Ron Delgado: De NEC-jeugdopleiding = Drijfzand

De nachtvoorstelling van afgelopen zaterdagavond op Nederland 3 was de onvervalste voetbalfilm Drijfzand, opgenomen in en rond De Goffert met medewerking van de club en de supportersvereniging. De diverse recensie in kranten en omroepbladen waarschuwden voor prachtige spel, maar een rammelend scenario. En dat laatste klopte. Dat een vader zijn zoon niet durft te vertellen dat zijn moeder hen in de steek heeft gelaten, OK. Dat hij een grafsteen laat plaatsen om net te doen alsof ze dood is, goed. Dat de zoon goed kan voetballen en gescout wordt, prima. Dat het zijn jongensdroom is om voor NEC uit te komen, uitstekend. Dat hij gelijk in de selectie komt en mag warmlopen, ook dat kan de kijker slikken. Allemaal goed voorspelbaar binnen de cinemacultuur. Je ziet het niet vaak, maar dramatisch gezien verantwoord en tevens voorstelbaar.


Maar dan, halverwege de film, neemt het plot ineens een wel heel ongeloofwaardige wending. Hoofdrolspeler Frits mag invallen! Bij NEC! Een jeugdspeler! Bij de families Kazlauskaz, Rossen, Otten en de Haan klinkt hoongelach door de huiskamer en ook in de rest van Nederland zoeken de kijkers naar de afstandsbediening. Nu gaat de scenarioschrijver echt te ver. Iedereen weet dat NEC hele talentvolle jeugd scout en opleidt, maar het is in deze eenentwintigste eeuw niet de bedoeling dat ze ook nog eens in het eerste gaan rondrennen.


Het is erg genoeg. Tegen Willem II vrijdagavond gaf verdedigende middenvelder Heije aan niet verder te kunnen. Met Govedarica op de tribune was de wissel voor het publiek logisch, maar toch wist Neeskens er weer omheen te draaien. Ax moest erin na weken gefaald te hebben en tegen RBC nog kort na rust eruit gehaald. Mark Otten hoefde niet eens warm te lopen. Nu was het al 3-0, dus consequenties had het niet en Ax gaf bij uitzondering een goede voorzet, maar zo langzamerhand lijkt het erop dat Neeskens zich in uiterste bochten wringt om maar geen speler van de voetbalschool in te zetten. Otten is zelfs aanvoerder van Oranje onder de 19, in feite de beste verdediger in zijn leeftijdsgroep in Nederland. Beter kunnen we ze niet hebben. Nog krijgt hij geen kans en helaas is hem nu een verlaagd éénjarig contract aangeboden. Als hij vertrekt, dan moet dat toch een teken zijn voor het bestuur dat de voetbalschool een zinloze, geldverslindende opleiding is waar een tiental professionele trainers en nog meer vrijwilligers voor joker staan, want de hoofdtrainer heeft blijkbaar geen vertrouwen in hen.


Overigens bleek het optreden van Frits in het eerste ook geen onverdeeld succes want een paar weken na zijn winnende doelpunt zat hij in de gevangenis, maar niet geschoten is altijd mis. En dan bedoel ik natuurlijk het inzetten van jeugdspelers bij NEC en niet wat Frits deed.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan