‘Sturing verdient het niet dat Vitesse degradeert’

De Gelderse derby tussen Vitesse en NEC is morgen vooral vanuit Arnhems oogpunt cruciaal. Een voorspelling en terugblik van spelers die ooit voor beide rivalen uitkwamen.

Leo Beerendonk: “Het was in het begin van de jaren zestig toen Vitesse me terughaalde van mijn avontuur in Australië. Voor 15.000 gulden, een fors bedrag in die tijd. Mijn eerste wedstrijd waarin ik speelgerechtigd was, was: NEC – Vitesse. De Goffert zat vol met 30.000 mensen. Ik scoorde al na zes minuten. Dat duel is me altijd bijgebleven. In Arnhem heb ik nog eens tegen NEC gescoord. Ik weet niet of het door die doelpunten kwam, maar daarna haalde NEC me naar Nijmegen.”

“Welke club van mij zondag moet winnen? Doe dan toch maar Vitesse. Puur omdat ik het doodzonde zou vinden als die club zou degraderen.”

Bart Latuheru: “Toen ik nog bij Vitesse speelde, leefde die derby tegen NEC helemaal niet. Wij wilden elk seizoen Europees voetbal veiligstellen en dan ben je niet zo bezig met een ploeg die, althans toen, vooral vocht tegen degradatie. Pas later in mijn NEC-tijd heb ik gemerkt hoe intens dat duel in Nijmegen leeft. Het underdoggevoel van NEC is de voorbije jaren niet helemaal onlogisch geweest, want Vitesse deed op z’n tijd nog al eens hooghartig.”

“Voor Vitesse is er nu geen enkele reden meer om nog hooghartig te zijn. Voor die club is deze derby cruciaal. Voor trainer Edward Sturing hoop ik dat Vitesse niet degradeert. Dat verdient hij niet. Maar daar staat tegenover dat ik mijn allerleukste jaren heb gehad bij NEC.”

Eus Marijnissen: “Ook in de jaren zeventig waren de Gelderse derby’s beladen. Vitesse-NEC waren spijkerharde duels, vol emotie. Supporters maakten je in de aanloop wel duidelijk dat dit de wedstrijden van het jaar waren. Voor ons als spelersgroep leefde de derby minder. Het ging om de punten, niet zozeer om de tegenstander. Ik verwacht dat NEC na zondag definitief veilig is. Edward Sturing ken ik goed. Ik gun hem dat Vitesse in de eredivisie zal blijven.”

Dick Mulderij: “Ik kom uit Apeldoorn en heb in de loop van de tijd wel gemerkt dat Arnhemmers en Nijmegenaren elkaar niet zo liggen. Ik ga nog regelmatig kijken bij NEC. Bij Vitesse kom ik nooit meer. Dat is toch een ander soort club geworden. Ik hoop niet dat Vitesse degradeert. Als NEC slim is laat die ploeg Vitesse zondag winnen. Als NEC volgend seizoen dan de punten hard nodig heeft in zijn strijd om een UEFA Cup-ticket dan kan Vitesse misschien een keer iets terugdoen voor Nijmegen.”

Patrick Pothuizen: “Ik heb als NEC-speler het belang van de derby zien groeien. Ik kan me zelfs een wedstrijd tegen Ajax herinneren waarin ik door trainer Jim Calderwood werd gespaard. De reden: een aantal dagen later moesten we tegen Vitesse. Dat geeft wel aan hoe speciaal de derby voor Nijmegen is.”

“Ik bewaar de beste herinneringen aan onze 3-1 overwinning in De Goffert (1999, red) en denk liever niet meer terug aan het jaar waarin ik terugkeerde bij Vitesse (2000, reed) en met 4-1 verloor van NEC. Ik heb het al vaker gezegd: die overstap van Nijmegen naar Arnhem was dom van me. Ik verwacht zondag in Gelredome een grimmige sfeer én een 1-2 overwinning voor NEC.”

Frans Thijssen: “Derby’s zijn altijd speciaal. Of ze nou in Limburg, Rotterdam of Gelderland worden gespeeld. Het zal zondag in elk geval geen ‘matswerk’ worden. Daarvoor zijn de onderlinge belangen te groot. Van de Gelderse derby’s die ik in mijn leven heb gespeeld, ben ik alle nederlagen vergeten. In de nadagen van mijn loopbaan won ik met Vitesse meestal van NEC. Maar in Arnhem is de klok inmiddels stevig teruggedraaid. Welke uitslag ik zondag verwacht? Een gelijk spelletje; Vitesse kennende.”

Chris van der Weerden: “Een van mijn allereerste wedstrijden voor NEC was het thuisduel tegen Vitesse. Ik was zeventien jaar en ineens mocht ik van trainer Leen Looyen invallen.”

“Ik denk dat Vitesse er zondag alles aan zal doen om te winnen en heel agressief zal spelen. Die ploeg heeft de punten harder nodig dan NEC, al durf ik me niet aan een voorspelling te wagen. NEC heeft op zijn beurt iets goed te maken en wil dit seizoen toch nog enigszins goed afsluiten.”


Bron: De Gelderlander 

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan