Waalwijk is een stad waar Nijmegenaren van houden

Het komt nog eens zover dat Waalwijk een bedevaartsoord wordt voor Nijmegenaren. Uitgerekend bij RKC brak NEC zaterdagavond met de gewoonte een veilig ogende voorsprong te verspelen. Al ging het met hangen en wurgen: 1-2.


NEC heeft ‘iets’ met Waalwijk. Sinds 29 mei 2003 is elke zichzelf respecterende Nijmeegse supporter in enige vorm van de Brabantse stad gaan houden. Het was op die dag dat RKC – NEC in het teken stond van Europees voetbal. NEC won, met veel geluk, en roerde menig supporter tot vreugdetranen. De rest van het verhaal is ook ver buiten De Goffert inmiddels meer dan bekend.

De editie RKC – NEC van 2004 kende een volstrekt andere insteek. De verliezer wist bij voorbaat dat de blik op de ranglijst voorlopig slechts naar beneden hoeft te worden gericht. Dat is na zaterdag dus RKC , dat er voor de zoveelste keer dit seizoen niet in slaagde een overdosis aan kansen te benutten. “RKC staat veel te laag op de ranglijst gezien de kwaliteiten van die ploeg”, zo probeerde NEC-coach Neeskens na afloop wat collegiale steun te bieden aan Martin Jol. Die kon er niet vrolijk van worden. “Bedankt voor het compliment. Maar ons verhaal wordt voorspelbaar. We spelen best aardig voetbal, maar we scoren te moeizaam.”

Deels mag Jol overigens de schuld bij zichzelf zoeken. Ook tegen NEC hield hij clubtopscorer Redan opmerkelijk lang op de reservebank. Nauwelijks vijf minuten had de RKC-invaller nodig om zijn achtste doelpunt van het seizoen binnen te schieten, opnieuw het ongelijk van zijn trainer te bewijzen en na 75 minuten de spanning in de wedstrijd volledig terug te brengen.

Spanning die eigenlijk onnodig was, maar van oudsher nu eenmaal onlosmakelijk aan wedstrijden van NEC is verbonden. Ook dit seizoen is een belangrijke voorwaarde voor NEC-supporters dat zij beschikken over een sterk hart. Hun favoriete club slaagt er zo goed als nooit in een zorgvuldig opgebouwde voorsprong te consolideren. Om over uitbreiding van de score nog maar te zwijgen. Ook in Waalwijk maakte NEC het zichzelf weer eens moeilijker dan nodig was.

De eerste helft bezat zaterdag nog alle ingrediënten van een bijzonder boeiend schouwspel: veel kansen, prima goals, enkele opstootjes en discutabele arbitrale beslissingen. Eindelijk was ook de vermakelijkheidsgraad van een NEC-duel weer eens dik in orde. Uitgerekend Jarda Simr, de Tsjech die vorig seizoen in Waalwijk historie schreef, volleyde NEC na zestien minuten naar 0-1. Frank Demouge schoot in de 35ste minuut al even knap met zijn zwakkere linkerbeen de 2-0 binnen. Aan de andere kant kwam het gevaar vooral van Rick Hoogendorp. Hij zag een schot op de paal belanden en eenmaal Gentenaar de bal net voor de doellijn weggrissen.

Daarna was het over en uit met de Nijmeegse durf. Uit angst voor, zoals zovaak dit seizoen, een vroege tegentreffer na rust, betrok NEC massaal de loopgraven. Later werd de snoeiharde tegenwind – na afloop vlogen zelfs de reclameborden door het stadion – als excuus aangevoerd. Ten dele legitiem, al kon die uitleg niet verklaren waarom het Waalwijkse offensief liefst 45 minuten mocht voortduren. Neeskens haalde al vlot aanvaller Demouge eruit voor verdediger Govedarica. De druk nam met het verstrijken van de tijd alleen maar toe. “Met die tegenwind en een tegenstander die met steeds meer spitsen opportunistisch gaat voetballen, zag ik deze wissel als de beste optie”, zo verdedigde de coach zich.

NEC wilde slechts overleven. Dat lukte. Soms miraculeus en vooral dankzij Dennis Gentenaar.

Het bracht NEC de eerste belangrijke zege in een cruciale week. Morgen staat voor de club voorlopig ‘het duel van het seizoen’ op de rol. NEC heeft aan Europees voetbal geroken en nu vaststaat dat via de competitie die route doodloopt, is ’t bekertoernooi in Nijmegen tot hoofddoel uitgeroepen. Winst, morgen, op Sparta betekent dat NEC twee, mogelijk één zege verwijderd is van een nieuw Europees avontuur. Heel stiekem hoopt de club straks op een Nijmeegs volksfeest in De Kuip zoals dat op 29 mei 2003 in Waalwijk werd gevierd.


Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.