‘We waren echt niets minder dan PSV’

De ene nederlaag is de andere niet. Voor het eerst in bijna twee maanden tijd kon een verliezende NEC weer eens met de kin omhoog naar huis. Puntloos, maar met een heel ander gevoel dan na de gênante verliesbeurten van afgelopen weken.


Lachen mocht gisteren in Eindhoven. Tuurlijk stonden de Nijmeegse koppies even strak na de nederlaag bij PSV (3-0), maar de sfeer was toch heel anders dan na de wedstrijden tegen Roda JC en NAC. Toen vertelden strakke gezichten over een schandalige vertoning en een mentaal zeer zwak stelletje.

Zaterdag klonken er heel andere verhalen. Iedereen roemde de goede organisatie en het feit dat er tegen – een weliswaar zwak – PSV zo weinig was weggegeven. Waarom dat nu ineens wel weer mogelijk was wist niemand.

“Dat is natuurlijk het verhaal van het seizoen”, zei Mike Zonneveld. “Want je ziet dat we als we scherp zijn het ook PSV in eigen huis lastig kunnen maken. Ik ga hier echt weg met het gevoel dat we niets minder waren. We gaven bijna niks weg en kregen zelf een paar kansen.”

Zeker voor rust wist PSV zich geen uitgespeelde kans te creëren. Buiten een vrije trap op de lat van Mark van Bommel moest de ploeg het doen met de benutte strafschop van Mateja Kezman. Die mocht aanleggen na een bestraft luchtduel tussen John de Jong en Zonneveld. “Ik stond eigenlijk bij Park, dat was mijn man. Maar ik zag De Jong staan en had het idee dat hij zo vrij kon inkoppen. Daarom ben ik snel naar binnen getrokken om hem te hinderen. Ik wilde hem uit balans brengen en heb hem heel licht geraakt. Maar ik vond het niet genoeg voor een strafschop.”

Na de 1-0 stortte NEC zowaar een keer niet in. De ploeg bleef het PSV moeilijk maken, was via de uitstekende Frank Demouge dicht bij de gelijkmaker en het Eindhovense publiek floot de vingers blauw. Een herkenbaar geluid voor Zonneveld die anderhalve maand geleden in de thuiswedstrijd tegen RBC de eigen Goffert uit werd gefloten nadat hij bij NAC had getekend. “Dat was heel vervelend, maar het was een incident. Daarna heb ik geen problemen meer gehad. Maar het hoort er blijkbaar bij in Nederland. Je ziet het vandaag ook weer bij Van der Schaaf, die door zijn eigen supporters uit wordt gefloten. Er is hier tegenwoordig veel normaal, wat eigenlijk abnormaal is.”

Een speler die waarschijnlijk nooit zal worden uitgefloten is Björn van der Doelen. Zaterdag werd zijn naam door zowel de Nijmeegse als de Eindhovense aanhang gescandeerd. “Hoe dat komt? Dat weet ik niet, maar ik weet wel dat het een heel lekker gevoel is. Het is iedere keer weer genieten.”

Toch is het nog steeds de vraag of de publiekslieveling volgend seizoen in Nijmegen speelt. “Ik hoop er nog steeds op. Er staat nu zwart op wit dat ik transfervrij weg mag bij Twente en op korte termijn hoop ik duidelijkheid te hebben. Er is wel wat interesse, maar ik heb altijd gezegd het liefst hier te blijven. Of dat kan hangt van een paar dingetjes af en die worden nu bekeken.”

Mocht Van der Doelen blijven, speelt hij volgend seizoen zeker niet met Zonneveld. Die koos eerder voor NAC en had daar zaterdag – ondanks alle ‘namen’ die richting Nijmegen komen – nog geen spijt van. “Ik heb hier mooie jaren gehad, maar ik ben niet gaan twijfelen de afgelopen maanden. Tuurlijk spelen hier straks goede jongens. Maar je kunt wel goede spelers kopen, het moet wel klikken. Nou denk en hoop ik wel dat dat lukt, maar NAC is natuurlijk ook geen verkeerde club. Maar eigenlijk wil ik daar nog helemaal niet over praten, ik moet het eerst hier goed afsluiten.”

Want omdat iedereen onderin punten pakt, is NEC nog steeds niet veilig. “We kijken nog steeds naar beneden. We zullen de laatste drie wedstrijden punten moeten pakken en hopelijk kunnen we tegen Ajax voor een stuntje zorgen. Die laatste wedstrijden zijn misschien nog erg belangrijk en de spanning kan groot zijn. Maar ik ga er vanuit dat we er de laatste weken staan. Dat zijn we na zo’n seizoen verplicht.”


Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan