekenland doorgedrongen.

Er waait momenteel een gedurfd, mogelijk ietwat naïef, briesje door voetballend Nederland, maar dat heeft Eindhoven vooralsnog niet bereikt. PSV, dat zaterdag NEC met 0-3 versloeg, predikt dit seizoen juist de zakelijkheid. En met die no nonsense-aanpak blijkt evenmin iets mis. Oké, franje en frivoliteit waren ook in De Goffert ver te zoeken maar die ingrediënten blijken – althans binnen de landsgrenzen – ook helemaal niet nodig om tot een gewenst resultaat te komen.

Ook tegen NEC stond de nieuwe koploper organisatorisch als ’n huis – invaller-doelman Gomes hoefde goedbeschouwd slechts twee keer serieus in te grijpen – en sloeg de ploeg dodelijk toe op het moment dat bij de Nijmeegse opponent het idee ontstond dat een stuntje haalbaar was. “Ik ben blij dat we geen averij hebben opgelopen”, sprak Guus Hiddink vier dagen na de krachtenverslindende Champions League-ontmoeting bij Arsenal. “Het was vanavond een goede wedstrijd.”

Met die toevoeging overdreef Hiddink, want vooral in de eerste helft was NEC – PSV eerder een vervelend duel. Met veel overtredinkjes, een zwalkende scheidsrechter – zowel PSV’er Vennegoor als Alex ontsnapte aan rood – een overschot aan gele kaarten en veel te weinig Nijmeegse durf om het PSV werkelijk moeilijk te maken.

Tot de rust kreeg vooral NEC-doelman Gentenaar de kans aan te tonen dat hij deze avond eigenlijk het doel aan de overzijde had moeten verdedigen. Na 28 minuten gaf zelfs de Nijmeegse doelman zich gewonnen toen Park gewillig over de knie ging bij Valencia die een fractie te laat zijn been introk. Van Bommel mikte vanaf de stip raak: 0-1.

Pas na rust lukte het NEC eindelijk de beklemmende schroom van zich af te werpen. De Nijmegenaren drukten PSV twintig minuten volledig terug, kregen kansjes via Denneboom, Niedzielan en Van der Doelen, maar typerend voor het uitgekookte PSV kopte de ploeg juist in die fase uit een tegenstoot de beslissende 0-2 binnen. Uitgerekend Michael Lamey was de gelukkige. De verdediger is op papier al drie jaar PSV’er maar maakte zaterdag pas zijn competitiedebuut voor de Eindhovense club. In de slotminuut was het invaller Vonlanthen die de eindstand bepaalde op 0-3.

En dat is een uitslag waarvan NEC toch langzaamaan zenuwachtig zal worden. Verliezen van AZ, FC Utrecht en PSV viel jarenlang in De Goffert zonder gemor te accepteren. Maar een ploeg die pretendeert subtopper te zijn, had de voorbije drie duels simpelweg ergens punten moeten smokkelen.

NEC-voorzitter Van Delft repte voor aanvang van de competitie al van ‘een seizoen van de waarheid’. Eerder dan de Nijmeegse beleidsmakers vreesden, lijkt nu al een ‘week van de waarheid’ aangebroken.


Bij NEC zijn het bekertoernooi en ‘meedoen om Europees voetbal’ tot speerpunten verheven. Clubleiding, sponsors en supporters willen eindelijk zien dat er geoogst wordt na de investeringen die het voorbije jaar zijn gedaan. Overwinningen op RBC – woensdag voor de beker – en zorgenkindje Groningen – zondag voor de competitie – zijn nu al bittere noodzaak voor NEC om niet in een heel vroeg stadium beide hoofddoelen uit het gezichtsveld te zien verdwijnen.


De hoopvolle competitiestart – zes punten uit twee duels – deed de problemen die zich in de voorbereiding en in feite al vorig seizoen aankondigden, even vergeten. Maar na drie terechte verliesbeurten op rij komen de aanwezige valkuilen weer geleidelijk bloot te liggen. Zo bleek de ploeg van Neeskens tegen PSV opnieuw nauwelijks in staat kansen te creëren en toonde de zwak opbouwende defensie zich zaterdag kwetsbaar.


In navolging van onder meer Oranje, AZ en Heerenveen, waar aanvallend voetbal openlijk wordt gepromoot, heeft ook NEC zich dit seizoen tot doel gesteld het eigen publiek meer vermaak te bieden. Maar belangrijker dan ‘dat derde speerpunt’ is voor NEC dat de ploeg komende week weer gaat winnen. Desnoods op zakelijke wijze. Resultaat gaat nu boven alles. Vraag maar aan Guus Hiddink.


Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan