NEC gaat maar moeizaam vooruit

Mogelijk is het voor NEC een geruststellende gedachte dat een voorbereiding lang niet altijd een maatstaf is voor het verloop van een nieuw seizoen. Van de voorbije oefencampagne zullen binnen de Nijmeegse club onmogelijk mensen vrolijk zijn geworden. Al ging het gisteren tegen OFI Kreta iets minder moeizaam.

De slotminuut van het oefenduel NEC – OFI Kreta was typerend voor de complete voorbereiding die de Nijmeegse club sinds 22 juni beleefde. In de 91ste minuut tikte Patrick Pothuizen spits Kavtsu vras onderuit waarna Oliviera vanaf de stip eenvoudig de 1-1 voorbij Gentenaar kon mikken. Het was pas de tweede keer dat de Grieken ook maar in de buurt van de Nijmeegse doelman kwamen. Toch bleek het voldoende om NEC opnieuw van zijn eerste ?serieuze? overwinning in de voorbereiding af te houden. NEC onderging – de ?schiettent duels? tegen plaatselijke amateurs uitgezonderd – in de aanloop naar het nieuwe seizoen vijf serieuze testcases tegen opponenten van niet al te veel naam en faam.


De harde werkers van Cork City kregen in een dubbele ontmoeting NEC er tamelijk eenvoudig onder. Daarna hielden de al even beperkte Israeliërs van Hapoel Tel Aviv en Bnei Sakhnin de Nijmegenaren op remise. Gis teren bleek OFI Kreta, vier dagen eerder nog weggetikt door RKC, in staat een gelijkspel af te dwingen. De 1-1 spotte met de verhoudingen op het veld, maar maakte ook duidelijk waar een voornaam pijnpunt van het ?nieuwe? NEC ligt: het kost de ploeg doorgaans ontstellend veel moeite om kansen te creëren. Laat staan om tot scoren te komen. Gisteren viel – in de zelfs volgens OFI-spits Nikos Machlas ?onvoorstelbare hitte? – veelzeggend genoeg pas het eerste Nijmeegse ?velddoelpunt? van de voorbereiding te noteren. In vijf oefenduels scoorde NEC slechts tweemaal. Een keer – tegen Sakhnin – kopte Pothuizen uit een corner raak.


Gisteren lag dan eindelijk een fraaie combinatie ten grondslag aan een treffer. Na veertig minuten schoot Romano Denneboom, dankzij vakkundig voorbereidend werk van Andrzej Niedzielan, de 1-0 binnen. Twintig minuten later incasseerde Van der Doelen na een onbesuisde actie zijn tweede gele kaart. ?Daarna geven we het weer veel te eenvoudig weg?, vond ook NEC- coach Johan Neeskens, die zijn ploeg in totaal slechts vier kansen zag creëren. ?We moeten zo?n wedstrijd natuurlijk professioneel uitspelen en geen onnodige risico?s nemen. Je kunt zeggen dat een uitslag op dit moment niet zo belangrijk is, maar misschien was het voor onze ploeg psychisch wel eens prettig geweest om te winnen.? Een lichtpuntje voor Neeskens was dat zijn ploeg gisteren alweer wat beter oogde dan de voorbije weken. Toch zal het zaterdagavond tijdens de seizoensouverture tegen Willem II met NEC minimaal een niveautje of twee beter moeten. ?Of we er klaar voor zijn? Dat zal wel moeten?, aldus Neeskens die een verrassing in petto had door zijn ploeg met een 4-3-3-systeem het veld op te sturen. Dus met Demouge als spits en Niedzielan en Denneboom opererend vanaf de flanken. De hoofdpersonen zagen best heil in het experiment, al leverde het NEC nog even weinig kansen op dan de voorbije weken. Neeskens is er nog niet uit voor welke samenstelling hij zaterdag kiest.


De laatste keer dat NEC standaard met drie spitsen het veld opkwam, was in 2000 toen Ron de Groot de ploeg voor degradatie behoedde. De huidige assistent van Neeskens sprak gisteren over ?De meest vreemde voorbereiding? die hij als trainer ooit meemaakte. ?Maar ik weet ook uit ervaring dat een voorbereiding niet zoveel hoeft te zeggen over een nieuw seizoen.?


NEC – OFI Kreta 1-1 (1-0) 40. Denneboom 1-0, 91. Oliviera 1-1 Rode kaart: 60. Van der Doelen.


Opstelling NEC: Gentenaar; Heije, Wielaert, Pothuizen , Valencia; Van der Doelen, Boutahar, Tininho ; Denneboom (66. Leiwakabessy) ,Demouge (80. Prent) , Niedzielan (82. Simr) .

Bron: De Gelderlander
 

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan