Populaire Bjorn van der Doelen linksback uit nood

Bjorn van der Doelen heeft zich in een mum van tijd bij NEC ontpopt tot een heuse publiekslieveling. Vandaag moet hij tijdens het uitduel bij Roda voor het eerst in zijn voetballeven in de basis beginnen als linksback.


Na het afvallen van Jeffrey Leiwakabessy (inmiddels revaliderend van een blessure) en Mike Zonneveld (geschorst) is NEC zonder linksback komen te zitten. Coach Johan Neeskens had twee noodoplossingen voorhanden: Pascal Heije en Bjorn van der Doelen, beiden vorige week op het middenveld nog uitblinkend tijdens de 4-0 overwinning op Willem II. De NEC-coach koos voor die tweede optie. “Tsja, het is weer eens wat anders”, zo grijnsde Van der Doelen gisteren na de ochtendtraining. “Ik hoop dat we als ploeg compact kunnen spelen en ik zal heel geconcentreerd moeten zijn bij steekpassjes vanaf het middenveld. Iedereen weet dat ik nu eenmaal niet de snelste ben.”

Tijdens zijn debuut voor NEC, mocht Van der Doelen het – toen de nood eveneens hoog was – al eens twintig minuten proberen als linksback. “Verder is dit een compleet nieuwe positie voor me. Bij Twente heb ik wel een aantal keer rechtsback gestaan. Hopelijk lukt het ons nu wel om de scherpte van vorige week voor langere tijd vast te houden. Na onze 4-0 overwinning op Utrecht dachten we ook dat we op de goede weg waren, maar die weken daarna was het weer helemaal niks. We moeten gewoon nog een paar keer proberen te winnen. Of Ajax kampioen wordt in De Goffert? Lijkt me geen goed idee”, aldus de Eindhovenaar.

Op De Goffert werd de afgelopen week door NEC-supporters vooral over twee onderwerpen gesproken: de wonderbaarlijke wederopstanding van Zico Tumba (tegen Roda opnieuw een spitsenduo vormend met Youssouf Hersi) en de nabije toekomst van Bjorn van der Doelen. Zelfs alle direct betrokkenen hebben nog geen idee waar het duizend-dingen-doekje van NEC komend seizoen actief is. De Nijmeegse club is zeer tevreden over ‘Doelen’ die in november van Twente werd gehuurd, maar het vastleggen van de middenvelder is echter geen prioriteit. NEC beschikt in de personen van Edgar Barreto en mogelijk ook Pascal Heije komend seizoen al over controlerende middenvelders van niveau. Bovendien telt mee dat NEC voor komend seizoen nog een centrale verdediger zoekt. Dat zou betekenen dat ook Rob Wielaert weer terug zou kunnen keren op de door hem geliefde positie van controlerende middenvelder. Tweede moeilijkheid in de ‘kwestie Doelen’ is dat de Eindhovenaar, zoals hij zelf altijd heeft toegegeven ‘bij Twente een dure jongen is’. En geld is – behalve voor spelers die investeerders interressant vinden – momenteel schaars in Nijmegen. Daar staat weer tegenover dat de supporters dolgraag wensen dat ‘Doelen’ op De Goffert blijft. Vorige week klonk er een massaal ‘Doelen mot blieve’.

Van der Doelen, die ondanks een doorlopend contract van Twente transfervrij weg mag, is zich bewust van de situatie waarin hij en NEC zich bevinden. “Ik begrijp dat ik voor investeerders niet meer interessant ben. Ik ben al een wat oudere speler. Leg je mij als club een nieuw tweejarig contract voor dan ben ik na die periode voor investeerders geen geld waard. Zo simpel is het. Ik begrijp dat jonge spelers als Niedzielan en Barreto veel interessanter zijn. Als voetballer moet je er tegenwoordig ook rekening mee houden dat het geld nu eenmaal op is bij de meeste Nederlandse voetbalclubs. Toch zou ik het liefst bij NEC blijven. Binnenkort praat mijn zaakwaarnemer met de club. Wie weet wordt er nog een oplossing gevonden. ”

Omdat Bjorn van der Doelen vandaag moet opdraven als linkerverdediger is er op het middenveld weer plek vrijgekomen voor Patrick Ax.

Vermoedelijke opstelling NEC: Gentenaar; Wisgerhof, Wielaert, Ebbinge, Van der Doelen ; Schuurman , Heije, Simr , Ax ; Tumba, Hersi.


Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan