Ron Delgado: De wissel van Johan Neeskens

Aan historische hoogtepunten in het vaderlandse voetbal geen gebrek. Zo kennen we ?Het brilletje van Joop Van Daele?, ?De omhaal van Marco van Basten?, ?Het vingertje van Edwin Gorter? (in het oog van onze Bjorn) en ?De meeuw van Eddy Treytel?. Sinds afgelopen zaterdag kunnen we daar ?De wissel van Johan Neeskens?aan toevoegen.

NEC-RBC Roosendaal leek voor de buitenstaander een wedstrijd als alle andere, maar de aanwezige toeschouwer was getuige van een bizar schouwspel onder de lichtmasten van De Goffert. Eindelijk leek NEC de rust te halen zonder de zo gevreesde voorsprong tot vlak voor rust Bjorn vd Doelen dizzy het veld verliet. Mike Zonneveld nam zijn plaats in, onder gefluit van het publiek dat zijn ongenoegen uitte over zijn ongeïnspireerde invalbeurt van de week ervoor. De wraak van Mike was duivels. In de laatste minuut van de eerste helft zette hij NEC alsnog op 1-0. Lieve help, daar gaan we weer.

Na de thee, of wat ze ook gedronken hebben, leken onze rood-zwart-groenen de spanning van de afgelopen weken dan eindelijk van zich af te schudden en trokken enthousiast ten aanval op zoek naar een tweede goal. Het publiek zette zich luidruchtig achter de ploeg. Na een misser van  Rob Wielaert redde Dennis nog eens ouderwets. Dit leek dan toch de avond van NEC te worden.

Plots zagen we echter Govedarica in de buurt van de cornervlag wandelen. Zeker een armband of wat kleingeld verloren bij het inschieten met het VIP-je, dachten we nog, maar nee, na een enkele dribbel tussen de RBC-reserves ontdeed hij zich al van zijn trainingspak. Hij ging toch niet meevoetballen??

Jawel. Maar voor wie dan? Tot ieders verbijstering moest Patrick Ax naar de kant. Geblesseerd kon hij niet zijn, want hij had nauwelijks een bal geraakt, maar ook niets fout gedaan. Dus een taktische wissel. Tien minuten na rust, waarvan de bal 9,5e minuut op de helft van RBC doorbracht, besloot Neeskens dat we achteruit moesten. Juist waarvoor al een heel seizoen gewaarschuwd is : niet achteruitrennen, dat werkte de trainer met deze ruil in de hand. Niemand dacht aan de 1-1, zelfs de spelers niet, alleen Neeskens. ?Stel er komt ooit een hoge bal voor onze goal, laat ik nu maar vast Gova inzetten voor het te laat te is?, zal hij vooruitgekeken hebben.