Marcel Koning wil zich bewijzen

Het zal even wennen zijn voor hem. Maar Marcel Koning is vandaag ?gewoon? van de partij als NAC start met de voorbereiding op het nieuwe seizoen. De 29- jarige middenvelder is na jarenlang blessureleed volledig fit verklaard.

Het leven van een profvoetballer gaat dan misschien over rozen, dat van een geblesseerde speler zeker niet. Marcel Koning weet er inmiddels alles van. De middenvelder van NAC liep de afgelopen jaren van de ene in de andere kwetsuur. Sinds zijn komst naar Breda, twee seizoenen geleden, speelde hij welgeteld veertien competitieduels in het geel/zwart. “Veel te weinig, maar nu ben ik fit. Volledig fit?, meldt een opgeluchte Marcel Koning. De geboren Hagenees werkte op advies van NAC-directeur Theo Mommers in een revalidatiecentrum in Geldrop aan zijn herstel. Geen tijd voor vakantie dus, in tegenstelling tot zijn collega?s. “Helaas, maar geen probleem. Ik heb er alles voor over om te herstellen. Dan maar geen vakantie?, aldus de strijdbare Koning.

De afgelopen tien weken was hij er dagelijks vanaf tien uur te vinden. Revalidatiecentrum Top Support vormde het decor voor de voormalig speler van ADO Den Haag en NEC. Zijn comeback in NAC 1, dat stond hem voor ogen.


Vrijdag maakte hij voor het laatst de pittige trip van woonplaats Scheveningen naar Oost-Brabant. Vandaag verwacht coach Ton Lokhoff hem voor de eerste training in Breda. Het is hét moment, waar Koning al die tijd naar toe heeft gewerkt. “Als je geblesseerd bent, besef je pas hoe goed je het hebt als fitte voetballer. Revalideren is hartstikke zwaar?, blikt hij terug.Krachttraining
Zijn weg naar herstel bestond aanvankelijk vooral uit krachttraining. Op maandag, woensdag en vrijdag hing Koning aan de gewichten. De andere twee dagen werkte hij aan zijn conditie. Koning: “Gelukkig mocht ik in de laatste weken ook veel met de bal aan de slag. Samen met Jurgen Streppel (Helmond Sport) en Leon Hese (FC Den Bosch), die ook terugkomen van blessures, deden we bijvoorbeeld voetvolley. Werken met de bal. Een voetballer wil niet anders.?

Blessures vormen de laatste jaren een rode draad in Konings carrière. Het begon allemaal met zijn knie. Koning ondervond al vroeg in zijn eerste jaar bij NAC hinder van het gewricht, maar doktoren konden aanvankelijk niets ernstigs vinden. “In januari 2003 ben ik pas geopereerd. Veel te laat natuurlijk. Het gevolg was dat ik dat seizoen nauwelijks meer heb gespeeld.?Een week voor aanvang van de afgelopen competitie sloeg het noodlot wederom toe. Een scheurtje in zijn kuit zette ?m acht weken buitenspel. Koning herstelde vervolgens goed en speelde zelfs mee tegen Newcastle United. Niet veel later sputterde het geteisterde lijf wéér. Dit keer een onwillige achillespees. “Heel frustrerend?, erkent Koning, “Je wilt je dolgraag bewijzen bij je club en dan gooien blessures telkens roet in het eten.?

Bekende
Marcel Koning heeft geen verklaring voor zijn blessuregevoeligheid. “Voornamelijk pech?, vermoedt hij. “Wel ben ik na iedere kwetsuur te snel gaan trainen.? Het komend seizoen hoopt hij er wel te staan. “Ik weet niet wat NAC met me van plan is. De club heeft me een brief gestuurd, waarin staat dat ik me 5 juli moet melden in Breda. We zullen zien hoe het gaat lopen. Als ik straks een goede voorbereiding draai, sta ik misschien zomaar in de basis. Dat is althans wel mijn doel?, aldus Koning, die nog een contract heeft tot medio 2006.

Koning zal vandaag nog een oude bekende ontmoeten op het trainingsveld: Mike Zonneveld, net als hijzelf afkomstig van NEC. “Een uitstekende speler voor NAC?, vindt Koning. Andere bekenden vertrokken. Doelman Gabor Babos, Nourdin Boukhari, Henk Vos, Johan Elmander en Stefano Seedorf melden zich niet meer in Breda. Koning: “Ik hoop niet dat we ook Csaba Fehér nog kwijtraken. Dan wordt het een moeilijk seizoen voor NAC. ? Koning zelf is al lang blij dat hij weer deel uitmaakt van de selectie. “De NAC-supporters zullen de afgelopen jaren ongetwijfeld wel eens hebben gedacht: “hé, daar heb je Koning weer met zijn blessures. Begrijpelijk, maar onterecht. Ik zal bewijzen, dat ik wel degelijk van waarde ben voor de club. Aan afkeuring heb ik niet gedacht. Er is ook nooit sprake van geweest?, benadrukt hij. Wat de toekomst brengt, ziet hij wel. De afgelopen twee seizoenen bewezen Koning dat er in de voetballerij niets te plannen valt.

Keert hij ooit terug naar ADO Den Haag misschien? De club waar hij zijn profcarrière in 1992 begon. Marcel Koning: “Ik ben een echte Hagenees, volg alles van die club maar ik zie op dit moment geen enkele reden om er terug te keren. Ik voetbal in Breda. NAC is een zelfde soort club met een vergelijkbare supportersschare. Alleen heeft NAC de beschikking over een veel betere spelersgroep. Laat ik daar eerst maar eens fit in blijven.?

Bron: BN De Stem

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
Reageer op de DTH Facebook pagina