Neeskens: ‘Niemand heeft van mij Europees voetbal geëist’

Coach Johan Neeskens verwacht, zo zei hij gisteren, aan zijn laatste NEC – seizoen te zijn begonnen. De Nijmeegse club streeft daarin volgens voorzitter Hans van Delft Europees voetbal na – ‘Niets meer en niets minder’ – maar de langstzittende trainer van het Nederlandse profvoetbal zet zo zijn vraagtekens bij de haalbaarheid van die wens.

“Natuurlijk wil ook ik komend seizoen zo hoog mogelijk eindigen. Daar zullen de spelersgroep en ik ons stinkende best voor doen. Maar om dan meteen te roepen: ‘Europees voetbal’, dan ga je te makkelijk voorbij aan de kwaliteiten van andere ploegen”, aldus Neeskens.

“In een interview lees ik dat de voorzitter wil dat we Europa ingaan, maar in het NEC-krantje heeft hij het ineens over het ‘linkerrijtje’. Laat duidelijk zijn dat niemand van mij Europees voetbal heeft geëist. Oók niet toen ik een aantal maanden geleden voor een seizoen bijtekende. Zoiets valt ook niet te eisen. Ik begrijp het ook niet altijd. De club heeft komend seizoen met de spelersraad – wat betreft premies – begroot op 46 punten. Met zo’n aantal haal je dus nooit Europees voetbal. Het is allemaal zo haaks als de pest.”

De vraag is of, gezien de kwaliteiten van de huidige spelersgroep, de roep om Europees voetbal eigenlijk wel zo reëel is. “Ik denk van niet”, zo zei Neeskens gistermiddag.

Waar de NEC-coach ook ‘niet blij’ van is geworden, is het verloop van de huidige voorbereiding. Zijn ploeg werd in het toernooi om de Intertoto Cup uitgeschakeld door de Ierse dwerg Cork City. “Ik had vooraf al wat bedenkingen over de Intertoto. Het kan je hele voorbereiding door elkaar gooien. Als je doorkomt, kan dat natuurlijk aantrekkelijk zijn, ook financieel. Maar als je er vroeg uit ligt, is het toch lastig om andere tegenstanders te vinden.”

Wie Neeskens hoort, zou op z’n minst vermoeden dat de coach het niet meer zo naar zijn zin heeft op De Goffert, maar de waarheid is wezenlijk anders, zo zegt hij. “Ik heb het hier nog prima naar mijn zin, anders had ik nooit bijgetekend. In de eredivisie zijn veel clubs die tussen plaats vijf en vijftien kunnen spelen. Dáár horen wij bij. Mensen moeten ook niet vergeten dat toen wij ‘Europa’ haalden, veel ploegen die normaal subtop spelen, het lieten afweten. Wij haalden 51 punten. Dat is meestal niet voldoende voor Europees voetbal. Toen wel.”

Ongeacht de klassering komend seizoen, verwacht Neeskens dat hij op De Goffert aan zijn laatste kunstje is begonnen. “Na vijf jaar is het, denk ik, voor beide partijen straks mooi geweest. We zullen alles proberen om het hoogst haalbare na te streven. En ik wil verdomme ook bewijzen dat mensen mij niet als coach hoeven af te schrijven na één minder seizoen. Er is vorig jaar op z’n tijd door de buitenwacht op de man gespeeld. De chemie tussen mij en spelersgroep zou zijn uitgewerkt. Onzin. In mijn eerste drie jaren hebben we met NEC ruimschoots aan onze doelstelling voldaan. In mijn eerste seizoen luidde de opdracht: wegblijven van degradatie. Dat is eenvoudig gelukt. In het tweede seizoen wilden we eindigen in de middenmoot. Dat lukte ook. Het was daarna de bedoeling om middenmoot te spelen met incidenteel een piek naar boven of beneden: vervolgens gingen we Europa in. Als ‘onervaren’ trainer heb ik het hier volgens mij niet zo slecht gedaan. Maar je weet hoe het werkt in het profvoetbal. Als het goed gaat, wil iedereen op de kar springen. Dan krijg je schouderklopjes. Maar als het slecht gaat, springen velen er snel weer vanaf. Dat zal bij elke club wel het geval zijn en maakt het dit seizoen alleen maar leuker om te proberen die mensen allemaal weer op de kar te krijgen.”

Neeskens (52) is ervaren genoeg om de druk die na een teleurstellend seizoen momenteel op zijn schouders rust te relativeren. “Komend seizoen ziet onze selectie er individueel goed uit. Als de wil om alles uit de kast te halen straks bij iedereen aanwezig is – dus ook bij de mensen met veel kwaliteiten – heb ik er alle vertrouwen in dat het een heel mooi seizoen wordt.”

Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.