Matig

De roep wordt steeds groter onder supporters: Neeskens moet weg! Een roep die te begrijpen is na deze competitiestart. Een roep die niet alleen maar emotie is, want ook rationeel zijn er voldoende argumenten te bedenken om Neeskens aan de kant te zetten.

Maar de beslissing om Neeskens aan de kant zetten is, in tegenstelling tot die van de supporters, voor het bestuur een hele moeilijke opgave. Een ontslag van Neeskens kost klauwen met geld. NEC heeft ook dit jaar een tekort en hoopt door een flinke sanering door alle aflopende contracten volgend jaar eens eindelijk weer financieel beter te worden. Die hele “winst” ben je in 1 klap kwijt, wanneer Neeskens ontslagen gaat worden.
Daarnaast snappen mensen buiten Nijmegen en vooral ook de media niets van het besluit. Die denken: “Vorig jaar haalde hij nog Europees en nu gaat het even wat minder en zetten ze hem aan de kant, een mooie club is dat!”

Wij supporters moeten twee dingen beseffen: Ten eerste dat een voortijdig vertrek van Neeskens op korte termijn goed zou kunnen zijn, maar op lange termijn misschien niet(weer geen investeringen mogelijk want het geld is er niet). Wat we ook eens moeten beseffen is dat NEC gewoon een kwalitatief matig elftal heeft. Wij moeten niet doen na dat succesvolle seizoen vorig jaar dat we nu opeens erbij horen en dat we standaard tot de top 10 van Nederland behoren.

Kijken we naar de selectie dan kunnen we niet anders dan tot deze conclusie komen: We hebben inderdaad zoals Johan Derksen zegt een matig elftal. Als het slecht gaat staan de echte leiders op, maar ik zie niemand opstaan. Gentenaar is een goede keeper, maar kan nu ook niet meer het verschil maken. Wisgerhof is een noodoplossing op rechtsback (iets wat de technische staf zich mag aanrekenen) die daar gewoon tekort komt. Wielaert zou als aanvoerder moeten laten zien dat hij de man is, maar valt wekelijks door de mand. Ebbinge, die moet wennen in een nieuw elftal krijgt niet de kans om zich te ontwikkelen en lijkt kwaliteit tekort te komen. Leiwakabessy is een aardige voetballer, maar mist de snelheid en de kwaliteiten om even lekker mee op te komen en met een goede voorzet te komen. Govedarica staat meer verkeerd dan goed en zou als ervaren speler veel meer moeten brengen. Schuurman is een van de weinige spelers met echte voetballende kwaliteiten, maar mist de macht om echt op te staan, maar hij heeft volgens mij veel meer in z’n mars dan Zonneveld, die gefrustreerd speelt en de ene opzichtige blunder na de andere maakt. Hersi laat zien waarom hij tekort komt voor Ajax 1. De Nooyer is de enige die een bal vast kan houden. OK, hij mist snelheid en doelgerichtheid (mede ook door de taak die hij krijgt van de trainer), maar zonder De Nooyer is er geen speler die een bal voorin bij zich kan houden. Maar ook De Nooyer is niet die topper voorin die er wel even 15 inlegt. Demouge is niet meer en minder dan een hard werkende Nijmeegse jongen die net wat tekort komt. Van Rijswijk, De Freitas, Simr en Tumba zijn alle 4 spelers die aardig invallen, maar allemaal komen ze tekort wanneer ze in de basis starten. En dan is er nog Ax, die de enige is die echt een actie durft te nemen en een speler uit durft te spelen (samen met Van Rijswijk en af en toe Hersi misschien), maar die ook veel kwaliteit tekort komt.

We zijn dus gewoon fan een club die financieel niks te makken heeft met een team dat er kwalitatief bijna net zo slecht voor staat als de club financieel. Is dat erg? Nee! Zolang de jongens maar vertrouwen hebben (iets wat nu echt ontbreekt). Kwalitatief is het misschien niet bijzonder, maar het is wel genoeg om er makkelijk in te blijven. Als de spelers dat gaan beseffen is er niks aan de hand. Blijft het team met weinig vertrouwen en bezieling spelen, dan moeten we wel gaan denken aan veranderingen. Laat Neeskens eerst maar eens op het veld dingen veranderen. Misschien dat dat helpt! (ble)

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan