FC Twente
Cees Paauwe, Chris van der Weerden, Rahim Ouédraego, Spira Grujic (63′ Jeffrey de Visscher), Jeroen Heubach, Patrick Pothuizen, Sjaak Polak, Peter Niemeyer, Adil Ramzi, Kim Christensen, Bas Sibum (63′ Georgi Gakhokidze)

NEC
Dennis Gentenaar; Peter Wisgerhof (80′ Dejan Govedarica), Rob Wielaert, Arjan Ebbinge, Mike Zonneveld; Resit Schuurman, Björn van der Doelen,Youssouf Hersi, Jarda Simr; Zico Tumba (77′ Fabian de Freitas), Patrick Ax (89′ René van Rijswijk)

NEC werd de voorbije weken zelfs landelijk uitgelachen. De club kampte met een tweede helftsyndroom dat zijn weerga niet kende. Sinds gisteren spreekt de voetballerij weer met respect over de Nijmeegse club. FC Twente – NEC 2-5. Uitgerekend dankzij een extreem effectieve tweede helft.

NEC beleefde gisteren een wedstrijd waarbij de logica een avondje vrijaf had genomen. De Nijmeegse supporters – die op kosten van de selectie het duel tegen Twente bijwoonden – hadden zich eigenlijk al bij voorbaat neergelegd bij een zoveelste deceptie. De verwachtingen over hun helden waren de afgelopen weken tot het nulpunt gedaald.

Sinds de winterstop was er in de eredivisie geen ploeg te vinden die beroerdere rapportcijfers kon overleggen dan NEC. De club leek helemaal rijp voor de sloop toen deze week ook nog eens de klasbakken Edgar Barreto en Andrzej Niedzielan geblesseerd afhaakten. Verliezen van FC Twente, dat dit seizoen in eigen huis oppermachtig is, leek niet meer dan logisch.

Juist op het moment dat niemand het verwachtte, vocht NEC zich naar een 5-2 overwinning. Geflatteerd, maar ook verdiend. De Nijmeegse ploeg deed – vooral in de tweede helft – wat het eerder dit seizoen zovaak naliet: effectief omgaan met de kansen. De voorbije tien duels bleef NEC na rust negen maal doelpuntloos. Tegen Twente prikten de Nijmegenaren in de laatste 45 minuten zowaar vier keer raak.

Met daarbij ook nog eens een cruciale rol voor spelers die door de NEC-achterban eigenlijk al afgeschreven waren.

Zo kwam doelpunt nummer drie op naam van Zico Tumba, de spits die al ruim twee seizoenen op zoek mag naar een nieuwe werkgever en naar eigen zeggen na de zomer stopt met profvoetbal. Goal nummer vier kwam van de voet van Fabian de Freitas, de aanvaller die door menigeen in Nijmegen al meermalen tot miskoop was gedoopt. In blessuretijd werd de doldwaze avond helemaal compleet toen René van Rijswijk, de man die in 116 NEC-duels slechts eenmaal scoorde, de 2-5 binnenliep.

Nooit eerder dit seizoen was de opluchting in het Nijmeegse kamp intenser dan gisteravond na Van Rijswijks doelpunt. De complete selectie, technische en medische staf vielen elkaar van geluk in de armen. Na maanden vol voetballeed had NEC zichzelf eindelijk weer eens alle reden gegeven tot juichen. Het besef was bijna voelbaar: dit seizoen zal niemand in Nijmegen nog het woord ‘gevarenzone’ in de mond hoeven te nemen.

“We wisten dat één keer de ommekeer moest komen. Dat we één keer zouden moeten afrekenen met ons tweede helftsyndroom”, zei Johan Neeskens na afloop. “Eindelijk zat het dit keer eens mee. Ook bij het omgaan met de mogelijkheden. Er zijn dit seizoen genoeg wedstrijden zoals deze geweest die we uiteindelijk nog verloren.”

FC Twente-NEC was kwalitatief zelden een hoogstaand duel, maar wel één die onophoudelijk boeide. Al na zes minuten mocht Rob Wielaert, die na een aantal zwakke weken weer ouderwets op dreef was, vogeltjevrij een hoekschop van Resit Schuurman binnenkoppen. Acht minuten later leek Ramzi alweer voortijdig een einde te maken aan de Nijmeegse hoop op De Ommekeer. Met een akelig fraaie poeier van afstand verraste hij Gentenaar en versterkte hij direct de geruchten dat hij komend seizoen terugkeert bij PSV. NEC begon on-Nijmeegs voorspoedig toen Peter Wisgerhof in de 49ste minuut raakknalde. Daarna zette Twente alles op alles, maar NEC counterde er lustig op los en werd niet eens in verlegenheid gebracht na de 3-2 van De Visscher.