Politie gaat extra streng optreden rond De Goffert

De politie gaat komend seizoen bij wedstrijden van NEC strenger en met meer mensen optreden rond De Goffert. Daardoor moeten er binnen het stadion minder problemen ontstaan en kan de politie – inzet daar omlaag.

Deze nieuwe manier van werken is een gevolg van overleg dat NEC en de gemeente hebben gehad. De koerswijziging is mede een gevolg van de rellen die vorig jaar ontstonden na de UEFA-Cupwedstrijd tussen NEC en Wisla Kraków. Daarbij raakten twee agenten gewond en werden elf NEC-supporters gearresteerd.

“We hebben daar van geleerd”, zegt een woordvoerder van NEC. “De politie blijft wel in het stadion, maar minder erbinnen en meer erbuiten. Het is natuurlijk een situatie die moet groeien. Onze veiligheidsmensen moeten zich wel gedekt weten door de politie mocht het binnen het stadion echt mis gaan.”

Alcoholmisbruik vormt een belangrijk aandachtspunt binnen het nieuwe beleid. De politie gaat veel strenger controleren op openbare dronkenschap rond De Goffert. ‘Bezopen’ supporters komen er niet in. “Onze stewards kunnen mensen binnen het stadion wel aanspreken op hun dronkenschap, maar kunnen het niet bewijzen”, zegt de woordvoerder van NEC. “En dat is wel nodig. Bovendien hebben wij de expertise niet. Sommigen mensen zijn heel luidruchtig als ze dronken zijn, anderen keren juist helemaal in zichzelf. Daarom gaat de politie er beter op letten.”

NEC gaat zelf goed in de gaten houden wat de gevolgen binnen het stadion zijn van het strengere drankbeleid. Zo mag er alleen nog in de gracht rond het veld alcohol gedronken worden. “We willen goed gaan meten hoe de mensen daarmee omgaan. Als ze met bier de trap oplopen, zullen wij ze netjes aanspreken. Als ze dan ‘de vinger’ geven en gewoon doorlopen registreren wij dat. Als we er de eerste wedstrijd honderd aanspreken en er lopen er twaalf door is het interessant te meten wat die andere 88 doen. Gaan die de volgende wedstrijd ook doorlopen of went het publiek aan de maatregel.”

Ook horecagelegenheden die in de buurt van het stadion liggen, kunnen dit seizoen op extra scherp toezicht rekenen. Ze krijgen binnenkort een brief, die nog maar eens benadrukt dat het verboden is om dronken mensen alcohol te schenken.

“Dat is al veel langer zo en daar houd ik me ook aan”, zegt Fred, eigenaar van supporterscafé Goffertzicht. “Als er iemand stomdronken mijn kroeg binnenkomt, krijgt hij niets. Ach, ze zullen er wel weer even extra de aandacht op willen vestigen. Ik vraag me wel af hoe je precies bepaalt of iemand dronken is. Wat ik dronken vind, is voor jou misschien helemaal niet dronken.” 

Het nieuw beleid leidt in ieder geval tot protesten van de supportersvereniging van NEC. “Als ze het buiten het stadion zo streng maken, vind ik dat je op de tribune gewoon weer moet kunnen drinken”, zegt voorzitter Rob Schevers na een gesprek met NEC. “We gaan politie en gemeente daar in een brief op wijzen.”

Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan