NEC vindt antwoord op crisis

Op een moment dat niemand nog een cent gaf voor NEC, fans hun eigen helden definitief de rug leken toe te keren, herrees de Nijmeegse ploeg uit zijn graf. NEC – Willem II 4 – 0. Een rampseizoen loopt daardoor alsnog met een sisser af.

De horrorscenario’s lagen gisteren in De Goffert al klaar. NEC leek vorige week na de schandalige 5-2 nederlaag in Breda rijp voor de strijd tegen nacompetitie. En erger: de Nijmeegse supporters hadden het helemaal gehad met het slappe, avontuurloze voetbal dat ook nog eens zelden punten opleverde. Via een opmerkelijke verklaring op de officiële clubsite probeerden de NEC’ers in de aanloop naar het duel met Willem II de eigen achterban rustig te krijgen door excuses aan te bieden voor de droevige resultaten.

Op De Goffert werd gisteren rekening gehouden met het ergste. Er waren zelfs extra veiligheidsmaatregelen getroffen, als voorzorg voor een eventuele reactie van de harde kern bij een zoveelste thuisnederlaag. Waar gevreesd werd voor enige vorm van oproer, werd het gisteravond een waar volksfeest in De Goffert. Juist op tijd deden de Nijmegenaren wat ze dit seizoen veel te vaak nalieten: tot op het bot gemotiveerd zijn en – minstens zo belangrijk – zegevieren.

De Goffert was verbaasd van de overtuiging waarmee Willem II uiteindelijk kapot werd gespeeld. Trainer Johan Neeskens was dat niet: “Ik had vooraf al het volste vertrouwen dat de ploeg werkelijk alles zou geven. We hebben de hele voorbije week gesproken over de huidige situatie. Gelukkig hebben we onszelf dit keer ook ná rust eens niet in de problemen gebracht.”

Op de 4-0 viel weinig af te dingen, al moet gezegd dat NEC op cruciale momenten uit onverwachte hoek hulp kreeg. Scheidsrechter Ben Haverkort, die doorgaans niet bekend staat als een vriend van NEC, is voorlopig een graag geziene gast in Nijmegen. Al na zes minuten schonk hij NEC erg eenvoudig een strafschop. Een halve omhaal van Arjan Ebbinge kwam ongelukkig tegen de hand van Willem II’er Bart van den Eede. Rob Wielaert knalde de buitenkans binnen. Nauwelijks acht minuten later toonde Haverkort zich opnieuw coulant toen ditmaal een NEC’er – Jarda Simr – de bal tegen zijn vingers kreeg. De arbiter zag het niet, waarna uiteindelijk Zico Tumba met zijn doorgaans zwakke linkerbeen NEC akelig fraai naar 2-0 volleerde. Niet veel later ontsnapte NEC-verdediger Mike Zonneveld aan zijn tweede gele kaart.

“Ik ben boos over de arbitrage”, zei Willem II-trainer André Wetzel na afloop. “Maar mijn gevoel is nog geen 10 procent van de woede die ik net in onze kleedkamer bij mijn spelers zag.”

Toch zou het onterecht zijn om de Nijmeegse overwinning bij te schrijven op het conto van de scheidsrechter. NEC zakte na rust eindelijk eens niet in elkaar en speelde met lef, al had de ploeg op z’n tijd de hulp nodig van doelman Gentenaar.

NEC dankte de wederopstandig van gisteravond vooral aan enkele onverwachte helden. Allereerst was daar Tumba. De Congolees mag al drie seizoenen weg uit De Goffert en speelt slechts bij de gratie van het blessureleed van Andrej Niedzielan en Frank Demouge. Volgend seizoen stopt Tumba zelfs met profvoetbal. Hij heeft zijn buik vol van de sport waarin hij naam maakte en gaat terug naar Frankrijk om kansarme kinderen een beter leven te geven. Gisteren gaf hij NEC juist op tijd een beter leven. De zo vaak verguisde spits deed bijkans alles goed en was nauwelijks te houden voor de Willem II-defensie.

Een tweede onverwachte Nijmeegse held was Pascal Heije. Ruim een maand ontbrak de kleine middenvelder door een kwetsuur. De Amsterdammer was dit seizoen zelfs zo vaak geblesseerd dat NEC nog altijd geen besluit heeft genomen over contractverlenging. Tegen Willem II was Heije de nimmer verzakende regisseur op het middenveld. Het viel Heije niet aan te rekenen dat hij in de tweede helft met kramp het strijdperk moest verlaten.

Tegen die tijd was NEC-Willem II allang geen wedstrijd meer. NEC gaf na rust weinig kansen weg en wachtte op de doelpunten die zouden komen. Uiteindelijk schoof Youssouf Hersi de 3-0 en 4-0 binnen.

Het waren doelpunten die in De Goffert voor intense opluchting zorgden en waardoor NEC het seizoen waarschijnlijk alsnog in alle rust kan uitvoetballen.

NEC: Gentenaar; Wisgerhof, Wielaert, Ebbinge en Zonneveld; Schuurman, Heije (75. Ax), Simr en Van der Doelen; Hersi (82. Van Rijswijk) en Tumba (80. Demouge).

Willem II: Zois; Wau (68. Delanoy), Van Nieuwstadt, Mathijsen en Van Mosselveld; Jaliens, Caluwé en Mariana; Denneboom, Van den Eede en Hadouir.


Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan