NEC-boek gaat eigenlijk niet over NEC, maar dat geeft niets

Een jongensboek over NEC. Het was in de 104-jarige historie van de Nijmegen Eendracht Combinatie nooit eerder voorgekomen.


Wie het boek ‘NEC uit!’ onder ogen krijgt bekruipt het vermoeden dat er sinds vorige week wel degelijk een NEC-jeugdboek te koop is. Enige navraag bij auteur Tijl Rood leert dat nuancering op zijn plaats is. “Ik moet eerlijk zeggen dat er in totaal acht versies van dit boek worden uitgegeven, alleen heetten die dan ‘AZ-uit!’ of ‘Vitesse-uit!’. Ik heb gewoon acht sympathieke clubs genomen die afkomstig zijn uit niet al te kleine plaatsen zodat er ook nog enig afzetgebied voor dit boek is.”

Het klinkt als een handige verkooptruc en dat is het natuurlijk ook. Maar het valt de auteur, die ooit in Nijmegen studeerde, allerminst kwalijk te nemen. Want wie anno 2004 een jeugdboek over voetbal wenst

uit te geven, moet – om het enigszins rendabel te houden – nu eenmaal een grotere afzetmarkt hebben dan een aantal verstokte NEC-supporters.

‘NEC uit!’ gaat dus eigenlijk niet over NEC. De voorzitter heet Alders in plaats van Van Delft en de trainer is ene Stevenet en niet Neeskens. Het doet allemaal geen afbreuk aan het doel dat Rood voor ogen had: het schrijven van een spannend voetbalboek dat ook de tieners van deze tijd kan boeien.

De kaft – die nadrukkelijk de sfeer uitademt van een ouderwetse klassieker als ‘De AFC’ers – zet de lezer op het verkeerde been, want ‘NEC uit!’ is bovenal een modern boek geworden. Compleet met voetbalvandalisme, fouillerende stewards en blowende supporters.

Rood ontwijkt met verve de val waar menig voorganger in trapte. Hij vervalt niet in slappe, voorspelbare verhalen over winst, verlies of een wonderschone hattrick voor de hoofdpersoon.

‘NEC uit!’ beschijft de belevenissen van de net vijftien geworden Rick en zijn Marokkaanse vriend Isam. Beiden zijn talenten van NEC B1, maar worden door een heuse blessuregolf bij de Nijmeegse hoofdmacht – het lijkt de werkelijheid wel – doorgeschoven richting respectievelijk de A1 en het eerste elftal.

Een gedroomde profloopbaan dreigt voortijdig te eindigen als het duo de schuld krijgt van een vuurwerkbom die tijdens NEC – Utrecht in de kleedkamer van de scheidsrechter afgaat.

De Nijmeegse eredivisionist dreigt zijn licentie te verliezen en wil – zoals bvo’s tegenwoordig doen – de schade op het duo verhalen. Via de moderne wegen van internet en coffeeshop proberen Rick en Isam de daders te traceren.

Natuurlijk loopt een boek doorgaans beter af dan de werkelijkheid. In het slothoofdstuk wint NEC zelfs via strafschoppen het belangrijke bekerduel van Sparta. De waarheid was dit seizoen wezenlijk anders.

Tijl Rood: NEC Uit!. Uitgeverij: Goudenhaen: ISBN: 9077422064
Prijs: 9,95 euro


Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
Reageer op de DTH Facebook pagina