NEC: nieuw elan met nieuw systeem

De voorbereiding deed het ergste vrezen, maar NEC vond zaterdag op tijd de juiste vorm. De achterban is na een eenvoudige 2-0 zege op Willem II voorlopig gerustgesteld. Een nieuw systeem, een nieuw elan.


NEC en Willem II hebben zaterdagavond het wettig en overtuigend bewijs geleverd dat de voorspellende waarde van een voorbereiding eigenlijk ‘nul’ is.

De Tilburgers, zo heette het vooraf, hadden een uitstekende oefencampagne achter de rug waarin – zo zei coach Robert Maaskant met gepaste trots – ‘we slechts een keer hebben verloren’. NEC bleek daarentegen nauwelijks vooruit te branden, won sinds 22 juni geen enkel serieus oefenpotje en scoorde uiterst moeizaam.

Pas zes dagen vóór de seizoensouverture switchte de club van het al vier jaar beproefde 4-4-2-systeem naar het offensievere 4-3-3. Het leek paniekvoetbal, maar bleek zaterdag ineens een gouden vondst. Vooral de nieuwe rechtsbuiten Romano Denneboom kan voorlopig niet meer stuk op De Goffert. De voormalig Jong Oranje-klant was volkomen onhoudbaar voor de ploeg waaraan hij vorig seizoen nog was uitgeleend.

Bewaker Albert van der Haar moet in de nacht van zaterdag op zondag nog regelmatig badend in het zweet naast zijn vriendin wakker zijn geworden. Denneboom kon onophoudelijk doen wat zijn intuïtie hem ingaf. De trage back had niet eenmaal een passend antwoord op de acties van de aanvaller. Denneboom is, zo wordt vaak beweerd, een alles-of-niets-voetballer. Tegen Willem II lukte zowat alles.

Het moet de Nijmeegse clubleiding – die ook beseft dat de club zich een slechte start eigenlijk niet kan veroorloven – goed hebben gedaan dat vooral alle noviteiten heilzaam bleken te werken voor NEC.

Want behalve voor het gewijzigde spelsysteem en de ongrijpbare Denneboom waren er complimenten voor andere nieuwkomers. Zo speelde Saïd Boutahar vooral in de eerste helft sterk en had de nieuwe dirigent van NEC slechts acht minuten nodig om de bal voorbij de grabbelende Willem II-doelman Oscar Moens te glijden: 1-0.

Ook de hernieuwde kennismaking van verdediger Patrick Pothuizen met De Goffert verliep vlekkeloos. Toch waren na afloop de meeste pluimen voor José Valencia. De man die bij Ajax in vijf seizoenen nooit verder was gekomen dan het tweede elftal vierde zijn officiële eredivisiedebuut. Hij bleef moeiteloos overeind – eerst als linksback later als voorstopper – en had na afloop de pijp volledig leeg.

“Uiteraard ben ik zeer tevreden over het resultaat, maar zeker ook over het goede voetbal in de eerste helft”, sprak NEC-coach Neeskens na afloop.

“Wat we nu hebben laten zien was veel beter dan in de voorbereiding. Je ziet dat jongens die een groot deel van de oefencampagne hebben gemist, nu bijna terug zijn. Of ik voorlopig aan dit systeem vasthoud? Dat zou zomaar kunnen. Al vind ik niet dat we nu te euforisch moeten zijn. Laten we lekker met de beentjes op de grond blijven.”

Neeskens waakte met recht voor al te veel enthousiasme. Een beroerde voorbereiding blijkt geen maatstaf voor de seizoensouverture. En één goede openingswedstrijd is evenmin een verzekering voor een puik seizoen. Vooral niet als de opponent in dat eerste duel luistert naar de naam Willem II; een ploeg die al 534 minuten niet wist te scoren op De Goffert.

Ook zaterdagavond kwamen de Tilburgers eigenlijk niet verder dan een aantal ongevaarlijke afstandsschoten. Alleen Tom Caluwé kreeg in de 44ste minuut een uitgelezen mogelijkheid om doelman Gentenaar te passeren.

NEC was vooral in de eerste helft zeer dreigend. Vooral Romano Denneboom maar ook Saïd Boutahar, de zwoegende Frank Demouge en de ingevallen debutant Alexander Prent waren dichtbij een treffer. Uiteindelijk was het na 21 minuten toch Denneboom die de thuisploeg op 2-0 zette.

Doelpunten uit ingestudeerde vrije trappen leken uitgestorven op De Goffert. Vrijdagochtend trainde NEC achter gesloten deuren – een restrictie die overigens niet gold voor de pers – op een nieuwe variant. Een dag later liet Willem II zich volkomen verrassen door de intelligente vrije trap van Saïd Boutahar die uiteindelijk via Romano Denneboom met een fraaie kopstoot werd binnengewerkt.

Het was het zoveelste succes voor een Nijmeegse noviteit.

Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan