Technisch directeur Leen Looyen niet verrast door terugslag

NEC zit in een spagaat tussen toekomst en realiteit. Als enige Nederlandse club investeerden de Nijmegenaren gedurende het seizoen fors in nieuwe talentvolle spelers, maar na vijf nederlagen in de laatste zes duels heerst er een crisissfeer in De Goffert. Technisch directeur Leen Looyen vertelt over het hoe en waarom.

Hij had voor het seizoen al met zijn zoon gewed over het aantal punten waarop NEC zou uitkomen. Looyen gokte op 41, tien minder dan de vorige jaargang waarin de club Europees voetbal haalde. De terugval was volgens de technisch directeur te voorspellen door de conjunctuurbeweging die bij successen in het voetbal past. ,,Na een jaar waarin alles lukt, weet je dat het alleen maar kan tegenvallen. Daar moet je rekening mee houden.’

Maar wie problemen waarneemt, moet ook in staat zijn ze op te lossen. NEC investeerde voornamelijk in jonge spelers zoals Andrzej Niedzielan en Edgar Barreto, maar vergat de leeftijdsstructuur en de karakterologische samenstelling van de selectie in de gaten te houden.

,,We zijn er achtergekomen dat met het vertrek van Danny Hesp naar RBC Roosendaal de hiërarchie in de kleedkamer en op het veld is verstoord’, weet Looyen. ,,Er is geen leiderschap meer. Niet vreemd, want voetbal zie ik als afspiegeling van de samenleving. En daar zie je dat door de sociale welstand, opvoeding en de consumptiemaatschappij dat type mensen er ook weinig meer zijn. Je kunt er wel voor kiezen ze te halen, maar wij (lees: de investeerders) wilden spelers die in de toekomst potentie hebben.’

Om de tekortkomingen in de mentale weerbaarheid te compenseren gaat de club alle jeugdcoaches gedeeltelijk zélf opleiden. ,,We zeggen dat we in Nederland de beste trainerscursus ter wereld hebben, maar er wordt geen aandacht geschonken aan concentratie, instelling en weerstandsvermogen bij spelers. Een heel slechte zaak.’

Een van de andere oorzaken voor het verval van NEC is de wisselwerking tussen trainer en spelers. De kwaliteiten van Johan Neeskens staan niet ter discussie, maar na een periode van vier seizoenen treedt er wel verzadiging op. Niet voor niets vroeg de selectie een aantal maanden geleden of de trainingsvormen wat afwisselender konden worden.

Bovendien rijst de vraag wie er schuldig is aan de stilstand in de ontwikkeling van jonge spelers als Resit Schuurman, Frank Demouge, Jeffrey Leiwakabessy, Patrick Ax, Jarda Simr, Peter Wisgerhof, Youssouf Hersi en Mike Zonneveld. Zijzelf of de trainer? Het lag dan ook voor de hand dat NEC Martin Jol benaderde op het moment dat Neeskens zijn contract niet wilde verlengen.

De oefenmeester van RKC Waalwijk staat erom bekend dat hij het individu beter maakt. Looyen: ,,Toch zijn we blij dat we er alsnog met Johan zijn uitgekomen. Ook vanwege zijn imago. Grote spelers, die normaal niet haalbaar zijn voor NEC, willen graag komen, alleen omdat hij voor de groep staat. Wel hebben we in goed overleg maatregelen genomen door Cees Lok aan de technische staf van de A-selectie toe te voegen.

Nu is er meer ruimte voor persoonlijke aandacht. Bovendien nemen we straks afscheid van een grote groep spelers, zodat er met de nieuwelingen een frisse werksfeer zal ontstaan.’

Behalve de reeds aangetrokken Tininho zal NEC ook nog een linksbenige verdediger, rechtsbenige centrale verdediger en een grote kopsterke spits voor volgend seizoen contracteren. Tevens hoopt de club met Yousouf Hersi (gehuurd van Ajax) tot een akkoord te komen. Dan staat er in ieder geval een geraamte voor een kwalitatief sterke selectie, alleen leert dit seizoen dat dat geen enkele garantie voor succes hoeft te zijn.


Bron: Algemeen Dagblad

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan