NEC regent weg op Turks bijveld

In Turkije zijn profvoetballers helden en die van Besiktas halfgoden. Hun wil is wet. En dus kon ’t gebeuren dat NEC en München 1860 zomaar werden verbannen naar een bijveld. In de stortregen verloor NEC zijn laatste testcase met 1-0.


Nederlandse voetbalclubs kiezen deze winter massaal voor Turkije als uitvalsbasis. De hotels zijn goed, de velden uitstekend, maar de Turkse organisatiekunde blijft een drama.

Gisteren ondervond NEC aan den lijve dat het spreekwoord ‘een man een man, een woord een woord’ in Antalya nauwelijks waarde heeft. Pas drie uur voor de aftrap kreeg de Nijmeegse club eindelijk het definitieve aanvangstijdstip te horen, dat in anderhalve dag tijd overigens al driemaal was verschoven. Het was voor de selectie om gek van te worden.

Hoofdoorzaak van de organisatorische chaos was de komst van de Turkse topclub Besiktas naar de accommodatie waar NEC deze dagen vertoeft. En dan zijn afspraken ineens geen afspraken meer. Wensen de volkshelden per se om vijf uur ’s middags te trainen in het enige stadion? Dan kan dat. Zelfs als NEC en München 1860 allang is toegezegd dat zij elkaar op datzelfde moment op diezelfde locatie mogen bestrijden.

En dus waren de Duitse en Nederlandse formaties gisteren veroordeeld tot een bijveld. Goed bespeelbaar, maar slecht verlicht. Nog tijdens het duel werden er lichtinstallaties aangebracht die juist op tijd gereed bleken om de wedstrijd, ondanks de snel invallende duisternis, te kunnen voltooien.

De kans dat NEC komend jaar opnieuw naar het Kremlin terugkeert, is te verwaarlozen: “De velden zijn perfect. En ook met wind en regen kan ik goed leven”, aldus trainer Johan Neeskens. “Maar niet met het voortdurend verschuiven van wedstrijden. Denk je ’s nachts om half een, na veel geregel, eindelijk duidelijkheid te hebben, blijkt het ’s morgens toch weer anders te zijn. Dat slokt energie op die ik beter voor andere dingen kan gebruiken.”

Gisteren kwam NEC tijdens het laatste oefenduel in de aanloop naar de tweede competitiehelft beter voor de dag dan afgelopen maandag tegen het Turkse Diyabakirspor. Vooral in de eerste helft vonden de NEC’ers elkaar aanmerkelijk eenvoudiger. Één nadeel bleef overeind: de Nijmegenaren creëren nauwelijks kansen. Andrzej Niedzielan kreeg na 24 minuten zijn eerste mogelijkheid in NEC-dienst. De Pool mikte met het hoofd iets te hoog. Arjan Ebbinge beproefde na rust met een snoeiharde vrije trap de kwaliteiten van München-doelman Hofmann.

De nummer veertien van Duitsland, die na een recente vrije val in de Bundesliga met een heuse psycholoog naar Antalya is afgereisd, kreeg in de 86ste minuut één mogelijkheid. Het was direct raak. Paul Augostino verschalkte NEC-doelman Gentenaar die zonder problemen de negentig minuten vol kon maken.

“Er gaat nog te veel mis”, oordeelde Neeskens na afloop. “Ook in deze wedstrijd waren er weer genoeg momenten waarop het prima mogelijk was een diepe bal op Andrzej te versturen. Toch gebeurde dat niet. Dat moet echt veel beter.”

Eenmaal opgedroogd in hotel Kremlin was het gisteren voor de NEC-delegatie tijd voor nog belangrijker zaken dan een oefenwedstrijd. Voorzitter Hans van Delft had in de avonduren zijn eerste gesprek met Johan Neeskens over diens toekomst in Nijmegen. Volgens de NEC-trainer valt er voorlopig nog geen uitsluitsel te verwachten.

Van Delft herhaalde gisteren in Antalya de boodschap die hij zo’n drie weken geleden ook al uitsprak: de komst van Andrzej Niedzielan is slechts het begin van een ambitieus NEC. Zeer binnenkort, mogelijk al deze week, hoopt de Nijmeegse club een akkoord te bereiken met opnieuw een kostbaar, groot buitenlands talent. Het gaat ditmaal om een defensief ingestelde speler die per direct kan overstappen naar de Goffertclub en net als Niedzielan wordt gehaald dankzij geld van private investeerders.

Niedzielan zelf viel gisteren na 68 minuten overigens uit nadat hij ‘een knietje’ had gekregen. Het bleek voor de Pool geen blessure om zich zorgen over te maken. Het enige dat een debuut zondag in de Arena mogelijk nog in de weg kan staan, is Niedzielans werkvergunning. De Pool zal na ‘Turkije’ nog eenmaal terugreizen naar zijn geboorteland voor de allerlaatste formaliteiten. NEC verwacht nog steeds dat de spits op tijd speelgerechtigd is.

NEC – München 1860 0-1 (0-0)
86. 0-1 Paul Augostino

Opstelling NEC: Gentenaar; Wisgerhof, Wielaert, Ebbinge, Leiwakabessy; Schuurman, Heije (46. Govedarica), Simr , Van der Doelen; Demouge (65. De Freitas) en Niedzielan (68. Ax).

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.