Play-offs (2)

Sneller vervolgd dan ik dacht….
Het concept van de nieuwe play-offs is inmiddels bekend. De kampioen en bekerwinnaar doen niet mee. De nummers 2 t/m 5 strijden om één plek in de voorronde van de Champions League en 2 Uefa Cup plaatsen. De nummers 6 t/m 9 spelen ook een play-off en de winnaar daarvan strijdt met de verliezer van de eerste play-off om de derde Uefa Cup plek. Om de verlenging van de competitie mogelijk te maken zal er met de Kerstdagen en rond Oud en Nieuw doorgespeeld woren.
Om maar te beginnen met de voordelen: ongetwijfeld zal dit concept een aantal zeer spectaculaire wedstrijden gaan opleveren. Ajax-Feyenoord om een Champions League plaats of NEC-Vitesse om een Uefa Cup plaats belooft spektakel. Voor onze eigen club lijkt het nieuwe systeem gunstig, we zullen meer interessante wedstrijden gaan spelen. Dat de kans op het halen van Europees voetbal toeneemt is onzin, immers het aantal beschikbare plaatsen blijft gewoon gelijk. Wel is het zo dat je niet meer een heel seizoen goed hoeft te zijn om Europa in te gaan, een voordeel voor cupfighters zoals Nac, Twente of Utrecht. Het is maar de vraag of NEC in dit rijtje past. Verder zal het gros van de voetbalsupporters blij zijn met het feit dat de feestdagen rond de Kerst gevuld zullen worden met voetbal. De meesten hebben juist dan veel vrije tijd en zullen die graag in een voetbalstadion doorbrengen.
Maar hoewel het plan dus zeker voordelen biedt, blijft het een “format” dat is verzonnen door jongens in te snelle pakken (en verrrassend genoeg goedgekeurd door alle clubs, alleen PSV stribbelde tegen), waarbij er (te?) weinig is nagedacht over eventuele negatieve gevolgen.
Wat gebeurt er bijvoorbeeld met de competitie zelf? Als die nu al niet spannend genoeg is, wat gebeurt er dan als veel clubs weten dat ze pas moeten vlammen in de play-offs? Wordt de competitie dan niet juist nog veel saaier? En werkt het systeem niet juist nog meer competitievervalsing in de hand als clubs zich gaan sparen voor de play-offs en wedstrijden tegen degradatiekandidaten gaan weggeven?
Daarnaast kan het geheel, dat toch als doel heeft het Nederlands voetbal naar een hoger plan te tillen, een gigantisch boomerang effect krijgen als bijvoorbeeld de nummer 5 zich plaatst voor de voorronde van de Champions League en de nummer 9 voor de Uefa Cup. Deze clubs plaatsen zich op basis van een goede play-off reeks, maar het is natuurlijk maar zeer de vraag of ze die lijn in Europa kunnen doorzetten. Het gevolg kan zijn dat Nederland de Uefa Cup plaatsen kwijt raakt waarvoor het momenteel de nieuwe regeling treft! Daarnaast heeft het geheel ook als nadeel dat je een fantastisch seizoen kan draaien (zoals Heerenveen en Willem 2 met hun tweede plaatsen een paar jaar terug) en toch nog met lege handen kunt staan. Je moet er niet aan denken dat NEC tweede wordt en vervolgens in de play-offs verliest van Vitesse dat de negende plaats heeft behaald!
Een derde nadeel is mogelijk het verhoogde aantal (risisco)wedstrijden. Het is maar zeer de vraag hoe de burgemeesters, toch al niet de makkelijksten, reageren op een plotselinge doordeweekse wedstrijd tegen de aartsrivaal. Naar verluidt zijn de eerste tegenwerpingen vanuit de politiek inmiddels al weer gemaakt. Daarnaast wekt het bevreemding dat clubs te beroerd zijn om 2 extra rondjes in de beker mee te draaien, onder het mom van een overvolle kalender, maar geen probleem hebben met een flink aantal play-off wedstrijden.
Al met al lijkt het plan op het eerste oog misschien niet onaardig, maar is het mijns inziens maar zeer de vraag of dit het Nedrlands voetbal nu echt zo veel goed doet. (pol)

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan