Niedzielan en NEC moeten wennen

Nijmegen smachtte al weken naar het debuut van Andrzej Niedzielan. Gisteren was het zover. De duurste NEC-aankoop ooit verloor met 2-1 van Diyabakirspor. De Pool moest zichtbaar wennen aan zijn nieuwe collega’s. En andersom.


Eigenlijk was het decor een memorabel NEC-moment onwaardig. Niedzielan, de man van de meest besproken transfer uit de historie van de Nijmeegse club, maakte zijn opwachting niet in een volgepakt stadion, niet voor dolenthousiaste fans, maar voor grotendeels verlaten tribunes tegen een spijkerharde middenmoter uit Turkije. Vijfenveertig minuten kreeg de Poolse international van trainer Johan Neeskens. Voor een imposant debuut bleek het duidelijk nog te vroeg.

“Ik ben nu vooral moe”, sprak Niedzielan na afloop. “Ik heb al een maand geen wedstrijd meer gespeeld. Ik weet dat de verwachtingen hoog zijn bij de supporters. Toch vraag ik om wat geduld te hebben met mij. Ik ben geen Ronaldo. Ik zal tijd nodig hebben om me aan te passen. Dat lijkt me logisch. Ik ben pas twee dagen bij NEC. Alles is nieuw voor me. Het komt zeker goed, maar het zal toch vooral ook een kwestie van wennen worden.”

Tegen Diyabakirspor verried Niedzielan – die menig aanslag op zijn enkels overleefde – slechts incidenteel de klasse die hem in Polen deed uitgroeien tot een van de grootste beloftes van het land. Kansen kreeg de aanwinst niet. Al had dat ook te maken met een gebrekkige aanvoer van zijn collega’s, zo vond Neeskens.

“Voor de anderen is het ook even wennen aan een nieuwe spits. Ik zag het in de eerste tien minuten al drie keer misgaan. Niedzielan maakte een slimme loopactie, maar daar werd door medespelers nog niet op tijd, of soms zelfs helemaal niet op gereageerd. Spelers zullen dit soort situaties straks beter moeten leren ‘lezen’. Zoiets moet groeien, maar ik weet zeker dat Andrzej veel voor ons kan gaan betekenen.”

In elk geval staat vast dat een type aanvaller als Niedzielan uitstekend past in het tweespitsensysteem dat Neeskens voor ogen heeft. De Pool is beweeglijk, zeer explosief op de eerste meters en bij vlagen in staat tot onvoorspelbare acties die verdedigers compleet kunnen verrassen.

Helaas toont de international zich vooralsnog ook richting media al even onvoorspelbaar. Niedzielan heeft opvallend vaak ‘even geen tijd’. Na de verloren wedstrijd tegen Diyabakirspor bleek het zelfs een stevig karwei om de nieuwe NEC’er een paar korte zinnen over zijn langverwachte debuut te ontlokken. Ondanks zijn veelvuldig gedane belofte ‘na de wedstrijd heb ik tijd’ waagde de spits, weggedoken in zijn kraag, aan de wachtende pers te ontsnappen. Een ‘vluchtpoging’ die tot mislukken was gedoemd.

Op het moment dat Neeskens gisteravond zijn spitsenkoppel Demouge – Niedzielan inruilde voor het duo De Freitas – De Nooijer, kende Diyabakirspor een verdiende 1-0 voorsprong. Sinan profiteerde al na veertien minuten van de zee aan ruimte die hem werd gegund. Na rust kreeg NEC meer greep op de nummer acht van Turkije, die binnenkort alweer het seizoen hervat. Dankzij een doelpunt van Patrick Ax leek de Nijmeegse formatie in de 68ste minuut op een zekere remise af te stevenen. Toch ging het nog mis toen doelman Albert van der Sleen kort voor tijd een schot losliet. Ahmet profiteerde van het niet meer verwachte buitenkansje.

En dus verloor NEC zijn eerste oefenduel in het Turkse Antalya, waar vandaag de Nijmeegse delegatie verder wordt uitgebreid met de van een griep herstelde Dennis Gentenaar. Ook Leen Looyen en Hans van Delft worden snel in hotel Kremlin verwacht alwaar de gesprekken zullen plaatsvinden die moeten leiden tot het verlossende antwoord op de vraag: blijft Neeskens of niet?

Niedzielan hoopt in elk geval van wel. De Pools international liet andere lucratieve aanbiedingen onder meer aan zich voorbij gaan omdat de trainer van NEC Johan Neeskens heet.

NEC-Diyabakirspor 1-2 (0-1)
14. 0-1 Sinan, 68. Ax 1-1, 82. Ahmet 1-2.

NEC: Van der Sleen; Wisgerhof, Wielaert, Govedarica (84. Tumba), Leiwakabessy; Schuurman (74. Van Rijswijk), Van der Doelen, Hersi (53. Ax), Simr (74. Heije); Demouge (46. De Nooijer) en Niedzielan (46. De Freitas)


Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.