Topaankopen?

Gisteren kwam de officiële website van NEC met het nieuws dat Niedzielan opnieuw een tijd uit de roulatie zal zijn, de eerste schattingen spreken van 4 tot 6 weken. Dit nieuws komt binnen op het moment dat onze andere topaankoop Barreto al weer enige tijd in Paraguay verblijft om daar twee kwalificatie interlands af te werken met het nationale team. Het roept bij veel supporters de vraag op wat deze topaankopen nu daadwerkelijk voor NEC betekend hebben of kunnen gaan betekenen. De Trouwe Honden doken in de cijfers.
Sinds de werkvergunning voor Niedzielan geregeld was en de Poolse spits dus speelgerechtigd was, speelde NEC 25 wedstrijden in de competitie. Van de 2250 minuten in totaal stond de Pool er 1239 op het veld, dat is slechts 55%. Barreto maakt het zelfs nog wat bonter, van de 1980 minuten die NEC speelde sinds zijn komst (22 wedstrijden) vonden we slechts 1039 minuten de Paraguayaan terug op het veld (52%).
Opmerkelijker worden de cijfers als we gaan kijken naar de resulaten. In de 25 wedstrijden die NEC speelde sinds de komst van Niedzielan haalde NEC 25 punten, precies 1 punt per wedstrijd dus (hetzelfde gemiddelde geldt voor de 22 wedstrijden sinds de komst van Barreto). Opmerkelijk genoeg zijn de gemiddelden lager als de topaankopen meespelen. In de 15 wedstrijden waarin Niedzielan meespeelde werden 14 punten behaald en Barreto kwam met NEC in zijn 12 wedstrijden slechts tot 9 punten. Helemaal verbazingwekkend is het feit dat in de negen wedstrijden die het duo samen speelde slechts 5 punten werden behaald!!
Kijken we naar de specifieke kwaliteiten van de heren dan komen we ook tot verrassende conclusies. De drie goals van Niedzielan in zijn 15 wedstrijden is al geen gemiddelde om over naar huis te schrijven (de laatste goal dateert van 15 februari, bijna 8 maanden geleden), het blijkt dat NEC in zijn geheel minder scoort met dan zonder Niedzielan. In de 15 wedstrijden met Niedzielan scoorde NEC 16 goals (1,07 per wedstrijd), in de 10 wedstrijden zonder de Poolse spits werd 17 keer het net gevonden (1,70 per wedstrijd)! Ook in de wedstrijden waar Barreto meespeelde lag het gemiddeld aantal goals (1.17) lager dan normaal (1.32). Het enige positieve is het feit dat NEC met Barreto net iets minder goals lijkt tegen te krijgen dan zonder de Paraguayaan (1,58 om 1,90 per wedstrijd).
Deze cijfers zijn geenszins bedoeld om de beide aankopen zwart te maken, in tegendeel, wij zijn nog steeds overtuigd van de kwaliteiten en de goede bedoelingen van zowel Niedzielan als Barreto. Het lijkt er alleen wel op dat NEC er absoluut niet in slaagt het maximale uit de kwaliteiten te halen, sterker nog, het elftal lijkt er juist slechter door te gaan presteren. Niet helemaal wat je verwacht van de twee grootste aankopen uit de geschiedenis van de club. Wat precies de reden hiervoor kan zijn is, naar ik aanneem, een vraag waar ze in de Goffert ook wakker van liggen. (pol)

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan