Neeskens: “Het punt is verdiend”

Ronald Koeman wil zo snel mogelijk kampioen worden, maar ook in Nijmegen liet zijn ploeg weer twee punten liggen. Dat betekent dat ook volgende week in Zwolle, behalve als PSV volgende week verliest, geen feest kan worden gevierd. ,,Dit resultaat is teleurstellend, maar laten we vooral rustig blijven”, gaf Ronald Koeman na afloop aan.

De trainer heeft natuurlijk gelijk. Met nog drie wedstrijden voor de boeg (Zwolle uit, NAC thuis en Willem II uit) is de voorsprong op PSV zes punten. Die moet dus normaal gesproken te verdedigen zijn. Maar feit is wel dat Ajax in de laatste vier wedstrijden zeer moeizaam draait. ,,En tegen AZ en Feyenoord geven we in de slotfase nog een overwinning uit handen”, spiegelde Koeman voor.

Vooral scoren valt niet mee. Dat dit duel tegen NEC in 0-0 eindigde was eigenlijk een klein wondertje. Kansen waren er namelijk voortdurend in de aantrekkelijke wedstrijd waarin het spel op en neer golfde. NEC vloog uit de startblokken en dat leverde de ploeg liefst drie corner in zes minuten op. Maar ook Ajax kreeg kansen. De betere kansen waren zelfs voor de Amsterdammers, maar Zlatan Ibrahimovic had zijn vizier vandaag niet op scherp. ,,Toch speelden we in de eerste helft vrij goed”, vond Ronald Koeman. ,,We hebben meer kansen gehad dan NEC en hadden eigenlijk moeten scoren.”

Het redelijke spel van Ajax woog eigenlijk niet op tegen het enthousiasme van NEC dat eigenlijk nergens meer voor voetbalt. En dus vrijuit kon spelen om het publiek een vermakelijke middag te bezorgen. Daarin slaagde de formatie van Johan Neeskens prima. Het Amsterdamse gedeelte van de toeschouwers zal zich minder hebben vermaakt.

Toch kwamen hun helden in de tweede helft regelmatig de kant op van de eigen fans al was dat niet op de manier waarop Koeman het graag had. ,,We waren te onrustig, leden veel balverlies”, vond de trainer na afloop. ,,Rafael ging dieper spelen, waardoor er op het middenveld grote ruimtes ontstonden. De enige die dat kon belopen was Galásek. Daarom bleef NEC gevaarlijk uit de counter. Later in de tweede helft ging Rafael linkshalf spelen, waardoor de balans beter werd op het middenveld en wij konden controleren.”

Maar nog altijd prijkte er een brilstand op het scorebord. Ajax creeërde nauwelijks kansen, op een zeer goede mogelijkheid na voor Rafael van der Vaart. Maar die werd uitstekend gered door Gentenaar. ,,Rafael heeft ook weinig geluk”, treurde de trainer na. ,,Dat we zo moeilijk scoren is een probleem.”

Invaller Daniël de Ridder waande zich een kort moment bijna matchwinnaar. De invaller – gekomen voor Steven Pienaar aan de rechterkant – schoot een afgeslagen bal prachtig binnen. Helaas voor hem en heel Ajax kreeg Jarda Simr zijn hoofd er nog onder waardoor het slechts een corner werd. Kort daarna floot Wegereef af.

Oud-Ajacied en trainer van NEC Johan Neeskens was trots op zijn team. ,,Wij waren in de tweede helft dichter bij een doelpunt dan Ajax. Het punt is verdiend. Als we zo spelen dan kunnen we in de laatste drie wedstrijden het seizoen mooi afsluiten.”
 Dat wil Ajax ook. Alleen moet het kampioensfeestje weer een weekje worden uitgesteld. Volgende week zondag speelt Ajax in en tegen Zwolle en treft PSV Volendam

Bron: Ajax.nl