Verhitte discussies over ‘de volksclub NEC’

Voor het eerst sinds jaren leverde de supportersavond van NEC vuurwerk op: ontevreden fans versus de Nijmeegse clubleiding. Voorzitter Hans van Delft: “Ik vind het vooral een onruststokende avond geworden van enkelen die menen te spreken namens hele groepen.”

NEC kwam de voorbije maanden opmerkelijk vaak in het nieuws omdat een deel van de supporters zich openlijk vol onbegrip toonde over het gevoerde beleid. Soms was die kritiek terecht, soms ver gezocht, maar dat er groeiende onvrede is bij een deel van de Nijmeegse achterban – en dan met name de wat hardere kern – was al een tijdje glashelder.

De agenda van de jaarlijkse supportersbijeenkomst beloofde vooraf dat het zomaar een heet avondje kon worden. En dat werd het. Eindelijk eens geen ellenlange, oersaaie discussies over de vraag of de stadionhamburgers van ‘Mister Dug-out’ nu wel of niet te pruimen zijn. Gisteren stond er slechts serieuze kost op het menu van de supportersavond. De invoering van familievakken, een blow- en alcoholverbod, een afwijkend thuisshirt, het lange wachten op een topspits; stuk voor stuk onderwerpen waar een deel van de aanhang zich de voorbije maanden aan ergerde.

Al na een uur vond bestuurslid en oud-speler Sije Visser het de hoogste tijd om de microfoon te grijpen in een poging de verhitte discussies in het juiste perspectief te plaatsen. “Jongens, we hebben gezamenlijk één belang. En dat is NEC. Als ik dit zo hoor, dan staan we op deze avond vooral tegenover elkaar en dat is nu juist wat we níet moeten hebben.”

Visser sprak ware woorden. Zowel de aanwezige fans als leiding hebben het beste voor met de club, maar de onderlinge meningsverschillen over het te voeren beleid waren in De Gaanderij wel voortdurend zichtbaar.

Wie de discussies aanhoorde, kon eigenlijk niet anders dan concluderen dat er een groeiend gat is tussen clubleiding en fans, maar dat werd door een zichtbaar geïrriteerde voorzitter Hans van Delft met klem ontkend.

“Het kost me veel moeite om me in te houden als ik zie op welke onfatsoenlijke wijze sommige aanwezigen hier tegen onze mensen tekeer gaan. Wij werken ons kapot voor deze club. Wij luisteren echt wel naar onze supporters. Ik vind het vooral een onruststokende avond van mensen die menen te spreken namens hele groepen. Ik vind echt dat we serieus moeten kijken naar de wijze waarop deze supportersavonden worden georganiseerd. Misschien kan dit wel niet meer op deze manier.”

Kortom: Van Delft vond dat slechts de ontevreden fans met de grootste mond werkelijk hun zegje deden, waardoor er een vertekend beeld zou zijn ontstaan.

Toch waren er gisteren wel degelijk ook zeer veel beschaafde sprekers aanwezig in De Goffert die eveneens hun kritiek uitten. Hun voornaamste kritiekpunt: de clubleiding communiceert slecht met de achterban. Rob Schevers, voorzitter van de officiële supportersvereniging: “We hebben best vaak onderling overleg, maar zaken als drank- en drugsverboden worden als voldongen feiten gepresteerd. Dat kan niet.”

Ook gisteren waren clubbestuurders niet altijd even gelukkig in hun uitleg tegenover een zaal vol criticasters.

Een NEC-fan vatte het verschil van inzicht van de aanwezigen gisteravond eigenlijk in één zin samen. “Wij hoeven toch verdorie geen club als Heerenveen te worden. Met dat klapveepubliek en al die commercie.” En daar wringt ‘m op De Goffert nou net de schoen. NEC wil dolgraag presteren als Heerenveen – jaarlijks een subtopper zijn – en volgens het bestuur moet je dan concessies doen. De angst van veel aanwezigen was gisteren dat de Nijmeegse club daarin doorslaat; onder meer met de aanleg van familievakken en een blowverbod.

Ook het ‘balkenshirt’ komt niet terug bij NEC, zo werd overduidelijk. Voor veel supporters een teken dat de commercie het begint te winnen van traditie. Iets dat Sije Visser overigens ontkende. “In vijftien seizoenen NEC heb ik volgens mij in vijftien verschillende shirts gespeeld.”

Op de supportersavond kwam er ook antwoord op de vraag waarom voorzitter Van Delft in augustus verkondigde dat een nieuwe spits binnenkort zou arriveren, terwijl die aanvaller er nog altijd niet is. “We waren op dat moment op twee pennenstreken na rond met een spits”, verklaarde de preses. Het zou gaan om de 27-jarige Kroaat Nenad Mirosavljevic die uiteindelijk voor het Spaanse Cadiz koos.

Aan het eind van de avond bleek dat er toch ook tevreden supporters in de zaal hadden gezeten. Een voor een kwamen ze ‎voorzitter Van Delft en zijn bestuur oprecht bedanken voor ‘alles dat ze voor NEC hebben gedaan.’

Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
Reageer op de DTH Facebook pagina