NEC stijgt met stip op bedenkelijke lijst

NEC is met stip gestegen op de ranglijst van clubs met een grote schare zogenaamde ‘probleemsupporters’. Met 125 arrestaties rondom het duel, zondag, bij Ajax heeft de Nijmeegse club zich in een klap stevig genesteld tussen bvo’s als Feyenoord, Ajax en Utrecht waarvan traditioneel per seizoen de meeste aanhangers door de politie worden ingerekend. Eerder dit seizoen waren er al fikse ongeregeldheden bij duels van NEC tegen PSV en Kraków.


Volgens het Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme is ’t aantal ongeregeldheden met voetbalsupporters in Nederland vergeleken met vorig seizoen vooralsnog niet noemenswaardig toegenomen. Voor NEC gaat die stelling absoluut niet op. De club zag de voorbije vijf seizoenen respectievelijk 36, 84, 63, 63 en 25 fans aangehouden worden. Nu zijn dat er op één dag al 125. Een aantal waarmee de Nijmeegse club vorig seizoen moeiteloos landelijk in de top-vier zou zijn geëindigd.

Gisteravond werden de meeste Nijmeegse arrestanten, met een proces verbaal op zak, op vrije voeten gesteld. Zondag richtten zij vernielingen aan op station Duivendrecht en zochten zij de confrontatie met de ME.

Vorige week nog werd door deskundigen, onder wie KNVB-directeur Henk Kesler, het supportersbeleid van NEC bewierookt. Diezelfde club zal binnenkort dus ’t aantal stadionverboden fors zien toenemen. Momenteel zijn dat er 55. “Het contrast met vorige week is inderdaad duidelijk”, zegt directeur Marc Loosen namens NEC. “De echte rotzakken moeten hard worden aangepakt. Toch is ook enige nuancering op zijn plaats. We hebben nog niet alle details, maar ’t lijkt me dat er onder de 125 ook fans zijn geweest die niets slechts in de zin hadden. Ook zij zijn gearresteerd toen de politie besloot de hele groep mee te nemen.”

Heerenveen heeft gisteren besloten dat eigen fans voortaan uitduels alleen via busreizen van de officiële supportersclub mogen bezoeken. Voorzitter Riemer van der Velde nam die maatregel als een reactie op ’t wangedrag van 81 Heerenveen-supporters die zaterdag voor aanvang van het duel bij Vitesse werden opgepakt.


Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.