Jacco Swart bij NEC in rustig vaarwater

Algemeen directeur Jacco Swart verruilt per 1 juni Go Ahead voor het Nijmeegse NEC. Hij wordt opvolger van Alex Tielbeke die komende zomer toetreedt tot de directie van de Eredivisie NV. Tussen 1999 en 2003 was de 37 – jarige Swart ook al algemeen directeur van De Graafschap waar hij na een conflict met de Raad van Commisarissen – over het verplichte vertrek van manager voetbalzaken Gerard Marsman – verdween.


Swart was ‘aangenaam verrast’ toen de Nijmeegse club zich onlangs bij hem meldde. “Rationeel was het absoluut geen moeilijke beslissing”, aldus Swart.

“Ik heb het uitstekend naar mijn zin bij Go Ahead, maar NEC is toch een club van een ander formaat. Ik kom binnen bij een mooie, zeer goed georganiseerde club.”

Het is voor het eerst dat de algemeen directeur aantreedt bij een profclub die in rustig vaarwater verkeert. Bij Go Ahead trof Swart een jaar geleden een bvo die bijna failliet was. De Graafschap was bij zijn binnenkomst en ook daarna voortdurend een club waar het onrustig was. Swart verspeelde bij de Doetinchemse achterban vooral veel krediet toen hij, kort na zijn aantreden, aan het clublogo de kleur geel (volgens de fans die van Vitesse) wilde toevoegen. Een foutieve inschatting die hem tot het einde toe werd nagedragen.

“Ik heb bij De Graafschap veel leerscholen meegemaakt”, zegt Swart nu. “Je maakt errors die je nu nooit meer zou maken. Natuurlijk heeft dat ook te maken met je persoonlijke ontwikkeling. Je wordt ouder, wijzer. De ervaring maakt je completer. Toch heb ik bij De Graafschap een fantastische tijd gehad. Al bracht de strijd tegen degradatie, dat voortdurend balanceren op het randje van nacompetitie, binnen de club inderdaad spanning en ook onrust met zich mee. Voetbal is grotendeels emotie. Je weet als algemeen directeur dat je op zijn tijd de wind moet opvangen en dúrven opvangen. Kritiek is uitstekend, het liefst opbouwend, maar er moet niet onnodig op de man worden gespeeld. Dat is in het verleden wel eens gebeurd.”


Swart is bij Go Ahead deeltijd- algemeen directeur, maar maakte er nooit een geheim van het liefst fulltime bij een bvo werkzaam te willen zijn. Een wens die bij NEC wordt vervuld. Swart kwam vooral op voorspraak van de huidige algemeen directeur Alex Tielbeke naar NEC. Tielbeke is helder in zijn oordeel: “Swart is echt een uitstekende opvolger.”


Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.