Op NEC?s Europese route ligt menig valkuil verscholen

NEC heeft de moeizaamste voorbereiding sinds jaren achter de rug. En dat na een seizoen vol nederlagen dat de club zo snel mogelijk wenst te vergeten. De spanning is voelbaar op De Goffert. Zal NEC alsnog gaan vlammen of trapt de ploeg in een van de vele valkuilen die zich op de Europese route bevinden? Bij NEC is het spanningsveld momenteel voelbaar. Voorzitter Hans van Delft en coach Johan Neeskens kropen nog niet zo lang geleden al eens om de tafel om hun ?verschil van inzicht? uit te praten.

De voorzitter wil dolgraag Europa in. Sponsors die hun nek op De Goffert meer dan ooit uitstaken ook. Geëist wordt dat investeringen die zijn gedaan zich nu ook op het veld uitbetalen. Bovendien hebben zij, net als een voornaam deel van de Nijmeegse achterban, genoeg van het gebrek aan vermaak dat vorig seizoen op De Goffert werd geboden. Coach Johan Neeskens weet waar hij aan toe is. Voor hem wordt het erop of eronder. Klinkende resultaten worden van hem en zijn ploeg geëist. De coach zal niet al te vaak meer wegkomen met uitleg over gebrek aan inzet, scherpte en vooral kwaliteit, want de selectie die er nu staat is – zo wordt althans op De Goffert geredeneerd – ook zíjn selectie.


Op zijn beurt is de NEC-coach niet gelukkig over het gemak waarmee door sponsors en bestuur over Europees voetbal wordt gesproken. Neeskens heeft inmiddels serieus vraagtekens gezet bij de haalbaarheid van Europees voetbal én de bewering dat NEC nu over de door hem gewenste selectie beschikt. ?Het is echt niet zo dat alle spelers die ik wilde hebben, haalbaar bleken?, aldus Neeskens. Het wordt een spannend seizoen in Nijmegen. Niemand weet hoe NEC er sportief momenteel werkelijk voorstaat. Wat al wèl vaststaat is dat er zich op de Europese route behoorlijk wat verraderlijke valkuilen bevinden. Zo is het maar de vraag of de spelersgroep werkelijk zo goed is als de beleidsmakers menen. Boutahar, Valencia, Pothuizen, Denneboom, Tininho en een nog nader te kopen spits komen naar De Goffert en zijn uiteraard welkome versterkingen, maar of dat genoeg is om de moeizaam opbouwende, stroef combinerende en nogal creatief loze formatie die NEC vorig seizoen was om te bouwen tot een zelfverzekerde subtopper? Een andere voorname valkuil zou kunnen zijn dat er de voorbije zomer op De Goffert nauwelijks is ingekocht op winnaarsmentaliteit.


Terwijl mentale labiliteit het afgelopen rampseizoen toch NEC?s voornaamste makke was. En ook een defensieve topper is niet aangetrokken, terwijl NEC afgelopen seizoen – ondanks de aanwezigheid van topdoelman Gentenaar – in de eredivisie liefst 62 doelpunten te slikken kreeg. Alleen degradanten Zwolle en Volendam bleken kwetsbaarder. Het is voor NEC dan ook cruciaal dat Pothuizen er werkelijk in slaagt zich op te werpen als de leider – een nieuw soort Hesp – en het toonbeeld van onverzettelijkheid waaraan het NEC vorig seizoen zo node ontbrak. Een volgende valkuil kan schuil gaan in de wisselwerking tussen coach en spelersgroep. Neeskens heeft een bloedhekel aan het woord ?chemie?. Toch hebben hij en NEC een stevige gok genomen door elkaar voor een vijfde seizoen het jawoord te geven. Een huwelijk van vijf jaar is bijzonder lang in het hedendaagse voetbal. Helemaal omdat Neeskens – ook tot zijn eigen ergernis – er vorig seizoen zelden in slaagde zijn team tot aansprekende daden te dirigeren. Komend seizoen zal de coach dat tij móeten keren.


Het toevoegen van Cees Lok aan de technische staf is in elk geval al een serieuze stap in de goede richting gebleken. De NEC- trainingen zijn door de komst van die derde oefenmeester aanmerkelijk vaker op het individu gericht. Lees: sterk verbeterd. Een andere risico voor NEC is komend seizoen de toch opnieuw niet bijster brede selectie. Eventueel blessureleed zal zich op sommige posities blijven wreken in een spelersgroep die opvallend veel jeugdig talent kent. Al die jongelingen vormen een goede ontwikkeling, al blijft het afwachten of zij – anders dan bijvoorbeeld Mark Otten, Ivo Rossen en Charles Kazlauskas – nu wel goed genoeg worden bevonden voor menig speelminuut op De Goffert. Zolang overdreven blessureleed uitblijft, de mentaliteit goed is en de ?grotere jongens? doen wat van hen wordt verwacht, staat NEC voor een probleemloos seizoen. Maar blijven goede resultaten uit, dan zal het grote gemor al vlot niet meer tot de publieke tribunes beperkt blijven. 

Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan